Kırsaldayım. Mazot fiyatlarının böyle yüksek olduğu bir ortamda tarım çok mantıklı değil. Üretici şu an kazanamıyor. Anca çarkı çeviriyor. Senin ürettiğin şeylerle markalaşabilmen falan çok da kolay bir şey değil. sonuçta bayrampaşa halindeki tekelleşmiş birileri ile muhatapsın nihayetinde.
Tarımsal üretim için en mantıklısı şu an mantar üretme. İstiridye mantarı aşırı ucuza üretilebilen bir şey. Hele ki kompostunu ve tohumunu (benim bir aralar yapmış olduğum gibi) kendin yaparsan maliyetsiz. Isıtma soğutma gideri olmasın dersen kış ve yaz üretimi yapmaz sadece baharlarda yüksek miktarlı üretim yaparsın geniş yerde.
Onun haricinde yumurta tavuğu yetiştiriciliği hala daha revaçta. Mekanın olacak. Tavuklar gezinebilecek. Satışı pazarda doğrudan kendin yapacaksın. Haftada en az iki farklı yerde satarak. Başka türlü para aracıya gider.
Bu mantar ve tavuk işi mazot fiyatlarının yükselmesinden çok da olumsuz etkilenmiyor.
Yok ben ille de tarla düşünüyorum diyorsan enginar derim. Tek kelimeyle: enginar.
Toplamana dahi gerek yok. Tüccar gelip üstünden alıyor tarlayı. Ara ara ihtiyaca binaen toplayıp gidiyor. Sana parayı önden peşin ödüyor. Sen ise şubattan başlayarak mayıs sonuna kadar en az 10 defa sulamış olacaksın. Ot alma vs. falan. Hastalık ilaç vs. derdi yok enginarın. Ot al, tekle, sula, üstünden sat.