• 27-10-2020, 00:55:14
    #1
    Merhaba,

    Bilindiği üzere bir süre önce gündemi sallayan bir hukuki mesele yaşandı. Penguen (Komik Büro) adına Erdil Yaşaroğlu ve diğer çizerler tarafından telif ve patent hukuku ile ilgilenen bir avukata vekalet verilerek internette ava çıkıldı. Bu av çerçevesinde büyük küçük demeden, birçok internet sitesine, ticari kazanç elde etmeseler de, sosyal medya hesaplarında profil görseli olarak karikatürü kullanana bile savcılık üzerinden suç duyurusunda bulunuldu. Kimi bu süreç dolayısıyla polis gözetiminde nezarete alındı. Konuyla ilgili İnci Sözlük (Serkan İNCİ)'ün sahibi, Uludağ Sözlük (İsmail ALPEN)'ün sahibi vs. kamuoyuna maal olmuş kişiler durumdan etkilendi ve sosyal medya üzerinde paylaşımda bulunarak aktarmaya çalıştılar.

    Bu konu hakkında, uyar-kaldır sistemine uyulmaksızın, ihtar almadan savcılıktan ifadeye çağrılmalarının sonucunda kovuşturma (mahkeme) aşamasına geçip sonuç alan oldu mu? Eğer olduysa bu arkadaşlar konu altından yazabilir mi? İnternet girişimciliği adına birçok kişiyi etkileyen bir mesele olduğundan konuyu açmak istedim. Legal olarak yayın yapanlar bile hiç hak etmediği muamelelerle karşılaşıyorlar.

    Not: Karikatürler üzerinden ticari kazanç elde edenlere lafım yok. Ancak herhangi bir kazanç amacı gütmeyenlerin de başını yaktılar. Bu, yatsınabilir ve kabul edilebilir değil.
  • 27-10-2020, 01:00:15
    #2
    İnternette paylaşıldıkları için popülerler insanlar paylaşmayı bırakır, popülerlikleri azalır..
  • 27-10-2020, 01:01:25
    #3
    marjinaltasarim adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    İnternette paylaşıldıkları için popülerler insanlar paylaşmayı bırakır, popülerlikleri azalır..
    Kesinlikle öyle. Ancak bunun üzerinden kazanç elde etmeye çalışıyorlar. Yazık günah.
  • 27-10-2020, 01:03:34
    #4
    Para için büyük reklam yüzlerini ve firmaları kaybettiler. İnsanlar paylaşmaya korkuyor artık, popülerlikten uzak kalacaklarını düşünüyorum 🥱
  • 27-10-2020, 01:06:40
    #5
    Bu güne kadar yasak olduğuna dair bir şey duymadım ben
  • 27-10-2020, 01:07:22
    #6
    Çok sevdiğim özgün bir dergiydi ne yazık ki 4 sayı sonra yayın hayatına son veriyorlar derginin.
    https://www.penguen.com/penguendenmesaj
  • 27-10-2020, 01:07:58
    #7
    dertliA adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Bu güne kadar yasak olduğuna dair bir şey duymadım ben
    https://eksisozluk.com/erdil-yasarog...cmasi--6677525
  • 27-10-2020, 13:03:08
    #8
    marjinaltasarim adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Çok sevdiğim özgün bir dergiydi ne yazık ki 4 sayı sonra yayın hayatına son veriyorlar derginin.
    https://www.penguen.com/penguendenmesaj

    güncellesin kendini. artık gazeteler bile satılmıyor yenilenmeyen gebermeye mahkumdur hocam. üülmeye ajitasyona ne gerek. yaparsın süper bir internet sitesi paralı üyelik mi yapacaksın reklamdan mı kazanacaksın bir yol çizersin oradan devam edersin.
  • 03-12-2020, 22:40:56
    #9
    Haziran veya Temmuz ayı gibiydi, gittik ifademizi verdik. İfademizi alan savcı ve yakın bir arkadaşımız olan avukat uzlaşmama durumunda nelerle karşılabileceğimizin süpriz olması (kanunun net olması) ve memur olmam nedeniyle işi kolay yoldan çözmemi istediler. Kendilerine 6K üzerinde bir para ödeyerek şikayetten vazgeçirdik. Açıkcası parayı verdim kafam rahat ama 4 karikatür için hemde blog gibi alakasız bir sitede ki telif için bu kadar para ödemek ağrıma gitti... Kanun maddesini sizler için aşağıya bırakıyorum. Hakim eğer bu maddeye göre yorumlar ve davayı kaybederseniz adli para cezası veya hükmün açıklamasını geri bırakırsa, karşı tarafın masraflarıyla birlikte ne kadar para çıkar bilemiyorum...

    1. Bir eseri, icrayı, fonogramı veya yapımı hak sahibi kişilerin yazılı izni olmaksızın işleyen, temsil eden, çoğaltan, değiştiren, dağıtan, her türlü işaret, ses veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma ileten, yayımlayan ya da hukuka aykırı olarak işlenen veya çoğaltılan eserleri satışa arz eden, satan, kiralamak veya ödünç vermek suretiyle ya da sair şekilde yayan, ticarî amaçla satın alan, ithal veya ihraç eden, kişisel kullanım amacı dışında elinde bulunduran ya da depolayan kişi hakkında bir yıldan beş yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.