• 29-07-2020, 12:02:36
    #19
    OrhanBilge adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Öncelikle vakit ayırıp yazdığınız için teşekkür ederim.
    İnce bir noktaya değinmişsiniz. Düşündürücü.

    Ancak bu işe sadece grafik açısından bakmayıp şöyle düşünsek.
    Mesela After Effects, efekt işleri, montaj işleri vs. yani after effects ile yapılmayan şey yok bugün. Grafik değil de, en azından bu sektörün yakın zamanda ölmesi mümkün mü sizce? Veya bir logo çizimi, kurumsal kimlik çalışması yakın gelecekte ölen bir sektör olur mu?
    Hocam bundan 30 sene önce helikopter ve 35mm kamera kiralayarak yapacağınız 100 bin dolarlık bir çekimi bugün 5 bin liralık bir drone ile yapabiliyorsunuz. Bundan 30 sene önce photoshop bilen kaç kişi vardı bugün kaç kişi var? 7 sene önce after effect proje yaptırmak için 1-2 bin dolar para harcamak zorunda olan adamlar bugün graphicriver dan projeyi alıp 50 liraya düzenletiyor.
    Ne yaparsanız yapın o işin en iyilerinden sektörün öncülerinden olursanız elbette para kazanırsınız. Ama bir işi ortalama yapıyorsanız ortalama bir mimarın kazancı ortalama grafik tasarımcıdan iyidir. Türkiye'de sektörünün en iyilerinden biri olan bir mimar da sektörünün en iyilerinden biri olan grafik tasarımcıdan daha iyi para kazanır.

    Ayrıca mimarlık okuyan adamlar 3d çizim programlarını kullanmayı öğrenirler. Bu da sadece mimari tasarım değil endüstriyel tasarım konusunda da iş alabilecekleri anlamına gelir. After effects bir motion graphic programıdır. Giderek hazır templateler ve şablonlar o kadar piyasayı kapladılar ki birine iş yaptırmaya gerek kalmıyor. Aynısı web tasarımı için geçerli Bundan 20 sene önce bir websitesini sfırdan tasarlatmak gerekirdi ve en dandik siteleri bir kaç bin dolardan başlardı. Şimdi sıfırdan tasarlatmak zorunluluğu yok hazır şablonlar bir kaç yüz dolara düzenleniyor.

    Sadece şunu düşünmen yeterli. Web tasarımcı olmak için devlet belge soruyor mu? Grafik tasarımcı olmak için şirketler senden diplomanı istiyor mu? After Effects satın almak için Adobe senden diploma numaranı istiyor mu? Ama mimari proje çizebilmek için mimar olman, mühendislik onayı verebilmen için mühendislik diploması sahibi olman, reçete yazabilmek için tıp diploması sahibi olman, o ilacı satabilmek için eczacılık diplomasına sahip olman gerekiyor.

    Yani üniversite tercih edecekseniz size bir ruhsat verecek üniversiteyi tercih etmenizi öneririm. Şirketim kozmetik ürün satışı yaptığı için bir kozmetik sorumlu müdür bulundurmam gerekiyor. O diploma olmazsa olmuyor. Ama websitemde yayınladığım banner grafik ya da animasyonlar için diploma ruhsat gerekmiyor.

    Arkadaşın mimarlık okurken 3d çizim programlarına fazlaca önem verirse mezun olduktan sonra isterse yine grafik tasarım üzerine çalışır. Üstelik 3d tasarı bildiği için diğer after effects tasarımcılarının yapamadığı kadar iyi 3d kullanımı ve animasyon gerçekleştirebilir.
  • 30-07-2020, 00:38:04
    #20
    Topluma nasıl lanse edeceğinizi boşverin. Evet gidip ben mimarım demek egonuzu biraz tatmin edebilir, gereksiz seretonin kazanırsınız.

    Komşu, akraba ne der diye düşünmeyin. Eğer para Olmasaydı hangi mesleği seçerdim diye düşünün.
  • 01-08-2020, 17:40:31
    #21
    backlinkmatik.com
    İnşaat mühendisiyim, eşim mimar.

    Tasarım, hayal etme anlamında üstün yetenekleriniz yoksa, yani Türkiye'de bir Emre Arolat, Nevzat Sayın olamayacaksanız bu sektöre hiç girmeyiniz. Bilişimin önü her türlü açık, sektörel olarak bakarsak da çalışma şartları daha iyi. İnşaatın hem geleceği belirsiz, hem de çalışma şartları anlamında giderek vasatlaşıyor.

    Başarılar
  • 01-08-2020, 17:46:33
    #22
    Adobe uzmanı mimar olmak.
  • 01-08-2020, 17:57:02
    #23
    Meslek seçimlerini neden başkasına sorar insanlar. Ya şunumu olsa bunumu olsa, madem mimarlık güzel ve yapabilecek oraya yönelsin, arka planda adobe alanındada geliştirsin kendisini. Yani bir kişinin neyi yapıp yapamayacğaı kapasitesi vs kendisi bilir. Forumda herkes adobe desin yüzlerce insan bunları dinleyip adobe yönelirse bence cahildir. Adobe yönel çok para var diyecekler ama ya kazanamazsa? Sonradan pişman olursa keşke mimar olsaydım derse, forumlarda bu tür yönlendirme yanlış olur. Genelde herkes söyler şu mesleği yap para altında kalırsın falan, madem öyle kendisi neden yapmamış... Kimseyi dinleme neyde mutlu olacaksa ona yönel, herkese dedielr pc müh okuyun çok para var, şimdi müh arkadaşlar iş bulamaz yada kpss atanamazsa geçinmek içni tanıtım yazısı satıyor, elbette ayıp değil ama heryer pc prog. ve müh doldu..
  • 24-08-2020, 22:15:38
    #24
    backlinkmatik.com
    bir inşaat mühendisi olarak, normal şartlar altında sektörden uzak dur derim

    Ancak yetenek varsa, yapı anlamında tasarıma ilgi varsa, o zaman mimarlık düşünülebilir.

    İnşaat sektöründe popülerlik kazanmaya başlayan, Amerika'da, Avrupa'da geçerlilik kazanmış, Türkiye'de de hızla yayılan BIM, tam da yazılıma, tasarım programlarına merakı olan mimarların geliştirdiği bir proje yönetim methodudur.

    Grafik ve tasarım ilgisini bu meslekte de konuşturabilir. Özellikle teknolojiye ilgisi onu mimarlıkta da öne çıkarır. 3d tasarım alanında inovatif projeler sergileyebilir. Sanal gerçeklik, artırılmuş gerçeklik gibi konuları mimarlık eğitim ve tecrübesi ile birleştirebilir.

    günümzde birden fazla disiplini birleştirenler kazanıyor. Adobe a tek başına ilgi de sıradan kalır yani, ancak bunu mimarlık veya başka bir disiplin ile birleştirdiğinde işte o zaman fark yaratır