Programlama Dili Nedir?

Programlama dili, yazılımcının bir algoritmayı ifade etmek amacıyla, bir bilgisayara ne yapmasını istediğini anlatmasının tektipleştirilmiş yoludur. Programlama dilleri, yazılımcının bilgisayara hangi veri üzerinde işlem yapacağını, verinin nasıl depolanıp iletileceğini, hangi koşullarda hangi işlemlerin yapılacağını tam olarak anlatmasını sağlar.
Şu ana kadar 150’den fazla programlama dili yapılmıştır.[1] Bunlardan bazıları Pascal, Basic, C, C#, C++, Java, Cobol, Perl, Python, Ada, Fortran, Delphi ve 1C Enterprise’dır.

Programlama Dili Türleri?

Bazı programlama dilleri
Programlama dilleri Programlama dilleri listesi Programlama dillerinin bölümsel listesi, Programlama dillerinin abecesel listesi, İngilizce tabanlı olmayan programlama dilleri
Çokça kullanılan Assembly dilleri x86
Çokça kullanılan Yüksek düzey diller BASIC, Delphi, C, C++, C#, COBOL, D, Fortran, Java, Lisp, Pascal
Çokça kullanılan Betik dilleri Bourne shell, JavaScript, Python, Ruby, PHP, Perl

En Çok Kullanılan Programlama Dilleri

Dünyadaki en popüler programlama dilleri sıralaması ise şöyle: JavaScript, Java, PHP, Python, Ruby, C#… [2]
Uygulama
Programlama dili uygulaması, donanım ve yazılımın bir veya daha fazla yapılandırmaları o programı çalıştırmak için bir tür yol sağlar.Programlama dili uygulamasında, iki yaklaşım vardır: Derleme ve yorumlama. Herhangi bir tekniği kullanarak bir programlama dili uygulamak mümkündür. Genellikle donanım üzerinde çalışanlar yazılım üzerinde yorumlananlardan daha hızlıdır.Yorumlanan programların performansını geliştirmek için anında derleme programları kullanılır.Derleyiciden gelen çıktı ya donanım tarafından ya da yorumlayıcı diye adlandırılan programlar tarafından çalıştırılır.
Cihaza komut göndermeyi sağlayan, verileri cihaza aktarma stilidir. Şu anda bütün diller ingilizcedir.