Merhaba;
Şu an sunucularımızda 2 SATA II (7.2) HARD DISK ve 1 Adet SSD disk ile işlem yaptırıyoruz.Ancak hard disk hızları büyük sıkıntı yaratıyor ve yetersiz kalıyor.En sağlam hangi şekilde i/o hızını arttırabiliriz ?
Her tür çözüme açığım fikirlerinizi bekliyorum
Sunucular için en iyi HDD I/O çözümü nedir ?
5
●2.615
- 26-09-2010, 21:22:36Üyeliği durduruldu
- 26-09-2010, 21:33:26Sunucu ne amaçla kullanılıyor? Ayrıca diskleri ayrı ayrı kullanmanız büyük performans artışı yaşatmaz. Bu arada ssd marka/modelini öğrenebilir miyim?
- 26-09-2010, 21:38:45Üyeliği durdurulduIntel X25-E Extreme SSD diskler kullanıyoruz.Sunucular mail amaçlı kullanılıyor anlık giriş çıkış çok fazla miktarda olduğundan sunucu loadları tavan yapıyor.Ki işlem ve ram kullanım oranları gayet normal.tek sıkıntımız i/o
- 26-09-2010, 21:46:35Bahsettiğiniz ssd 80 gb olan model ise bu ssdnin yazma hızı oldukça düşük 80 mb/s civarı, yani standart 7.200 rpm bir disk kadar nerdeyse. Okuma hızı gayet yüksektir 250 mb/s civarı ancak veri giriş çıkışı oluyorsa mutlaka yazma işlemi daha fazla yapılıyordur. Standart disklerinizle raid 1 yapsanız bile ufak dosya yazma okuma performansları ssdlere yaklaşamıyor.
Benim önerim eğer alan ile ilgili bir sıkıntınız yoksa 2 adet intel x25 80 gb ssd alıp raid 1 olarak çalıştırmak, bunun sonucunda 500 mb/s civarı okuma 150-160 mb/s civarıda yazma hızı elde edersiniz. Yada bütçeyi biraz daha açarak ocz vertex 2 sandforce 1200 kontrolcülü bir ssd alırsınız, bu ssdnin okuma ve yazma hızı 270-280 mb/s civarında.
Sunucuda sık kullanmadığınız veya yedekleme dosyalarını oluşturan dizinleri standart diskte, işletim sistemi ve mail serveri ssd üzerinde barındırarak maksimum performans elde edersiniz. Ssd ile yola devam etmeyecekseniz sas diskler kullanıp raid 1 yapabilirsiniz. Tabiki 4 sas diskle raid bile yapsanız yine ufak dosya yazma okumada ssdlere yanaşamıyor performans. - 26-09-2010, 22:02:30Üyeliği durdurulduBütçe sıkıntımız yok sadece performansı arttırmanın peşindeyiz
tekrar teşekkürler
tekrar teşekkürler