Arkadaşlar merhaba;
Diyelim ki bir ürün 38 TL siz bu ürünü 64 TLden satıyorsunuz yani kar marjı %40 olup 26 TL kar elde ediyorsunuz
SATIŞ ALIŞ KAR
64 38 26
Günlük reklam bütçeniz 10 TL. Günlük 1000 kişiden satın alma oranı 5 kişi.
Aylık ciro 9000 TL. Kar ise 3900 TL. Reklam gideri 300 TL
Bu şekilde veriler var diyelim elimizde. Bu gibi verilerde nasıl bir mantıkla yol almalıyız, iktisat-reklamcılık nasıl olmalı. Reklam bütçesi nasıl hesaplanır nasıl belirlenir?
Bu konuda bilgilenmek ve kendimi geliştirmek istiyorum. Tavsiye edeceğiniz kitaplar var mı ve sizin uyguladığınız stratejiler nedir?
Reklam-Satış-Kar Marjı Döngü Bütçesini nasıl ayarlıyorsunuz?
2
●81
- 21-01-2013, 18:59:27Kendin üretmiyorsan veya aldığın ürün bozulmuyorsa aylık basit usül ile ilerleyebilirsin.
Şöyle ki;
Tüm Gelirler (Ürün satışlarından elde ettiğin ciro) toplamından tüm genel giderler (internet faturası, ürün alım maliyetleri, kargo, kira, reklam giderleri, vergiler vs) çıkartarak net kar miktarını bulursun. Misal ciro 9000 TL, genel gider (reklam gideri dahil) = 4400 TL ise net karın 4600 olmuştur.
Reklam dönüşümünü hesaplamak ise ayrı bir olay.
Burada 1000 gösterimlik reklamdan ortalama 5 ürün satışı yapılıyorsa, 1000 gösterim için harcadığın miktarı bulman gerekir.
Misal 30 gün 300 TL harcadın, 10000 gösterim dolayısıyla reklamdan gelen 50 satışa ulaştın.
50 üründen kar 26x50=1300 TL ise reklam gideri olan 300 TL'yi çıkartırsak 1000 TL reklam/kar dönüşümünü olmuştur.
Ama bu net reklam/kar dönüşümü değildir çünkü üründe ayrıca genel giderler miktarı vardır.
Kira, faturalar vs gibi giderler aylık olarak olduğundan örneğin; o ay 50 ürün sattıysanız bu genel giderler 500 TL tuttuysa ayrıca ürün başı 500/50=10TL genel gider vardır. Yani ürünün net karı aslında 26 TL değil 16 TL böylece reklamdan da kar dönüşümü 1000 değil 800 şeklinde olmuştur.
Karınızı arttırmak için daha iyi reklam dönüşümü olan bir yer, daha çok veya daha pahalıya satılabilecek bir ürün ve ürün maliyetlerini düşürmek, genel giderleri düşürmek gibi yolların üzerinde çalışabilirsiniz.
En mantıklısı bir kaç ay basit usül tutarak verileri takip edip kendinize en uygun sistemi oluşturmaktır. - 23-01-2013, 16:09:36Üyeliği durdurulduUzunca yazdım umarım sıkmaz ve anlatabilmişimdir.sesar adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Trus satış tarzı bir sistem kullanmanızı önereceğim çok eski bir kitap var fakat size ağır gelebilir henüz ticarete dair ve reklam planlamaya dair bir kitap okumuşa benzemiyorsunuz.
Size detaylı olarak örnek bir anlatımı grafik ile göstereceğim hemen.
DİYECEKTİM fakat hazırlayamadım zor geldi inanın,ben uzun uzun yazayım siz okuyun.
Öncelikle denemeler yapmanız şart aksi taktirde reklamların hiçbir faydası olmayacaktır.
Örneğin bir kömür ocağı toptan kömür satmak için kalkarda facebooka reklam verirse tabi kâr edemez.
Finansal konum testleride yapmanız gerekli.
Günlük 5 adet sattığınız ürünü standart olarak 1 hafta boyunca takip edin.Ürününüz ortalama reklamsız kaç adet satılıyor.(örnek olarak ben 10 diyeceğim)
Bu miktarı not alın bir kenara.İlk etapta 20 tl bir reklam verin,baktınız satışınız 30 a çıktı.
Aynı şekilde 20 tl ile yaptığınız satışıda not alın bir kenara
1 hafta kadar sonra biraz daha arttırın reklam bütçenizi 50 tl yapın.100 oldu sayalım satışınızı.
Yine not alın bu miktarı.Ve 4. haftaya geldiniz ortalama olarak 150 tl reklam gideri harcayın,150 satış yaptınız diyelim.
Gelir=Ürün fiyatı - Reklam giderleriniz - Diğer Gider - Kâr payınız = Reklam için ayırabileceğiniz bütçe.
Yukarıda hatırlarsınızki not almıştık her hafta kaç para reklam gideriyle kaç ürün satıldığınız.
Son 2 hafta 50-150 tl arasında deneyelim demiştik ya bu aralıkta çok az bir satış yükselmesi olduğunu gördünüz.50 Tllik giderle 100 satış yaparken %300 arttırma ile yani 150 tllik reklamla sadece 150 ürün sattınız.
Sizin için ortalama reklam gideri 75 tl en ideali olacak gibi duruyor
Umarım anlatabildim.
DİYECEKTİM fakat hazırlayamadım zor geldi inanın,ben uzun uzun yazayım siz okuyun.