Arkadaşlar merhaba;
Diyelim ki bir ürün 38 TL siz bu ürünü 64 TLden satıyorsunuz yani kar marjı %40 olup 26 TL kar elde ediyorsunuz
SATIŞ ALIŞ KAR
64 38 26
Günlük reklam bütçeniz 10 TL. Günlük 1000 kişiden satın alma oranı 5 kişi.
Aylık ciro 9000 TL. Kar ise 3900 TL. Reklam gideri 300 TL
Bu şekilde veriler var diyelim elimizde. Bu gibi verilerde nasıl bir mantıkla yol almalıyız, iktisat-reklamcılık nasıl olmalı. Reklam bütçesi nasıl hesaplanır nasıl belirlenir?
Bu konuda bilgilenmek ve kendimi geliştirmek istiyorum. Tavsiye edeceğiniz kitaplar var mı ve sizin uyguladığınız stratejiler nedir?
Uzunca yazdım umarım sıkmaz ve anlatabilmişimdir.
Trus satış tarzı bir sistem kullanmanızı önereceğim çok eski bir kitap var fakat size ağır gelebilir henüz ticarete dair ve reklam planlamaya dair bir kitap okumuşa benzemiyorsunuz.
Size detaylı olarak örnek bir anlatımı grafik ile göstereceğim hemen.

DİYECEKTİM fakat hazırlayamadım zor geldi inanın,ben uzun uzun yazayım siz okuyun.
Öncelikle denemeler yapmanız şart aksi taktirde reklamların hiçbir faydası olmayacaktır.
Örneğin bir kömür ocağı toptan kömür satmak için kalkarda facebooka reklam verirse tabi kâr edemez.
Finansal konum testleride yapmanız gerekli.
Günlük 5 adet sattığınız ürünü standart olarak 1 hafta boyunca takip edin.Ürününüz ortalama reklamsız kaç adet satılıyor.(örnek olarak ben 10 diyeceğim)
Bu miktarı not alın bir kenara.İlk etapta 20 tl bir reklam verin,baktınız satışınız 30 a çıktı.
Aynı şekilde 20 tl ile yaptığınız satışıda not alın bir kenara
1 hafta kadar sonra biraz daha arttırın reklam bütçenizi 50 tl yapın.100 oldu sayalım satışınızı.
Yine not alın bu miktarı.Ve 4. haftaya geldiniz ortalama olarak 150 tl reklam gideri harcayın,150 satış yaptınız diyelim.
Gelir=Ürün fiyatı - Reklam giderleriniz - Diğer Gider - Kâr payınız = Reklam için ayırabileceğiniz bütçe.
Yukarıda hatırlarsınızki not almıştık her hafta kaç para reklam gideriyle kaç ürün satıldığınız.
Son 2 hafta 50-150 tl arasında deneyelim demiştik ya bu aralıkta çok az bir satış yükselmesi olduğunu gördünüz.50 Tllik giderle 100 satış yaparken %300 arttırma ile yani 150 tllik reklamla sadece 150 ürün sattınız.
Sizin için ortalama reklam gideri 75 tl en ideali olacak gibi duruyor 
Umarım anlatabildim.