Merhaba Arkadaşlar,
Aklıma takılan bazı sorular oldu bunları değerli firma sahiplerine sormak için bu konuyu açtım. En başta ssd en hızlısı olandır ancak çabukta bozulabilir bunu göz önüne alarak kullanmak gerekiyor. Diğer en hızlı olanlardan biri 15 k sas , ssd kadar performans vermesede yine diğerlerine göre en hızlılardan biridir.
Şimdi aklıma takılan soru şu oldu satalar arasında örnek wd purple, black arası seagate barracuda ile firecuda arasındaki farklar çok farkmı yok aynı gibimi denilebilir bu konuda bilgisi deneyimi olanlar paylaşabilirse aklımızdaki soruların çoğunu yanıtlamış olabileceğimizi düşnüüyorum. WD Black ile seagate firecuda arasında hangisi iyi diyebiliriz ?
Düşüncelerini paylaşan herkese şimdiden teşekkür ederim.
İyi Akşamlar...
Sshd - sata -sas -ssd
17
●1.538
- 26-02-2018, 23:47:16
- 26-02-2018, 23:54:41Hocam WD Black ile seagate firecuda arasında arayüz farkı pek yok hız olarak aynı alırsınız çünkü okuma ve yazma hızları aynıdır neredeyse.
Burada hızı tek etkileyen rpm olayıdır. 5200 rpm sata 3 değil sata 33 olsa vereceği hız aynıdır.
5200rpm ve 7200rpm için sata bağlantılarının kaç olduğu değil asıl olan dönüş hızlarıdır.
sas ve ssd işin içine girerse burada arayüz hızları fark eder ancak. - 27-02-2018, 00:02:50Merhaba, hayırlı geceler.OzgurCimen adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
SSD > Hız bakımından muhteşem disklerdir. Mekanik birimleri bulunmaz. Çabuk bozulur ön yargısı ile yaklaşmamak gerekiyor.
SSHD > Standartlarında genellikle 8 GB Nand birim bulunur. Mekanik disk önündeki 8 GB SSD önbelleği ile işlemlerin hızlı gerçekleşmesi hedeflenir. İşlemleri kendi kafasına göre çevirir.
SATA > Mekanik diskler. 8-16-32-64-128-256 MB CACHE (önbellek) ile piyasada yer alıyorlar. Ayrıca 5400-5900-7200 gibi dönüş hızları mevcuttur. 5.900 olup 128 mb önbelleğe sahip disklerde vardır. 7.200 rpm olup 64 mb önbelleğe sahip disklerde vardır. RPM ve Cache değeri yüksek diskler (sunucu için enterprise önerilir) performans açısından iyidir.
SAS > I/O Bakımından SATA'dan iyi disklerdir. RPM değeri olarak 7.2K - 10K - 15K SAS mevcuttur.
*SSD disklerin çabuk bozulduğunu söylemiştiniz. Bir SSD disk I/O = 50.000 SATA disk = 75-150
SSD disklerde veri kurtarma ihtimaliniz düşüktür.
Mekanik disk alırken cache ve rpm değerlerine bakın. Ayrıca modelin tavsiye edilen kullanım alanını inceleyin.
İyi Çalışmalar.ACEY ve OzgurCimen bunu beğendi.2 kişi bunu beğendi. - 27-02-2018, 00:11:49Hocam yorum için teşekkür ederim.
Hocam yorumun için teşşekür ederim. SSD disk çabuk bozulur dememdeki amaç şuydu 5,6 aylık bir ssd disk patlayabilirken 5 yıllık sata bir sunucuda halen orta hallide olsa çabalıyor bunu demek istemiştim. Sizin verdiğiniz bilgiler arasında en çok aklıma takılan şu oldu 5400 rpm 128 mb cache mi yoksa 7200 rpm 32 mb cache arasındaki iki diskin hangisi daha performans verebileceği konusunda biraz düşünceliyim. Rpm hızı daha ön planda geleceği için tahminen 7200 rpmde daha çok performans alınacakSckn adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Misafir adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle - 27-02-2018, 00:17:26Mekanik disklerde performans RPM ile doğru orantılıdır. Min 7.200 RPM 64 MB Cache (genelde standart) disk önerebilirim. 5.400 RPM üzerinde 128 MB cache bulunması size performans açısından bir şey katmaz. Şöyle bir şey olur. Kullandığınız 10-15 yazılım vardır. Bunlar sürekli olarak kapanır, açılır, sürekli çalışır işlem yapar vaziyettedir. 128 MB önbellek burada devreye girer. Hız 5.400 olsa bile çalışan disk üzerinde sürekli aynı işlemlere tepki verileceği için önbellek yardımcı olacaktır. Daha fazla önbellek alanı tekrarlayan uygulamalar için işe yarar.OzgurCimen adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüleOzgurCimen bunu beğendi.1 kişi bunu beğendi.
- 27-02-2018, 00:29:43Konudaki eklenmemiş bir disk birimi daha mevcut. Bunlarda nSAS diye tabir edilen nearline sas'dır.
Öncelikle SAS disk'in SATA'dan tek farkı dönüş hızı değildir. Sata disklerde veri aktarımı için MONO birim bulunurken SAS disklerde DUAL olarak birim mevcuttur. Bunu da şöyle nitelendirebiliriz.
Örnek sanallaştırma yapısında bir disk tablosu düşünün. Diyelim ki SATA diskiniz 150/150 dosya okuyup yazabiliyor. Mono SATA üzerinden anlık yapabileceği toplam okuma ve yazma toplamı 150 olur. Yani diyelim ki 100 mb dosya okuyor o anda. Siz 50mb yazma hızı alırsınız. Fakat SAS'larda veya nSAS'larda böyle değildir. Dual port olduğu için okuma ve yazma işlemleri birbirlerini etkilemeden yazma/okuma yapabilir. SSD için de SATA'daki durum geçerlidir. Enterprise SSD veyahut farklı modellerde SSD mevcut mu bilmiyorum. Genelde kurumsallar da bu sebeple SAS + Raid yapısı kullanıyorlar. Birşey daha eklemek gerekirse SSD'lerde max okuma ve yazma miktarı mevcuttur. Örnek 100TB - 1000000TB gibi ömür biçilir ve bu ömür dolduğunda genelde garanti dışı kalır. Diğer disklerde ise böyle birşey sözkonusu olmayıp disk bozulmadığı sürece kullanılır ve garanti süre bitimine kadar geçerlidir. Bunlar göz önünde bulundurulduğunda sanallaştırma için raid yapısı düşünürsek SSD yerine SAS kullanmak daha mantıklı geliyor. - 27-02-2018, 00:39:26Kendi deneyimim olarak sunucuda SSD kullanmamaya çalışıyorum.
Örnek verirsek Samsung 850 pro ve 750 pro SSD kullandım 8 adet. Her birinin 1 yıl sonra sağlık durumu en iyi %60 %30 arası oldu. Kendi sunucunuz da kullanacaksanız sata diskleri raid yapmanızı öneririm. İlla SSD kullanmanız gerekiyorsa ona birşey diyemem. Ancak kiralık sunucu kullanacaksanız arkadaşlar kızmasın ama SSD kullanın nede olsa 1 yıl sonra o diskleri siz değiştirmek zorunda kalmayacaksınız - 27-02-2018, 00:43:51Tespit güzelSckn adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Açıkcası bizde kabinden daha 6 aylık SSD'leri toplamaya başladık. Ayrıca 6 gbps kart kullanmamıza rağmen bir süre sonra istikrar kaybı yaşanıyor. Samsung 850 EVO ve Hi-Level SSD serilerinde sıfır alınıp 6 aylık kullanımdan sonra patlayanlar oldu. Tabi 2 senedir tık demeyenler de var ama benim tahminimce ısı konusunda diğer disklere göre daha dayanıksızlar.
- 27-02-2018, 11:07:46Değerli hocalarım konu sahibininde izni olursa şayet, yorumlarınızı okudum. Sata alıp takmak istesek max. kaç gb disk ve hangi markayı kullanıyorsunuz deneyimleriniz neler. Bu konuda fikirlerinizi paylaşırsanız sata konusunda cok kafamı karıstıran ikilemlerim var acıkcası marka model rpm önbellek konusunda. Teşekkürler.
