Seo sektörü 2008-2009 yılları arasında Türkiye’de fark edilmeye başladı diyebilirim. Son 2 senede ise bu sektörün pazarlama ve müşteri akışı üzerindeki etkisi de fark edilmeye başlandı. Böylece firmalar kariyer sitelerinde “Seo Uzmanı” aramaya başladılar. Sektörün getirdiği bir ihtiyaç olarak da bu pozisyon doğmuş oldu. İhtiyaçtan doğan her sektör gayet normaldir. Ben de bunu doğal karşılıyorum. Benim de para kazanmamı, iş olarak seçmemi sağlayan bir pozisyon.
Öncelikle kariyer sitelerinde verilen ilanların ne kadar yanlış olduğunu anlatarak başlamak istiyorum. Firmalar Seo Uzmanı alırken birkaç pozisyonunda yerini doldurabilecek bir eleman arayışı içerisine girdiler.
Örnek bir Seo uzmanı ilanı :
- En az lise mezunu olmak.Bu ilan içlerinden seçmiş olduğum kötünün iyisi diyebileceğim bir ilan. Seo uzmanı olarak çalışacak arkadaştan Google Adwords kampanyası hazırlaması bekleniyor. Adwords danışmanlığı pozisyonu farklı bir uzmanlık gerektiriyor aslına bakarsanız.
- E-Ticaret sitesi SEO/SEM yönetiminde deneyim sahibi olmak.
- HTML, CSS, Javascript konularına hakim olmak.
- SEO konusunda referans sunabilir olmak.
- Web sitesi optimizasyonu konusuna hakim olmak.
- SEO/SEM konusunda en yeni gelişmeleri takip ediyor olmak.
- Sektörel SEO/SEM araçlarını kullanıyor olmak.
- Google Web Master Tools, Google Analytics araçlarına hakim olmak. İleri düzeyde analiz yapabiliyor olmak.
- Google Adwords kampanyası hazırlayıp, yönetebilir, raporlayabilir olmak.
- Sosyal Ağ’ları takip etmek, analiz araçlarına entegre edebilmek.
- Erkek adaylar için askerliğini yapmış veya en az 2 sene tecil ettirmiş olmak.
- 30 yaşını aşmamış olmak.
Aslında bu bir bakış açısına göre çok zıt. Seo organik yani ücretsiz arama sonuçlarındaki listelenmedir; Adwords, sponsor arama sonuçlarında listelenen ücretli reklam verme modelidir. Siz işe almak istediğiniz kişiyi ücretsiz aramalarda çalışması için işe alıyorsunuz ama ücretli reklam vermek için de yetenek bekliyorsunuz. Ciddi bir çelişki var burada. Uzman olmasını istediğiniz alanda yetkinlik sizin için yeterli değil anlamına geliyor.
Sosyal ağları takip etmek maddesine baktığımızda bu konuda Seo uzmanın alanı değil. Sosyal ağlar tabi ki Seo çalışmalarının içerisinde var. Fakat firmaların beklediği sosyal medya hesaplarının da yönetilmesi. Fakat bu pozisyonda normalde çalışacak kişi “Sosyal Medya Uzmanı” olmalıdır.
Html,css,javascript konusunda uzman olması istenen madde de Seo Uzmanı pozisyonu için doğru bir istek değildir. Tabi ki html ve css konusunda bilgili olması gerekir. Fakat uzman olması beklenemez. Bu aranan nitelikte Front End Developerolarak çalışacak kişinin uzmanlığıdır.
Bunun dışında Seo uzmanının web tasarım da , grafikerlik de yapmasını isteyen birçok firma var.Amaçları aslında 3 işi yapabilen 1 kişi istihdam etmek ve maliyetleri aşağı çekmek. Hal böyle olunca bir alanda uzman olmak iş bulmak için yeterli olmuyor.
Seo uzmanlarının yetkinlikleri neler olmalı?
Seo uzmanları öncelikle site içi optimizasyon ve site dışı optimizasyon konusunda uzman olmaları gerekir. Seo çalışması öncelikle site içerisinde başlar. İyi bir iç optimizasyon site dışı yapacağınız maliyetli çalışmaların bütçesini en aza indirecektir. Demek oluyor ki iyi bir Seo uzmanı analiz kabiliyeti iyi olmalı.
Google Analytics , Yandex Metrica gibi analiz araçlarını da iyi kullanmak, trafiği de iyi analiz etmek gerekir.
Google ve diğer arama motorlarının Serp algoritmalarını hem yerli sitelerden hem de yabancı sitelerden takip etmeli. Yani herhangi bir işte çalışırken yabancı bloglarda makale okumak da işinin bir parçası olmalı. İşveren okuma işini boş bir eylem olarak görmemeli.
Seo uzmanı arama motoru pazarlaması (Sem) alanında da bilgi sahibi olmalı. Bu aslında Seo’nun analiz kısmı ile ilgili. Sadece kelime bazlı çalışmalarda çalışılan sektör ile ilgili yan kelimeleri de belirlemek için pazarlama bilgisi de gerekmektedir. İşverenler eleman ararken hem Seo hem Sem konusunda uzman arayabilirler. Ama maaş olarak sadece 1 kişilik bir maaş belirlememeleri gerekir.
Sem çalışmalarını yürütürken Google Adwords kullanımı da yapılacaktır. Adwords uzmanlığı da ayrı bir pozisyondur. Seo uzmanının bu alanda uzman olmasını beklemeniz doğru olmaz. Adwords uzmanı ile ortak çalışması daha doğru olacaktır. Tabi ki Adwords reklam ağı hakkında bilgili olmak bir artıdır. Ama bunu tek bir pozisyona sığdırıp bunu da bilsin fazladan eleman almayalım mantığı ile düşük maaş teklif edilmesi etik değildir. Bu noktada işverenlerin terazisi sürekli kendileri tarafında ağır basıyor.
Özetle Seo alanında çalışacak kişinin web tasarım, kodlama, pazarlama alanlarında uzman olması gerekmez. Bu alandaki personellerle ortk çalışabilmesi yeterlidir. Örneğin kodlama ile ilgili isteklerini bir yazılımcıya yönlendirerek çözmeli. Böylece herkes kendi işini yapar ve profesyonel bir çalışma ortamı sağlanır. Tabi ki farklı alanlarda bilgili olması işini kendisinin yapması istenilen bir özellik. Ama maaş noktasında işverenler maalesef hiçbir adım atmadıkları için Seo uzmanlarını Seo bahanesiyle kullanmayı amaçlıyorlar. Bu hem etik değil hem de profesyonel değil. Artık insanların bir alanda uzmanlaşmasını sağlayacak ortamlar oluşturmaları gerekiyor. Buna ek olarak koordineli çalışılan bölümlerden de bilgi edinip kendilerini yetiştirmeleri de onlar için artı olarak bir kazanım olarak görülmeli ve imkan sağlanmalı.
Yazımın ikinci bölümünde işverenler ile yaptığım görüşmelerden tecrübelerimi aktaracağım.
Kaynak: http://www.seoturk.com.tr/isverenlerin-seo-uzmanlarina-bakisi-1/