• 02-08-2010, 17:24:59
    #10
    @Alexis

    Teşekkürler. Sadece standarda uysun diye öyle bir girişimde bulundum. Yoksa kim ister ki haftalarca uğraştığı yazılımın farklı ad altında çalınmasını?
  • 02-08-2010, 19:33:06
    #11
    SoutH adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    @Alexis

    Teşekkürler. Sadece standarda uysun diye öyle bir girişimde bulundum. Yoksa kim ister ki haftalarca uğraştığı yazılımın farklı ad altında çalınmasını?
    peki çözüm nedir ?
  • 02-08-2010, 19:53:35
    #12
    Çözüm derken?
  • 03-08-2010, 18:05:32
    #13
    SoutH adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Çözüm derken?
    Alıntı
    Çok kişi GPL bilmediğinden atıp tutmaya başlıyor. GPL lisansına sahip bir yazılım; tekrar dağıtılabilir, satılabilir, değiştirilebilir, düzenlenebilir, geliştirilebilir. Ancak kaynak kodu kapatılıp dağıtılsa bile yanında açık kaynak olarak verilmeli, ilk yazarın kod içindeki imzaları anılmalı. Bir de GPL olarak alınan/geliştirilen bir yazılım yine GPL olmak zorundadır. Lisans değişikliği yapılamaz.

    Özellikle şunu vurgulamak istiyorum, GPL olan bir yazılım olduğu gibi veya geliştirilerek satılabilir. Mesela joomla dan örnek vereyim, yazacağınız bir joomla eklentisini ücreti satabilirsiniz, ancak kaynak kodlarını kapatamazsınız, sizden satın alan biri üzerine 1-2 satır kod ilave edip ücretsiz veya ücretli dağıtabilir.

    Bir de GPL lisansına sahip bir yazılıma GPL olmayan bir eklenti yazmak, yani GPL yi kırmak ta mümkün. Bunu yapabilmek için yazılıma ait fonksiyon veya sınıf kullanmamak gerek. Mesela yazılımın SQL wrapperi yerine kendi PDO nuzu kullanabilirsiniz. Bunun örneklerine rastladım ama hem fazladan kod yazmak gerekiyor hem de uyum sorunu çıkabiliyor.


    GPL bazen iyi geliyor, bazen de kötü. Şu ana kadar GPL nin herhangi bir yasal bağlayıcılığına rastlamadım. Bilindiği gibi ben GPL lisansına sahip phpBB3 Portal yazdım. Herifler aldı portalı içindeki bana ait olan tüm imza ve telif bilgilerini kaldırdılar, adına da "XL portal" dediler. Bunu neden yaptıklarını sorduğumda, dil çıkararak "GPL" dediler. Bunu yapanlar Avrupalı insanlar üstelik. Anladım ki GPL çoğu kişice "enayi beleş malı" olarak algılanıyor. Sadece css ile renkleri değiştirerek benim günlerce uğraştığım kodların üzerine konup, kendileri yapmış gibi gösterdiler ve üzerimden prim yaptılar.

    İşte GPL bu !
    Yani bu haklarımızı tamamen güvence altına almak için neler yapabilliriz bunun çözümünü sordum sadece hocam.
  • 03-08-2010, 18:11:33
    #14
    Onun çözümü patent, tescil gibi yasal yollar.
  • 03-08-2010, 18:52:43
    #15
    Üyeliği durduruldu
    GNU/GPL olayı zaten halka duyurmaktır.
    Şimdi wordpressi biri alıp değiştirip yayınlasa hemen anlaşılır sebebi ise kodlar belli .
    diğer yazılımlar içinde geçerlidir.Toplum teşfik projelerdir.

    mesela PHPBB(Alexis gördüm ordan aklıma geldi) şuan VB ye en büyük alternatif Ücretsiz Açık Kaynaklı forum yazılımıdır. ama bunun sürüm hakları PHPBB ye aittir vs vs.

    GPL altında gönül rahatlıgıyla dagıtabilirsiniz projelerinizi.ki yakında bende dağıtacagım