Suriyeli mülteciye Türkiye'de üniversite kapısı açıldı. YÖK, Suriye'de okuyan öğrencilerin zaman kaybının önüne gelmek için sınırdaki illerde bulunan 7 üniversitede "özel öğrenci" olarak okuma hakkı verdi. Mültecilerin kayıt yaptırması için hiçbir belge istenmeyecek, sadece beyanda bulunmaları yeterli olacak.
VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Suriyeli mültecilere üniversitelerin de kapısını açtı. YÖK, yayımladığı genelge ile Suriye sınırındaki illerde bulunan 7 üniversitenin, Suriyeli mültecileri özel öğrenci statüsünde kayıt etmelerine olanak tanıdı. Genelgeye göre, mülteciler hiçbir belge göstermeden, yalnızca beyanla üniversitelere kayıt olabilecek. CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, Bu insanlar öğrenci mi, terörist mi? El Kaide militanı mı, PKK militanı mı? Sırf beyanla bu kişileri üniversitelerimize sokmak ne mantıklı, ne de doğru bir yaklaşımdır. YÖK, bir an önce aldığı bu yanlış kararı gözden geçirmelidir dedi.
YÖK Genel Sekreteri Süleyman Necati Akçeşme imzasıyla Çukurova, Gaziantep, Harran, Kilis 7 Aralık, Mustafa Kemal, Mersin, Osmaniye Korkut Ata üniversitelerinin rektörlüklerine gönderilen yazıda, Türkiyeye sığınan Suriyeli mülteciler ile Suriyede eğitim görmekteyken ön lisans, lisans ve yüksek lisans eğitimlerine ara vermek zorunda kalan Türk vatandaşı öğrencilere, eğitimlerine devam etme hakkı tanındı. Yazıda, 3 Eylülde yapılan YÖK Genel Kurulunda Suriyedeki durum ve gelişmelerin dikkate alındığı belirtilerek, sadece 2012-2013 yılına mahsus olmak üzere bazı kararlar alındığı kaydedildi.
Yalnızca beyan yeterli olacak
Buna göre, Suriyeli mülteciler, Gaziantep, Kilis 7 Aralık, Harran, Mustafa Kemal, Osmaniye Korkut Ata, Çukurova ve Mersin Üniversitelerinde özel öğrenci olarak ders alabilecek. Öğrencilerin durumlarını belirten belgeleri olmaları halinde bu belgeler incelenecek, ancak belgelerinin olmaması halinde sadece beyanları dikkate alınarak, özel öğrenci kayıtları yapılacak.
Bu insanlar öğrenci mi, terörist mi?
YÖKün bu kararı üzerine CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, dün yazılı bir açıklama yaptı. YÖKün aldığı bu kararın mantıklı ve doğru bir yaklaşım olmadığını ifade eden Şeker, şunları kaydetti:
Suriyeden gelen ve kim olduğu belli olmayan bu kişilerin hiçbir para talep etmeden, belge istemeden sadece beyanla üniversitelerimize kayıt edilmeleri, üniversiteye girebilmek için dershanelere giden, emek ve para harcayan, bu uğurda psikolojileri bozulan öğrencilerimize ve ailelerine yapılan büyük bir haksızlıktır. Kaldı ki, bu insanlar öğrenci mi? Terörist mi? El Kaide militanı mı? PKK militanı mı? Sırf beyanla bu kişileri üniversitelerimize sokmak ne mantıklı ne de doğru bir yaklaşımdır. YÖK, bir an önce aldığı bu yanlış kararı gözden geçirmelidir.
http://www.cnnturk.com/2012/guncel/0...8.0/index.html
Kısacası arkadaşlar: Sen köpek gibi 4 sene çalışacaksın bir üniversiteye girmek için ailelerin o kadar para harcıcak sana ama mülteciler çalışmadan para vermeden üniversite okuyabilecek.Sen dogdugunda n beri bu ülkeye vergi vereceksin elin mültesi vergiyi bırak senden para alacak.
ee yorumlarınızı alayım.
Suriyeli Mültecilere SINAVSIZ Üniversite!! Yorumlarınız N
9
●1.090
- 23-09-2012, 00:19:15Üyeliği durdurulduSöz konusu verilecek olan üniversite eğitimi, Suriye'de eğitimine devam eden TÜRK vatandaşları içindir.
- 23-09-2012, 00:20:43Bu ülkenin vatansever vatandaşı kadar ezilen başka bir millet yoktur. Vatandaşın sözü geçmiyor, askerin sözü geçmiyor, adaletin sözü geçmiyor. (Yazımın bundan sonrası için özür diliyorum...) Oto boka vergi koyun, silah tutmayı bilmeyeni gönderin iki çapulcu şehit etsin, vatanını sevenleri jobla-içeri at ama terör örgütü eylemlerinde konuşma yoluna git, bayrağı indir rahatsız olmasınlar, dönüm dönüm ülkeyi sat sonra dış borcumuz azaldı de, vatanını sevene 18 yıl pkklı şerefsize 8 yıl hapis ver... Buyrun. Madem mültecilere üniversite tanıyabilecek kadar kaynağın var o halde kendi vatandaşına tanı bu hakkı en azından seni arkandan vurmaz...
- 23-09-2012, 00:24:43Evet Türklerede var ancak mültecilere var bakınız:WebScriptleri adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hadi tamam benim vatandaşım görsün ona bir sözüm ama suriyeli neden bu hak tanınıyor ?Alıntı - 23-09-2012, 12:28:18Üyeliği durdurulduŞu ülkede bi kendi halkımızla yaşayamadık gitti. Ya ıraktaki teröristleri alırlar saddamdan kurtarmak için yada suriyedeki teröristleri , görende bizi süper güç sanar. bir kaç bin mülteci besledin ekonomi felç oldu halen neye güvenerek o adamları buraya yerleştiriyosun. Sonra yap zamları girsin halka