Selam olsun,
Bugün bir tartışma yürüttük dinler arası diyalog neden başarılı olmadı temalı.
Ben pozisyon itibariyle bağımsız moddayım elbette.
Hristiyan olan kendi düşüncelerini, Müslüman olan kendi düşüncelerini ifade etti ama hepsi çok naifti.
Orada ifade ettiklerimi burada konu açarak yazmak istedim çünkü gördüğüm kadarıyla insanlar ya çok naif ya çok saldırgan ama gerçeklikten epeyce uzak.
Konu aslında o kadar uçuk bir konu ki böyle diyalog vs. modellerinin oluşması bile gülünç bir durum.
Şimdi İslamiyette Hz. İsa bir peygamberdir ancak Hristiyanlıkta Hz. Muhammed bir peygamber değildir.
Kavga ya da ayrılık bundan çıkılıyor sanılıyor ama ilgisi yok.
Hatta bizim Müslüman arkadaşlar konuşurken biz sizin peygamberinizi kabul ediyoruz Hz. İsa bizde de peygamber diyerek bir yol aramaya çalışıyor ama mevzudan çok uzak olduklarından karşılık görmeyince biraz asabiyet gösterebiliyorlar.
Konuyu kısa tutup toparlıyorum...
Mevzu şudur; İslamiyette Hz. Muhammed gibi Hz. İsa bir peygamberdir ve kuran ayetiyle sabit peygamberlerin üstünlüğü üzerine Müslümanlar kıyas yapamaz.
Hristiyanlıkta ise Hz. İsa Peygamber değil üçlemeden ikincisi olan Tanrının oğlu diye bildiğimiz bizzat Tanrıdır.
Yani biz Hz. İsa'yı peygamber olarak kabul ediyoruz dediğimizde aslında Hristiyanlara jest ya da makul davranmış olmuyoruz aksine Tanrının beden bulmuş hali olarak gördükleri Tanrılarını teşbihte hata olmaz peygamber seviyesine indiriyoruz yani aslında kötü bir şey diyoruz onların açısından.
Bu temel fark olduğu sürece böyle diyalog, dinler arası kardeşlik falan söz konusu olmaz, olamaz.
Biz onların Tanrısına, hayır tanrınız değil o peygamber diyoruz yani onların Tanrısını reddediyoruz. Onlarda bizim Peygamberimizi kabul etmiyor.
Bu bağlamda biz onların peygamberini kabul ediyoruz, onlar bizim peygamberimizi kabul etmiyor söylemi saçma bir söylemdir.
Biz onların Tanrısının ete kemiğe bürünmüş halini yani Tanrısını kabul etmiyoruz, Onlar bizim Peygamberimizi kabul etmiyor diye düşünmek daha sağlıklı olacaktır.
Bazı arkadaşlar Hz. İsa'nın Hristiyanlıkta peygamber olduğunu düşünüyor ve aynı peygamberlere inanıyoruz diye savlar üretiyor, çaba gösteriyor ama Hz. İsa Hristiyanlıkta Tanrıdır yani Tanrı üçlemesinden biridir.
Yazayım dedim çünkü çok kişiden "biz onların peygamberini kabul ediyoruz, onlar bizimkini kabul etmiyor." sözünü duydum bugün.
Dinler arası diyalog neden başarısız oldu ve olmaya mahkum?
15
●534
- 12-05-2026, 01:01:08
- 12-05-2026, 01:03:51Aleyküm Selam. Hocam kimse yanlış anlamasın şahsı fikrim şöyle söyleyim 4 senedir İslam'ı araştırıyorum iyi ki Müslümanım diyorum KURAN gibi bir kitap hayatımda görmedim bu arada felsefe kitaplarıda okurum ve inanın ki bana hiç bir kimse 1400 sene önce ki bilim ile ilgili bazı şeyleri ispat eden KURAN gibi bir kitap gördüm diyemez ki 2-3 bir şeyden bahsetmiyorum kimseylede tartışmak için yazmıyorum ama gerçekten harika ötesi diyorum. Ama hristiyanlıkta incilde bir AYETTE AHMET YADA MUHAMMED isimli Peygamber gelecek der ama yine de bir şey diyemiyorum tabii ki herkesin inancı kendine dilerim ki herkes doğruyu bulsun biz de öyle.serterefendi adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
- 12-05-2026, 01:07:49Selam olsun,ayazbey adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
İsteyen istediğine inanabilir ben inançlar üzerine yazmadım sadece temel farkı ortaya koymak istedim.
Yoksa kim neye inanıyorsa onun doğrusu odur.
İnsanların dini tercihlerine bir şey yazamam. - 12-05-2026, 01:08:22Hayırlı geceleriniz olsun hocam.serterefendi adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
- 12-05-2026, 01:15:00Üyeliği durdurulduSelamlar,
Aslında tartışmanın çıkış noktası baştan problemli. Çünkü burada aynı inanç sistemi içinde bir fikir ayrılığı değil, iki farklı dinin tamamen farklı teolojik kabulleri konuşuluyor. İslamdaki Hz. İsa anlayışıyla Hristiyanlıktaki Hz. İsa anlayışı aynı şey değil. Dolayısıyla biz sizin peygamberinizi kabul ediyoruz söylemi de teknik olarak doğru bir karşılaştırma olmuyor. Zaten dinlerin farklı olmasının nedeni tam olarak bu temel ayrılıklar. Bu yüzden konu kim kimi kabul ediyor seviyesinden çok, iki farklı inanış sisteminin kendi iç mantığıyla değerlendirilmesi gereken bir mesele. - 12-05-2026, 01:17:24Konuyu çok farklı yerlere çekmişsiniz ama bazı noktaları cevaplamak istiyorum.
Her şeyden önce 'Müslümanlar, İsa'yı kabul eder ancak Hristiyanlar, Muhammed'i kabul etmez.' ile başlayalım. İslam, esasında zaten bozulmuş dinlerin, doğru yoldan saptırdığı insanların kurtarıcısı olarak geliyor. Nasıl ki Hristiyanlık kendini son ve mutlak din olarak görüyorsa, aynı hakkı İslam da kendinde görüyor. Dolayısıyla diğer dinleri göreceli olarak kabul etmesi ve Hristiyanların İslam'a mimli olması kadar doğal bir şey yok, bu neden tartışıldı anlamadım gerçekten.
Peygamber konusuna gelecek olursak, burada ilk önce sözcüğün tanımına bakmak lazım. Teoride doğru yola sevk eden ve bir ilah tarafından kasten dini yayma amacıyla gönderilmiş kişilere deniyor. Ancak Hristiyanlar, İsa'nın ilahi güçlerinden ve hikayesinden ötürü tanrının yer yüzündeki gölgesi gibi görüyorlar. Yanlış da sayılmaz. Zira tanrı babaysa, İsa da oğuldur. Burada, ona sadece peygamber demek saçma. - 12-05-2026, 01:20:06Teknoloji birgün çok gelişirse geçmişe gidilme bulunursa 2000 3000 yıl öncesine gidilip Tüm Yahudileri öldürülürse Dünya 9 10. asırda aydınlanmaya başlar.Bilgekut adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Tüm dinlerin kaynağı Yahudilerdir.
Düşün daha 600 700 yıl önce Avrupa Batı dünyası da karanlıktaydı. Cadı diye insanları yaktılar.
Birçok cahilliğin temelinde dini inançlar var.
Hiç bir suçu olmamasına rağmen kocası genç kadın alacak diye eşine zina etti iftirası atıyor, Eşi taşlanarak recm edilerek öldürülüyor.
Bunun gibi sayısız olayın olduğu İslam dan mı Bilim çıkacak.
İslamdan Bilim çıkar diyenler kör cahillerdir. Cehaletlerinin farkında değillerdir.
İslamdan Bilim çıkmaz. İslam Bilim kitabı değildir. İnanç kitabıdır.
İslamın Bilim ile örtüşen konuları İslamdan asırlar önce bilinen şeylerdi zaten. İslam Araplar için yeni bir din yeni bir bilgi ile ortaya çıktı.
Dünyaya göre kimsenin bilmediği İslamın bildiği hiç bir konu yoktur.
Aksini söyleyenler alıntılamasın. Hiç tartışacak moddumda değilim.
Tartışmak isteyen konu açsın.
2000'lerin başında Kuran yırtan kız maymuna döndü şekilde bir iddia vardı. Dilden dile yayıldı.
21. yyılda bile yalan bir bilgi böylesine hızlı yayılıyorsa asırlar önceki meselere de normal bakmak lazım.
Yani 2000li yıllarda oluyor bu mesele. Uzay çağında. Varın siz geçmiş çağlardaki yalan yanlış bilgilerin nasıl efsaneleştiğini düşünün.

AHA'da Kuran Yırtıp Maymuna Dönen Balmumu Heykeli Bu.
İmam Hatipte Okurken Bu Resim ve Arkasına Abdurrahman Es-Sudeys Kuran Sesi Koyup Bakın İbret Alın Demişlerdi.
Abdurrahman Es-Sudeys Meşhur Kabe İmamıdır.
Kurtlar Vadisinde Palanın Dediği Gibi.
Biz Bir Günde mi Dinden Çıktık.

- 12-05-2026, 02:17:42Daha önce başka bir konunuza da yazmıştım burayada yazıyorum.
İslam Hz. Muhammed Mustafa s.a.v ile gelmedi. İslam Adem aleyhisselam ile gönderildi.
Yani ilk insandan itibaren tek din vardır oda islamdır.
Peygamberlere göre şeriat (Hüküm) değişkenlik göstermiştir (Yaşadıkları topluma göre) çünkü 124.000 bir rivayete göre 224.000 peygamber gelmiştir. Bu peygamberlkerin hepsi kavimlere gönderilmiştir. Bazen aynı dönemde 2-3 peygamber aynı anda dünyada olabiliyordu.Muhammed Mustafa s.a.v efendimiz ise tüm insanlığa gönderilmiş ve son peygamber vasfı verilmiştir.
Bundan sonrada insanlık için peygamber gelmeyecektir.
Haliyle Dinler arası diyalog diye bişey olmaz.
Tek din vardır , İnneddine indallahil islam.

