• 24-04-2026, 16:13:54
    #19
    metalajans34 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Hayır ısıtıcı yok hocam, şart mı onu almalı mıyım ? Onu nasıl bişey almalıyım ?
    şart evet. tetratech ya da eheim 100w lık modeli işinizi görecektir. bütçenize göre bakarsınız.
    ASametYildirim adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Merhaba hocam,

    Öncelikle bu hobiye hoş geldiniz. Ancak üzlürerek söylüyorumki resimde çok fazla hata görüyorum. Bundan dolayı yakın bir zamanda balık kaybı yaşamanız muhtemel.

    1-) Su çok berrak gözüküyor. Suyu dinelndirdiğinizi belirtmediğiniz içinde yeni doldurulduğunu varsayıyorum. Bundan dolayı sudaki klor balıkların mukozasına zarar verecek ve bağışıklıkları azalacak.
    2-) Aşılama yapmadığınızı varsayıyorum. Bundan dolayı balıklarda önce beyaz benek rahatsızlığı göreceksiniz sonrada stresten ölümler gözlemleyeceksiniz. Japon türü daha dayanıklı ama yinede tehlike oluşturacaktır.
    3-) Akvaryum boyutu çok küçük. Bu boyutta ben balığın türüne ve boyutuna göre sayısı değişkenlik göstersede bu akvaryuma 1 japon balığı bile fazla gibi. Eğer akvaryum alamıyorsanız daha küçük türlere (lepistes gibi) geçmenizi öneririm. Çünkü:
    3.1-) Japon balıkları çok fazla dışkı üretir ve bu boyutta bir akvaryumda sıkça dinlenmiş su ile %20 oranında su değişimi yapmazsanız balıklarınız amonyaktan ölür.
    3.2-) Bu akvaryuma koyacağınız filtreler yetersiz kalır ve bakteri kültürü oluşması da uzun süreceği için sürekli suda yeşillenme ve koku yaşarsınız. Hobinizi yapamazsınız.
    3.3-) Odayı havalndırmak istediğinizde akvaryum bir anda çok ısınacak ve camı kapattığınızda bir anda hızlıca ısınacaktır. Bu da balıklarınızın hızlı hastalanmasına neden olacaktır.

    Isıtıcı konusunda da bu tür balıklara ısıtıcı almana gerek yok. Sadece ortam havalandırmasından dolayı ani ısı düşüşü yaşamamak için ufak bir ısıtıcı ve oda sıcaklığı şeklinde ayarşayabilirsiniz. Normalde çalışmaz ama siz camı açtığınızda çalışır.

    Son ekleme: Akvaryumda bakteri kültürü çok önemlidir. Uzunca yazamayacağım ama bakteri kültürünün sağlarsanız ve diğer hususlara dikakt ederseniz uzun yıllar çok sağlıklı balıklarınız olur. Su sürekli cam gibi berrak olur. Biraz araştırmanız yararınıza olacaktır.
    Hemen hemen herşeye katılıyorum. Isıtıcı konusunda min. sıcaklığı sabit tutacağı için şart görüyorum. hızlı ve sık ısı değişimleri dediğiniz gibi kayıplara yol açacak.
  • 25-04-2026, 11:23:20
    #20
    Bu tarz filtreler çok zararlı tüm balıkları yorar. Öncelikle dış filtre öneririm maddi anlamda yüksek fiyatlar ancak çok kaliteli su alırsın koku vs kolay kolay olmaz. Pahalı gelirse 2 başlı pipo filtre alırsın 1 tanede küçük hava topu koy akıntın olmaz suyun temiz olur 20 günde bir yüzde 30 dip çekimi yaparsın çeşme suyu kullanıyorsan su değişiminden 3-4 gün önce suyu bidonlara koy ağzı açık beklet klor uçsun hazır su alıyorsan direkt koyabilirsin, son olarakta arada bir bakteri besini verirsen suyundada kirlenme olmaz ısıtıcı yaz aylarında çok gerekmez japonlar soğuk suyu sever yani 16-22 derece aralığı iyidir
  • 25-04-2026, 11:51:01
    #21
    Oldum olası heves etmişimdir umarım bi gün nasip olur 😂