• 18-04-2026, 12:21:15
    #1
    Sektördeki herkes bir şeylerin değiştiğini hissediyor. Ama değişti kelimesi bile artık yeterince doğru değil bazı şeyler kalıcı olarak dönüştü.

    Web geliştirme tarafında iş sıkıntısı her geçen gün artıyor. Her model güncellemesiyle birlikte insan emeğinin payı biraz daha küçülüyor, ve bu küçülme artık freelance iş ilanlarına, şirketlere, stajlara yansımaya başladı.

    Ama insanların kaçırdığı kritik bir nokta var
    Bir web sitesi yapmak için 15 yıldır gerçek anlamda bir web master a ihtiyaç yok. Açık kaynaklı temalar, hazır şablonlar ile kolayca site yapılabiliyor. Temizlik şirketi işleten biri bugün birkaç saatte WordPress temasını düzenleyip yayına alabilir. Bu yeni değil.
    Yeni olan şu, yapay zekayla üretilen sitelerin kalitesini en iyi görenler, yine web masterların ta kendisi. Görsel olarak birbirinin aynısı ve yapay tasarımlar diyebilirz ama SEO açısından bakıldığında tablo acı. Her gün onlarca yapay zeka ile yapılmış içeriği boş, yapısı zayıf site yapılıyor. Google bunları görüyor.
    Yazılımda durum farklı ama sonuç benzer. Kod yazmayı bilmeden yapay zeka ile sistem kuranlar, belli bir noktaya kadar gidebiliyor. Sonra tıkanıyorlar. Mutlaka bir noktada yine bir yazılımcı arıyorlar. Yapay zeka henüz sistemi anlayan birinin yerini tutamıyor. Sadece kodu yazan birinin yerini alıyor.

    Peki şirketler ne yapıyor?
    Eskiden 10 yazılımcıyla döndürdükleri işi artık 6 kişiyle döndürmeye çalışıyorlar. Stajyer alımları da azaldı, çünkü angarya işleri yapay zeka yapıyor. Acı olan şu, stajyerlerin en çok öğrendiği şey o angarya işlerdi. Küçük bugları çözmek, dokümantasyon okumak, birisinin koduna bakıp bu neden böyle yapılmış diye düşünmek. O süreç kısaldı.
    Yapay zeka bu sektörde en sert en alta vurdu, giriş seviyesine.
    Ben mesleğe başladığımda, şu an 3 dakikada çözülecek bir sorunun cevabını 4 gün boyunca aramıştım. Stack Overflow'da, forumlarda, eski blog yazılarında. O 4 günün bende bıraktığı iz, cevabın kendisinden çok daha değerliydi. Şimdi aynı soruyu yapay zekaya yazıyorsunuz, anında cevap geliyor. O arama sürecinin içinde olan öğrenme de kayboluyor.

    Bu sektörde artık "kod bilen biri" olmak yetmiyor.
    Tasarım duygunuz olacak. Ürün düşünceniz olacak. İletişim kurabileceksiniz. Network'ünüz sağlam olacak. Çünkü bilginin maliyeti düştü ama yeteneğin, deneyimin ve ilişkilerin değeri hiç bu kadar yüksek olmamıştı.
    Ortada kalmak artık daha tehlikeli.

    Ya gerçekten iyisinizdir, ya da silinip gidiyorsunuz.
  • 18-04-2026, 12:22:45
    #2
    Tüm siteler birbirine benziyor
  • 18-04-2026, 13:19:37
    #3
    Yapay zeka kendi adıma bana wordpress'in klasik şablonlarına bağımlı kalmak yerine yeniden tarih öncesinin muhteşem programı FrontPage'in tasarım özgürlüğü ve özgünlüğüne geri dönmemi sağladı.

    Her sitenin çoğunlukla birbirine benzemesi konusunda ise evet mecburen sektörel benzeşmeler olması kaçınılmaz olsada kendi dokunuşlarımızı yapmak için büyük kolaylıklar sağlıyor. Öğrenme konusunda ise sonuç bilgiye daha kolay ulaşıyor olsakta "task" alanlarını takip ederek aslında bilgiyi öğrenmek isteyen yine azda olsa bilgi edinebiliyor diye düşünüyorum.