• 02-02-2026, 22:24:36
    #1
    Kaynak



    Yağmurdan Elektrik Üretmek Mümkün mü? Singapur’dan Çarpıcı Bir Deney

    Yağmur genellikle sadece bir hava olayı olarak görülür. Ancak Singapur’daki bilim insanları için her yağmur damlası, potansiyel bir mikro enerji kaynağı.

    Bu Teknoloji Ne Yapıyor?
    Singapur Ulusal Üniversitesi’nden (NUS) araştırmacılar, yağmur damlalarının kinetik enerjisini doğrudan elektrik enerjisine dönüştüren deneysel bir sistem geliştirdi. Sistem, nanoteknoloji tabanlı özel yüzeyler sayesinde damlaların çarpma anındaki enerjisini elektrik yüküne çeviriyor.

    Nasıl Çalışıyor?
    Bu yöntem, Triboelektrik Nanogeneratör (TENG) prensibine dayanıyor:
    • Yağmur damlası, özel kaplamalı bir yüzeye (örneğin PTFE) çarptığında elektriksel yük ayrışması oluşuyor.
    • Bu yükler özel devreler aracılığıyla toplanıyor.
    • Laboratuvar koşullarında, tek bir damlanın anlık olarak çok sayıda küçük LED’i yakabilecek kadar yüksek voltaj üretebildiği gösterildi.

    Neden Önemli?
    • Önceki mikro enerji toplama yöntemlerine kıyasla daha yüksek verim
    • Baraj veya büyük altyapı gerektirmiyor
    • Çatı, pencere, cephe gibi yüzeyler enerji üretimine katkı sağlayabilir
    • Özellikle sensörler, akıllı şehir sistemleri ve düşük enerjili cihazlar için tamamlayıcı bir çözüm

    Geleceğe Bakış
    Bu teknoloji henüz deneysel aşamada olsa da, yağışın bol olduğu bölgelerde şehir içi mikro enerji üretimi için umut verici bir yaklaşım sunuyor. Amaç, klasik enerji santrallerinin yerini almak değil; sürdürülebilir, destekleyici çözümler geliştirmek.

    Bilim ve mühendislik birleştiğinde, en sıradan doğa olayları bile yenilikçi çözümlere dönüşebiliyor.

    Kaynak
    • National University of Singapore (NUS)
    • ACS Nano / Nano Energy dergilerinde yayımlanan triboelektrik nanogeneratör çalışmaları
    • “High-efficiency energy harvesting from raindrops using triboelectric nanogenerators”



    Kaynak
  • 02-02-2026, 22:30:10
    #2
    Tebrik ediyorum

    Rüzgar bulundu
    Güneş bulundu
    Yağmur bulundu
    Deniz dalgaları bulundu
    Bir toprak kaldı odaklanmak gerekiyor. Türkiye’de bilim adamları keşfetti diye
  • 02-02-2026, 22:32:26
    #3
    Scicek adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Tebrik ediyorum
    Çok teşekkürler, bence de çok iyi haber