
Okunuşu: Allahümme barik lenâ fi Recebe ve Şaban. Ve belliğnâ Ramazân.
Anlamı: Ey Rabbim! Bize Recebi ve Şabanı mübarek kıl ve bizi Ramazana ulaştır. diye duâ ederlerdi (İbn Hanbel, I, 259).
Ayrıca Recep ayının birinden itibaren Ramazan-ı Şerif sonuna kadar her gün biner adet kelime-i tevhid okumalıdır.

Leyle-i Regâipten evvelki perşembe günü oruç tutulup akşam birkaç lokma iftar edip akşam namazını edadan sonra iki rekatta bir selâm vermek üzere oniki rekat nafile namaz kılınacaktır. Her rekatta Fâtihadan sonra üç kere Kadir suresi ve oniki kere İhlâs sûresi okunacaktır.
Veyahut bir kere Kadir sûresi ve üç kere İhlâs sûresi okunur.
Namaz tamam olduğunda yetmiş kere:
Allahım, ümmî nebî Efendimiz Muhammede, âline ve ashâbına salât u selâm eyle! duâsı okunacakdır. Sonra secde edilip secdede yetmiş kere:

Bizim Rabbimiz, Rûhun ve melâike-i kirâmın Rabbi, bütün kusurlardan münezzeh ve cümle eksikliklerden pâk ve yücedir.
Secdeden baş kaldırıp otururken yetmiş kere:

Rabbim, beni mağfiret et, bana rahmet et, bildiğin bütün kusurlarımdan geç, onları bağışla, şüphesiz Sen en yüce ve en kerîmsin. duâsı okunacak. Tekrar secde edip yine yetmiş kere:

Bizim Rabbimiz, Rûhun ve melâike-i kirâmın Rabbi, bütün kusurlardan münezzeh ve cümle eksikliklerden pâk ve yücedir. duâsı okunacak. Ve sonra secdede iken dünyevî ve uhrevî ne haceti varsa Hak -celle ve alâ- Hazretlerinden niyaz edilecektir. Sonra kişi secdeden başını kaldırıp namaz ve duâsı tamam olmuş olur.
Receb-i Şerîfin yirmiyedinci gecesine müsadif olan mübarek Leyle-i Miracda oniki rekat nafile namaz kılınması müstahsen görülmüşdür. Her rekatda Fâtihâ-i şerîfeden sonra başka bir sûre okuyarak iki rekatda bir selâm vermeli ve sonra yüz kere:

Gündüzünde de oruçlu bulunmalıdır. Masıyete dâir olmaksızın yapılacak her duânın kabulü inâyet-i ilâhiyyeden umulur. (İbn-i Asâkir, Fadlu Receb, no: 12)

Rahmân ve Rahîm olan Allahın adıyla.
Allahım, ey ihsân ve ikram sahibi olan ve kendisine ihsan edilemeyen, ey Celâl ve İkrâm Sahibi, ey lutfu ve ihsânı bol olan, Senden başka ilâh yok, sen kendisine ilticâ edenlerin yardımcısı, kendisine sığınanlara emân veren, korkanların kendisinde emniyete kavuştuğu yüce zâtsın.
Allahım! Beni katında, Ümmül-Kitâbda şakî/kötü veya mahrûm veya kovulmuş veya rızkı dar olarak yazdıysan, Allahım fazl u ihsânınla kötülüğümü, mahrûmiyetimi, kovulmamı ve rızkımın az olmasını sil, beni katında, Ümmül-Kitâbda saîd/iyi, rızkı bol ve hayırlara muvaffak olan bir kulun olarak yaz. Şüphesiz Sen Rasûlünün lisânı üzere indirilen Kitâbında bir söz buyurdun ve Senin sözün haktır:
«Allah dilediğini siler, (dilediğini de) sâbit bırakır. Ümmül-Kitâb (Ana Kitâb) Onun yanındadır.» (er-Rad, 39)
İlâhî! En büyük tecellin ile «Her hikmetli işe kendisinde hükmedilen» (ed-Duhân, 4) ve kesin karar verilen mübarek Şabânın yarısı gecesinde, bizden bildiğimiz, bilmediğimiz ve Senin bildiğin bütün belâları uzaklaştır. Şüphesiz Sen en yüce ve en keremlisin. Allah, Efendimiz Muhammede, âline ve ashâbına salât u selâm eylesin! (Bkz. Ali el-Müttakî, no: 5090)
Şaban-ı şerîfin onbeşinci, Berât gecesi akşam namazından sonra üç kere Yasin sûresi ve her birinin sonunda bu Berât duâsı okunacaktır. Birinci Yâsin-i Şerîften sonra bu duâ okunurken Allahın saîd kullarından olmak niyyetiyle okunacaktır. İkinci defa okunurken hayırlı ömür uzunluğu niyyetiyle okunacaktır. Üçüncü defa okunurken kaza ve belâlardan emîn olup hayırlı rızık için okunacaktır.
Berât gecesinde yatsıdan sonra ikide bir selâm vermek üzere yüz rekât namaz kılınır. Her rekâtta Fâtihadan sonra on kere İhlâs-ı şerîf okunur. On defa İhlâs-ı şerîf okumaya kudreti olmayan beş veya üç kere okur. Bu namaz tamam oldukdan sonra okuyabildiği kadar salavât-ı şerîfe ve huzur-ı kalble tevbe ve istiğfar edip Allah Teâlâ Hazretlerinden dünyevî ve uhrevî hâcetlerini taleb ve niyaz edecektir.