• 20-10-2025, 09:29:24
    #1
    Arkadaşlar Selam,

    Geçen hafta arkadaşlarla otururken motor antifriz suyu ile ilgili bir konu açıldı ve bir arkadaşımızın motor suyuna mavi ve kırmızı renkli antifrizi karıştırdığını duyduk BU konu üzere birde sizlerden bilgi almak istedim.

    Şimdi bizim bu arkadaşta 2015 model peugeot 301 araç var. Bu aracı aldıktan sonra net olmamakla beraber 1 veya 2 defa soğutma sıvısına antifriz olarak mavi renk sıvı koymuş (kaç defa koydu hatırlamıyor. Araç su eksiltmediği için). Tabi bunun sorun olmayacağını ustası söylediği için yapmış. Bizde bunun sıkıntılı olacağını felan konuşuyorduk, sonra aracın başına gidip baktığımızda antifrizin kırmızı olduğunu gördük. Yani özetle araca mavi ve kırmızı antifriz karışmış oldu ama öncesinde ne kadar kırmızı ne kadar mavi kullanıldı muamma. Bizde dedik ki git bu sıvıyı boşalttır soğutma sistemini temizlettir sonra yeni antifriz koy. Peugeot 301 grubunda üreticinin tavsiyesi total marka kırmızı renkli organik antifrizmiş %50 saf su, 50% antifriz şeklindeymiş, sende böyle yap dedik.

    Sizce bu temizletme işleminden sonra aracın soğutma sisteminde bir patlak oluşur mu veya farklı bir problem yaşar mı? Biz birkaç usta arayıp sorduk isterseniz sadece suyla isterseniz kimyasalla yıkarız dediler ama çokta bilmediğimiz için şuan çocukta bekliyor. Sizce bu konuda nasıl bir adım atılmalı veya bu problem nasıl çözülebilir?
  • 20-10-2025, 09:33:28
    #2
    Suyla yikat geç bir şey olmaz hocam bence yeni araba patlak işi kolay kolay olmaz
  • 20-10-2025, 09:41:28
    #3
    Bişey olmaz su ile kullanmasından çok daha iyidir 😂
  • 20-10-2025, 09:42:50
    #4
    Bonjour adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Bişey olmaz su ile kullanmasından çok daha iyidir 😂
    EpinExtra adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Suyla yikat geç bir şey olmaz hocam bence yeni araba patlak işi kolay kolay olmaz
    Çamurlaşma felan yapmıyormu ya karıştırınca? Biz hep beraber internetten felan baktık, chatgptler havada uçuştu çamurlaşma olur bilmem ne olur diye okuduk hep
  • 20-10-2025, 09:44:32
    #5
    Googleye göre ben kanserim hocam Allah korusun çok da şeyapmaya gerek yok 😂
    Screwy adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Çamurlaşma felan yapmıyormu ya karıştırınca? Biz hep beraber internetten felan baktık, chatgptler havada uçuştu çamurlaşma olur bilmem ne olur diye okuduk hep
  • 20-10-2025, 11:59:54
    #6
    çamurlaşma yapıyor hocam mavi ve kırmızı karışmaması lazım temizletin ikisi farklı kimyasallar

    edit: sonra ustalar o çamuru conta yanmış diyolar
  • 20-10-2025, 12:21:33
    #7
    Hocam kimyasal tepkimeye girip çamurlaşma yapıyor jel gibi oluyor
    Ustaya gidin “tam devirdaimli antifriz değişimi yapalım, sadece üstten boşaltmayalım” de.
    Yani sadece radyatör alt tapasını açıp sıvıyı boşaltmak yetmez; çünkü blok içinde, kalorifer peteklerinde ve hortumlarda da eski karışım kalır.
    Usta varsa hava kompresörüyle veya devirdaim pompası ile sistemi tam boşaltmalı ve iyice içini kimyasal ile temizlemeli