merhaba arkadaşlar,
şikayetim var kategorisinin sıkı bir takipçisiyim,
açılan şikayetlerin %70 i yazılım işleri. yarım bırakılan işler, cevapsız mesajlar, başarısız çalışmalardan doğan anlaşmazlıklar vs vs...
bende geçen bir web sitesi için konu açtım. gelen teklifler bin tl ile 180 bin tl arası
birde hepsi ön ödeme istiyor. ödemeyi önden alınca önce o parayı harcamasını bekliyorsunuz, harcadıktan sonra da adam da yazılımı yapma isteği kalmıyor sanırım.
işini hakkıyla yapan yazılımcı arkadaşlar lafım size değil. kendinizi savunacak mesajlar atmanıza gerek yok. aksine size ulaşmak için ortalığın temizlenmesi adına böyle bir konu açtım. çünkü ben projem için içime sinen teklif ve yazılımcı bulamadım.
Yönetim ne gibi bir önlem alabilir, ne gibi zorluklar getirebilir.. aklıma çok bir seçenek gelmiyor. iş dönüp dolaşıp r10nun havuz sistemine geliyor.
nacizane, yaptığı projeleri yönetime sunarak, kategoride konu açabilme, teklif verebilme hakkı kazanabilir. bitirdiği yazılımlar için ayrıca bir puantaj sistemi olabilir. ancak gerçek şu ki yazılım kategorisinde ciddi sıkıntı var.
not: LÜTFEN İŞİNİZİ YAPABİLİRİZ DİYE PM GÖNDERMEYİN. ZİRA VAZGEÇTİM. PROJENİN MOBİL UYGULAMASINI YAPTIRACAĞIM. MOBİL UYGULAMA YAZILIMCILARI ARKADAŞLARINDA YORULMASINA GEREK YOK. YILLARDIR ÇALIŞTIĞIM BİRİSİ VAR.
yönetim olarak Yazılım kategorisine ek zorluklar getirilmeli
6
●256
- 09-10-2025, 22:12:50Referansı olmayan hiçbir şekilde referans kazanamaz hocam bu şekilde.
Burada alıcı sorunları da oluyor yazılımcı sorunları da. Buna yapacak bir şey olduğunu düşünmüyorum. Havuz sistemini kimse kullanmaz çünkü alınacak komisyon %20 olacak en az. Kimse de bu tutarı vermek istemez. - 09-10-2025, 22:16:10en çok sorun da referansı olanlarda oluyor ticaret puanı olanlar da adam ticareti var güvenli diyip işi veriyor adam parayı kullanıyor şikayet açılıyor sonra parayı ödeyince bir sorun yok gibi oluyorenesaydeniz adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
- 09-10-2025, 22:34:42Hocam size %100 katılıyorum. Referansı olanlar da vardı aralarında ve defalarca yazılım yaptırırken zaman veya para yönünden dolandırıldım. Şu an AI ile kendi projemi yapıyorum inan daha az kafam ağrıyor. Evet zaman alıyor ancak en azından param gitmiyor. Bu işe bir çözüm bulunur mu bilmiyorum ama dünyanın çivisi çıkmış.By_ReFLeX adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
- 09-10-2025, 23:00:39Merhaba,
Aslında yaşadığınız durum çoğu kişinin ortak derdi. Yazılım işinde güven sıkıntısı çok büyük çünkü iş veren parayı önden verince risk onda, yazılımcı da parasız başlayınca risk onda oluyor. Ortada kocaman bir güven boşluğu var.
Bunu çözmenin en mantıklı yolu bence havuz sistemi. Para önce R10da bloke olur, proje adım adım ilerledikçe ödeme açılır. Böylece ön ödemeyi aldı gitti ya da işi yaptım paramı vermedi dertleri büyük oranda biter.
Buna ek olarak yazılımcıların iş açabilmesi için portföy, referans şartı getirilebilir.
Bitmiş işler üzerinden puanlama sistemi olursa kim işini düzgün yapıyor kim yapmıyor net görülür.
Büyük projeler için kademeli ödeme modeli şart olmalı.
İşi gerçekten düzgün yapan arkadaşlar zaten kazanır, kötü niyetli olanlar da otomatik olarak elenir. Yönetim bu tarz güven mekanizmalarını sıkılaştırırsa yazılım kategorisi çok daha temiz olur.