• 13-04-2025, 17:13:57
    #1
    Karayollarının yapım amacı şehirleri kasabaları birbirine bağlamak. Ancak bu sadece trafğe çıkan araçlar için geçerli. Aynı yollar enbaşından sonuna kadar arazileri birbirinden ayırıyor. Yabani hayvanlar, yayalar, evcil hayvanlar, çiftlik hayvanları için bu yollar ölüm tuzağı gibi.
    Her gün yaşanan sayısız trafik kazasının en büyük sebeplerinden birisi bu. Saydığım canlılara ek olarak tarım makineleri iş makineleri vs de yolun bir yanından diğer yanına geçerken tehlike altında.

    Altgeçitler bu gibi birçok sorunu çözüyor ancak kgm MECBUR OLMADIKÇA alt geçit yapmıyor. Çok saçma...

    ***

    Yaklaşık 35 yıl önce yaşadığım köyde yapılan şehirlerarası yolun yapım aşamasına şahit oldum. Dere olan yerler MECBUREN köprü yaptılar. Bu köprü en azından insan ve hayvan geçişi için idealdi. Dere olmayan yerlere de bu köprülerden yapılarak bölge halkı ve hayvanları için geçiş tüneli olarak fayda sağlardı. Ancak MECBURİYET olmadığı için kim düşünecek kim yapacak?

    Yıllardır yaşanan sayısız tarfik kazasınnın çoğu karşıdan karşıya geçen yayalar hayvanlar ve traktörler yüzünden olmuştur.

    Bölge halkı bu sorunla cebelleşirken, şehirlerarası yolculuk yapan şoförlerin yaşadığı zorlukları da siz düşünün.

    ***

    Size bahsettiğim dere üzerine MECBUREN yapılan köprünün tam karşısında üniversite kampüsü yapıldı. İlgili veyetkili uyanıklar bu dere köprüsünü modifiy ederek YAYA ALT GEÇİDİ haline getirdi. Yani orada 35 yıl önce bir dere olmasaydı alt geçit yapılamayacaktı.


    Vızır vızır tarfik olan bu şehirleraarsı yolun kampüs önünde bir de döner kavşak yapıldı. Tahmnin edeceğiniz üzere burası tam anlamıyla bir kör nokta. Neredeyse her ay en az bir kez burada trafik kazası yaşanıyor.

    Yol yapıldıktan birkaç yıl sonra, bir alanda üniversite kampüsü yapılacağı haberi de yayıldı. O zaman iki şerit çift yönlü olan yol , yıllar geçtikçe 2 gidiş 21 geliş bölünmüş yol haline geldi. Ancak tabii ki hiç altgeçit yapılmadı.

    ***

    Bir trafik kazası yaşandığı zaman hayvan ölünce, sahibi 30-40 bin liralık hayvanı kaybetmekle kalmıyor, trafik cezası da yiyor.

    Yol yapmak bir marifettir ancak altgeçit yapmamak büyük vebaldir. Onlarca yıl yaşanan onca kazadan sonra kgm'nin bu altgeçit yapmama zihniyetini anlamak zor. Yol ilk inşaatı sırasında beton köprü alt geçit yapmak kolay. Ancak bitmiş yolun altına alt geçit yapmak kat kat daha zor ve masraflı.
  • 13-04-2025, 17:18:56
    #2
    Yazmışsın etmişsin eyvallah ama şunu soruyorum şimdi diyelim köyde çobansın ve karşıdan karşıya geçeceksin, 50m ileride özel yapılmış geçiş var ama sen umursar mısın? Tabiki hayır... Neden mi: ÇÜNKÜ BURASI TÜRKİYE VE SEN BİR TÜRKSÜN 😂😂😂 Ayrıca ehliyet alırken karayollarında HAYVANLARIN VE YAYALARIN GEÇİŞ ÜSTÜNLÜĞÜ VAR şoför dikkatli olacak...
  • 13-04-2025, 17:35:16
    #3
    erolozboduroglu adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Yazmışsın etmişsin eyvallah ama şunu soruyorum şimdi diyelim köyde çobansın ve karşıdan karşıya geçeceksin, 50m ileride özel yapılmış geçiş var ama sen umursar mısın? Tabiki hayır... Neden mi: ÇÜNKÜ BURASI TÜRKİYE VE SEN BİR TÜRKSÜN 😂😂😂 Ayrıca ehliyet alırken karayollarında HAYVANLARIN VE YAYALARIN GEÇİŞ ÜSTÜNLÜĞÜ VAR şoför dikkatli olacak...
    Trafikte o kadar afedersiniz, EŞŞŞŞEK var ki yaya geçidindeki yayaya yol vermek istiyorsun ama "arkamdaki gelip bana toslar mı" diye düşünüp yoluna devam ediyorsun. Ya cezalar artacak ya da bu maymun zihniyet yok olacak. Çünkü bazıları direksiyon başına geçince kendini yarış pistinde sanıyor, yaya geçidini de şerit değiştirilecek yer gibi görüyor.
    Yaya geçidinde yavaşlayanın değil, ezip geçenin “haklı” görüldüğü bir kafaya geldik… Sinyal vermeyene kahraman, yayaya yol verene enayi muamelesi yapılıyor. E kardeşim, bu nasıl bir maymunluk? Bu yolları hayvanlar değil, insanlar kullanıyor — ama bazıları hâlâ evrimini tamamlayamamış belli ki.
    Yaya geçidi lüks değil, zorunluluktur. Yol vermek bir lütuf değil, mecburiyettir. Ama önce kafaların trafikte olduğunu hatırlamak gerek, egoda değil!