Elazığlı168 adlı üyeden alıntı:
mesajı görüntüle
Vergi cezası hakkında bilgi
13
●1.068
- 24-09-2024, 21:24:21Gerekirse ilgili yerlere şikayet ederiz sürekli şikayet bence çözüme ulaştırır, ben gidip bilgi alamıyorsam nasıl sorun çözüm bulacağım muhasebeciler gözünden bir şey kaçırırsalar ceza bize giriyor çünkü.
- 24-09-2024, 22:01:28memabilisim adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocam beyanname vermeme cezası farklı bir şey. Beyanname verildiği takdirde, normalde ödenmesi gereken vergi farklı bir şey. Anladığım kadarıyla sizin buradaki 350k lık tutar, "kdv ödemesi" yani geçmişte ödemeniz gereken vergiyi beyanname şimdi verildiği için şimdi ödüyorsunuz. Geç beyanname verdiğiniz için ayrıca usulsüzlük ve vergi zıyai cezası da yiyeceksiniz. Ayrıca kdv dışında gelir geçici vergi, muhtasar beyanname verilmediyse onlar içinde ceza yiyebilirsiniz.
Eğer mali müşavirinizden kaynaklı hata varsa "usulsüzlük cezalarını ve vergi zıyai" cezalarını mali müşavirinizden talep edin. (Ancak normalde zamanında beyan verilseydi, ne kadar vergi çıkacaksa o kadar tutarı sizin ödemeniz gerekiyor.) Eğer mali müşaviriniz vergi ziyai ve usülsüzlük cezalarını ödemezse bağlı bulunduğu odaya şikayet edeceğinizi ve yasal işlem başlatacağınızı kendisine söyleyin. Mali müşavirler genelde kendisinden kaynaklı cezaları öderler. Yoksa mali müşavirden kaynaklı bir hata varsa oda mali müşavire disiplin cezası uygular. Ama sizin buradaki dikkat edeceğiniz husus sizin ödemeniz gereken vergi ne kadar? Mali müşavirin ödemesi gereken ceza ne kadar? onu işi bilen bir mali müşavirden öğrenin. - 24-09-2024, 22:21:54Hocam TR de vergiler ağır olduğunu için, hemen hemen herkes az çok vergi kaçırıyor. Kanuna uygun 4 4 lük çalışanlar yüklü vergiler ödeyeceği için, ürünleri yüksek fiyattan satmak zorunda, yüksek fiyattan satınca alıcı bulamıyor. Çünkü müşteri kim ucuza ürün satarsa gidip ondan alıyor. Ve vergi kaçıranlar az vergi ödediği için ucuza ürün satıyor. Böylece haksız rekabet oluşuyor. Yani vergi kaçıran ödüllendirilmiş. Vergi kaçıramayan belli süre sonra dükkan kapatıyor.cozucem adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Örnek; Burda tavuk dönerci vardı. Basit usül mükellef iken 50 TL ye döner satıyordu. Çünkü basit usüller hiç vergi ödemiyor. Sonra gerçek usüle geçti vergi çıkmaya başladı ve döneri 60 TL yaptı. Baktı kurtarmıyor 70 TL yaptı. Sonra bi de işçiye sgk yapınca 80 TL ye satmaya başladı. Ama onun karşısında başka basit usül tavuk dönerci hala 50 TL ye satıyor.
Fiş fatura da az kestiği için cirosu düşük kalıyor ve gerçek usüle de geçmiyor.
Başka Örnek; Burada bazı tekstil atölyeleri kaçak, yabancı uyruklu sgk sız işçi çalıştırıyor. İşçileri günde 12 saat köle gibi çalıştırıyorlar ve asgari ücret veriyorlar. Bundan 2-3 sene önce atölyeyi bastılar +100k ceza kestiler. Ama şirket sahibi yine aynı işçileri sgk sız olarak aynı şartlarda çalıştırmaya devam etti. Sgk yapsam cezadan daha fazla öderim. Zaten her ay denetlemeye gelmiyorlar diyor.
Siz şimdi bu firmanın karşısında dürüst bir vergi mükellefi olarak atölye açsanız, işçilere sgk yapsanız ve işçileri günde 7,5 saat çalıştırsanız, her satılan ürünün faturasını kesseniz 2-3 ayda batarsınız. Çünkü diğer atölyeler işçiliği daha ucuza mal ediyor ve nakit satışlarda fatura kesmiyor.
Ama herkes 4 4 lük çalışsa vergi kaçırmasa piyasada haksız rekabet oluşmaz. Siz de yatırım yaptığınızda zarar etmezsiniz. - 24-09-2024, 22:42:50Dediğiniz gibi arkadaş aslında vergi cezası almamış.bulut57 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Sadece beyanname vermediği için haliyle o dönem vergi ödememiş.
10-20 neyse de 350k lık vergi dikkat çeker.
Kaba hesapla sadece kdv için 1 milyonun üstünde kazancı olmalı.
Bir çok muhasebeci maalesef düşük ücretler alıp daha fazla mükellefe bakmaya çalışıyor.
Haliyle o kadar yoğun çalışmak zorunda kalıyorlar ki, bazıları pazar günü bile işe gitmek zorunda kalıyor. - 24-09-2024, 22:43:49Vergi dairesi o işlerle uğraşmaz. Size mali müşavir bulun derler. Mükellefler genelde ucuz mali müşavirlere yöneldiği için bu sorunlar yaşıyorlar. Bu kadar hayat pahalılığı varken kimse ucuza, komik fiyatlara defter tutmaz. Ancak bazı smmm arkadaşlar sürümden kazanayım diye ucuza defter tutuyor ve bazen mükellefe çeşitli sebeplerle ceza yedirebiliyor. Mükelleflerde ucuza defter tutan mali müşavir bulunca diğer mali müşavirleri d0landırıcı sanıyor.tarantula901 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Vergi dairesi mükellefe cezayı kim yedirmiş, neden yedirmiş, nasıl yedirmiş onunla ilgilenmez. Ancak kişi bu cezaların, kendinden kaynaklanmadığını iddaa ediyorsa hakkını yasal yollarla arayabilir.
Burada dikkat edilecek husus vergi aslını her zaman vergi mükellefi öder. Vergi aslını mali müşavir ödemez yani. Mali müşavir kendisinin yaptığı işlemden dolayı mükellef ceza yemişse onu öder.
Diyelim beyannameler geç verildi. 500k ödeme çıktı. Bunun 400k sı sizin vergi borcunuz, 100k sı usulsüz cezası ise, burada mali müşavir sadece 100k yı öder. Vergi aslını siz ödersiniz. Bizim ülkede vergiler yüksek olduğu için insanlar vergiyle, cezayı karıştırıyor.
Vergi ile ceza farklı kavramlar.
(Hatta damga vergisi daha da farklı bir kavram. Mükellef zarar bile etse, boş beyanname de verse damga vergisi çıkar. Ve mükellefler vergi sistemini bilmediği için, "ben bu ay para kazanmadım, fatura kesmedim ama bana muhasebecim vergi çıkardı" diye sitem eder.)

( Şaka yapmışlar ) Sonra şöyle dediler " Maliye gelirse mutlaka karşılığını alır"