tarantula901 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Bakıyorumda vergi cezası alanlar oluyor bunun sebebi ya bilgisizlik yada muhasebecinin bilgi vermemesinden kaynaklı oluyor.
Vergi cezası almamak içiin diyeceksiniz ki düzgün muhasebeci tutun sorun yaşamazsınız.
şöyle bir şey yapılmaz mı arada bir vergi dairesine gidip vergi ile ilgili eksiklerimiz hatalarımız vs var mı kontrol ettirsek ona göre yolumuza devam etsek böyle bir şey var mı acaba.

Verilen cezalar az değil aldığımız üç kurui verilen ceza çok fazla bu şekilde bir çözüm olur mu sizce.

Muhasebe işlrinden hiç anlamıyorum sorayım dedim fikirleriniz nedir.
Vergi dairesi o işlerle uğraşmaz. Size mali müşavir bulun derler. Mükellefler genelde ucuz mali müşavirlere yöneldiği için bu sorunlar yaşıyorlar. Bu kadar hayat pahalılığı varken kimse ucuza, komik fiyatlara defter tutmaz. Ancak bazı smmm arkadaşlar sürümden kazanayım diye ucuza defter tutuyor ve bazen mükellefe çeşitli sebeplerle ceza yedirebiliyor. Mükelleflerde ucuza defter tutan mali müşavir bulunca diğer mali müşavirleri d0landırıcı sanıyor.

Vergi dairesi mükellefe cezayı kim yedirmiş, neden yedirmiş, nasıl yedirmiş onunla ilgilenmez. Ancak kişi bu cezaların, kendinden kaynaklanmadığını iddaa ediyorsa hakkını yasal yollarla arayabilir.

Burada dikkat edilecek husus vergi aslını her zaman vergi mükellefi öder. Vergi aslını mali müşavir ödemez yani. Mali müşavir kendisinin yaptığı işlemden dolayı mükellef ceza yemişse onu öder.
Diyelim beyannameler geç verildi. 500k ödeme çıktı. Bunun 400k sı sizin vergi borcunuz, 100k sı usulsüz cezası ise, burada mali müşavir sadece 100k yı öder. Vergi aslını siz ödersiniz. Bizim ülkede vergiler yüksek olduğu için insanlar vergiyle, cezayı karıştırıyor. Vergi ile ceza farklı kavramlar.

(Hatta damga vergisi daha da farklı bir kavram. Mükellef zarar bile etse, boş beyanname de verse damga vergisi çıkar. Ve mükellefler vergi sistemini bilmediği için, "ben bu ay para kazanmadım, fatura kesmedim ama bana muhasebecim vergi çıkardı" diye sitem eder.)