Ülke olarak İhracatı neden arttırmıyoruz/ yapmıyoruz?
8
●210
- 01-08-2023, 21:56:00Günlerdir aklımda dolanıyor madem kasa da para yok Dolar kuru uçmuş vaziyette neden ihracata ithalattan daha fazla önem vermiyoruz? Giyim tarım Tekstil sektör fark etmeksizin yurtdışına pazarlanıp satılamaz mı? Piyasa da Çin ile rakip olalım demiyorum lakin işinde iyi olan dış dünyaya pazarlama da bulunsa hiç yoksa hem ülkeye az da olsa döviz sokar hem de dolar bazlı kazancı fena olmaz diye düşünüyorum. Örneğin Türkiye de dünya çapında satışlar yapabilecek giyim sektöründe çok güzel üretimler var.
- 01-08-2023, 22:08:25Türkiye'nin ana ihracatı fabrikalar değildi, tarım ve hayvancılıktı.
- 01-08-2023, 22:16:56Niye üretelim ki vergi den kazanmak varken , kalmış ki; üretici hiç bir zaman bu ülkede değer görmedi, kendim de hayvancılık yapan birisi olarak bunu söylüyorum. Ülkenin gelişimi için tarım ve hayvancılık+ sanayii ama ne hikmetse müteahhitlere verilen değer bu kişilere verilmiyor.
- 01-08-2023, 22:25:02ne cihazı hocamXpoyrazX adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
?
Şahsi fikrim tarım hayvancılıktan çok fabrikalara önem verilmesinden yana. Tabloya dışardan bakıldığında durumumuz çok vahim..ibrahim_ozt adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Aslında üreten de kazanırdı diye düşünüyorum bu konu hakkında pek bilgim olmadığı için sorguluyorum üreten de kur farkından dolayı ülke dışına satışında daha fazla kazanmaz mı? Ülkede onca tekstil sektöründe üretimde bulunan kişiler neden dünya pazaryerlerine başvurmuyorlar bunu merak ediyorumheri19 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle - 01-08-2023, 22:53:07bay17 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
İhraç edilen ürünlerin ihraç edilebilmesi için %70 i ithal ediliyor. Yani 100 TL ürün ihraç edebilmek için 70 tl lik hammadde ithal ediyoruz. Ham madde üretmeden ihraç etmenin çok mantığı yok.
Tarım ve tekstil ürünlerinin de hem katma değeri düşük. Hem de bu ürünleri üretmek için bile ithalat yapıyoruz. (Yani tarım ürünlerini üretebilmek için bile ilacı, gübre, tohum ithal ediyoruz)
Çin telefon üretmek için Afrika daki bir çok madeni yıllar önce satın aldı. (Yani Türkiye de insanlar telefon nedir bilmiyorken Çin gitti Afrika'dan birçok madeni satın aldı.) Örneğin; kobalt ve altın madenleri gibi. Telefon bataryaları kobalttan, işlemciler altından yapılıyor. Abd ve avrupa ülkeleri de afrikada madenleri yıllar önce satın aldı. Ve afrikaları çok ucuza çalıştırıyorlar, madenleri de çok ucuza satın alıyorlar.
Türkiye'nin cari açığı kapatmak için; öncelikle kamuda ciddi bir tasarruf yapması lazım. Örneğin; makam arabalarının satılması gibi. (Türkiye dış ticaret açığını bırakın bütçede bile ciddi bir açık vermeye başladı. Daha denk bütçeyi sağlayamadı.
)
Dış Ticaret Açığını Kapatmak için;
En çok ithal edilen ürünlerin kalem kalem listesini yaparak, en çok ithal edilen ürünlerden hangisini üretebilecek gücü varsa, küçük büyük demeden onların fabrikasını kurması gerekiyor. Örneğin; 50-100 milyon dolarlık ithal edilen ürünlerin bile fabrikasını kurup üretirmesi ve üretilmeye başlanınca ithalinin yasaklanması gerekiyor.
Ancak yetkililer devlet fabrika işletmez mantığında oldukları için ellerindeki fabrikaları özelleştirdiler ve fabrika kurma işini de özel sektöre bırakıyorlar. Özel sektördeki dev şirketlerde zarar edeceğini bir ürünü üretmiyor. Küçük şirketlerin zaten maddi gücü yok.
Örneğin; X ürününü Çinden getirmek 10 dolar, Türkiye de üretmek 15 dolar. Siz özel şirket olsanız bu ürünü Türkiye de üretmek için milyarlarca dolarlık yatırım yapıp, bu ürünü Türkiye de üretir misiniz? Tabiki üretmezsiniz. Çünkü bu ürünün ithali yasaklanmazsa bu ürün Türkiye'de satılmaz. Ancak devlet bu ürünü üretmek için fabrika kurup, sonra bu ürünün ithalini yasaklarsa veya ciddi bir gümrük vergisi getirirse yani ürünü yurt dışından getirmenin maliyeti 10 değil 20 dolar olursa, o zaman herkes mecbur yerli ve milli 15 dolara satılan X ürününü almak zorunda kalır. Ve bu ürün için yurt dışına para gitmez. Bu şekilde dış ticaret açığı kapanır. Ancak bu tür yatırımların yapılması uzun vadeli planlama ve ciddi bir yatırım gerekir. Ve şuan devlet yetkililerin o kadar vakitleri yok. O yüzden her zaman olduğu gibi kısa vadeli çözüm arayışındalar. (Yani şuan cari açığı kapatabilmek için milyarlarca dolarlık makina satın almak ve binlerce üretim fabrikası kurmak lazım.) - 01-08-2023, 23:02:25Zaten yurt dışına İhracat yapılıyor. Bizim ülkenin sorunu gelen dövizden çok daha fazlasını harcıyor olmamız.
Çok fazla detayı olan bir konu kısaca iktidar kısa vadeli planlar yaptı hiç bir zaman ileriyi düşünmedi.
Ayrıca tarım , Hayvancılık gibi sektörler ülkeye çok fazla döviz sokmaz.
Düşünün ki bir hayvan ne kadar sürede büyüyor yada bir meyve ağacının büyümesi , gelişimi vs , Koca 1 tır meyve taşıyorsunuz ufacık kutuda gelen 2 iphone kadar değeri yok.
?
)