• 22-06-2023, 12:11:52
    #1


    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu toplantısı sonrası faiz kararı 14.00’te açıklanması bekleniyor.
    Merkez bankası faiz kararı sonrası piyasalar ne olur hep beraber bakalım!
    Merkez Bankası Faiz Kararı hakkında öncelikle ünlü finans şirketleri ve bankaların görüşlerine bi bakalım
    Piyasa beklentisi genel olarak faiz artıracağı yönünde piyasaların geneli 1150 baz puanlık bir faiz artışı olabilceği yönünde
    ama yabancı finans kuruluşlarıda farklı senaryolarda mevcut. Ünlü yatırım bankası jpmorgan geçen hafta Tcbm'nin faizi 1650 baz puan artırabileceğini yayınlamıştı.
    Başka bir ünlü finans kuruluşu Morgan Stanley ise 1150 baz puanlık bir artışın olabilceğini düşünüyor. Bank of America İle Deutsche bank ise politika faizinin yüzde 25 seviyelerine gelebilceğini düşünüyor.
    En yüksek faiz senaryosuda Goldman Sachs 'dan geldi faiz seviyesini yüzde 40 seviyelerine çıkarmasını beklediklerini yazdı.

    Faiz Artarsa Gram Altın Ne Olur?

    Faizini artması sonucu altın kanadında düşüş beklenmektedir. Fed'in faizi sabit bırakması artırıma gitmemesi altında yukarı yönlü hamle beklensede başkan Jerome Powell'in yaptığı açıklamalar sonrası Altının ons fiyatının bu hafta 1930'ların altına sarkmasına sebeb oldu. Güçsüz kalan gram altın TCMB'sınında faiz artırma kararından sonra 1 destek noktası 1454 seviyesini ve 2 destek noktası 1450 seviyelerini kırıp aşağı yönlü hareket etmesi muhtemel olacaktır. Kısa vadede gram altında düşüş olacaktır ve yatırımcısına al fırsatı verecektir.

    Faiz Artarsa Döviz Ne Olur?

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Faiz atırması sonrası döviz kanadında düşüş beklenmesi kuvvetli muhtemeldir. Politika faizinin artması sonucunda Mehmet Şişmek ve ekibinin ekonomi politikalarının değiştiğini dünyaya duyuracaktır. Dolar tarafında ise faiz artırımı sonrası kısa vadede aşağı yönlü hareketler görülecektir ve 23 liranın altına sarkması söz konusu olabilir. Uzun vadede ise dolarda ibre yukari yönlü olacaktır.

    Faiz Artarsa Borsa Ne Olur?

    Borsada bist100 ve bist30 da ibrenin ne yönde olduğunu kestirmek zor. Faiz kararı sonrası Merkez Bankası'nın kararları yapacakları açıklamar daha önemli.

    Borsa Yükselir ?


    TCMB’den gelecek faiz artışını piyasalar ekonomik iyileşmeye yönelik bir hareket olarak algılamasına sebep olur. Aslında “ortodoks ekonomi politikalarına dönüş” beklentisinin altında yatan ana istek, Merkez bankasının bilimsel politikalarla mevcut durumu düzeltmeye çalışması ve enflasyonla mücadele etmesidir. Bu olaylardan ötürü piyasalar TCMB’nin bir faiz artış döngüsüne başlaması halinde bunu olumlu bir hamle olarak algılayabilir ve borsa fiyatlanabilir.

    Borsa Düşer


    TCMB faiz artırdığında, holdingler şirketler de ellerinde tuttukları tahviller için daha fazla faiz ödemek zorunda kalacaktır. Şirketlerin sermaye artırımına gitmesi zor olacaktır. Şirketler faiz arttıkça ileriye yönelik kar beklentileri de düşme eğilimide olacaktır. Bu olay döngüsünde hisse senedi fiyatlarının da düşüş olması beklenebilir. Büyük şirketlerin hissesinde düşüş yaşanması durumunda bist100 ve bist30 da kayıplar yaşanabilir.

    Herhangi bir yatırım tavsiyesi değildir. Şirketler hakkında görüş içermektedir. Emtialar hakkında durum değerlendirmesidir.


    Düzenleme

    Piyasalar faiz beklentisini düşük buldu. Ekonomi kuruluşlarının ve piyasaların daha yüksek beklendiği faiz düşük çıkınca dolar ve döviz tarafında alımlar başlandı.
    Ekonomi ve Finans piyasaları ortalama olarak 1150 baz puan artışı ve daha üstünü beklerken piyasa bunu fiyatladı. Faiz artımı 650 baz puan da kalınca tekrardan al pozisyonuna döndü.
    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yeni başkanı Hafize Gaye Erkan yönetimindeki ilk toplantısından çıkan faiz kararını açıkladı.
    Buna göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini 27 ay sonra 650 baz puan artışla yüzde 15 seviyesine çıkardı.
    TCMB metninde parasal sıkılaşmanın gereken ölçüde kademeli olarak uygulanacağına vurgu yapıldı.
    Döviz kurları ise bu gelişmenin ardından yükselişe geçti. Buna göre, güne 23,56 TL'den başlayan dolar 24,48 TL’ye; 25,90 TL'den başlayan euro ise 26,89 TL’ye yükseldi. Altın ise 1500 TL üzerinden işlem görüyor




    Ekonomi Alanında Bu Tür Yazıları Sitenizde görmek istiyorsanız.
    https://www.r10.net/editorluk-post-i...amaktayim.html
  • 22-06-2023, 12:12:50
    #2
    dolar sanki düşüşe geçti
  • 22-06-2023, 12:15:04
    #3
    beklentiler %20-25 gibi ciddi artışın bir anda yapılacağı yönünde ama bilemiyorum bende bekliyorum ne olacak..
  • 22-06-2023, 12:23:32
    #4
    Şu kadar cari açık varken orta ve uzun vadede milyarlarca dolara sadece borcumuzu ödemek için bile ihtiyacımız varken dolar düşer diyenlere inanamıyorum.
  • 22-06-2023, 12:24:07
    #5
    Benim beklentim ve mantıklı olan ani sert artış yerine en az faizi %15 - 20 arasına çekip piyasaya ciddi reform mesajları verip yatırımcıyı çekmeleri olacaktır. % 15-20 arasına çekip faizin zaman içinde artış olacağının mesajını vermeleri daha iyi olacaktır.
  • 22-06-2023, 12:31:07
    #6
    Şu an tcmb faizi %8 zaten ama bankam günlük %25 faiz kazancı veriyor. Tcmb yükseltse de düşürse de piyasaya etkisi olacağını sanmıyorum. Suni düşük gösterebilirler her zamanki oyun, acısı 2 ay sonra günde %5-10 arası artışlara tanık olmamızla çıkar.
  • 22-06-2023, 12:33:52
    #7
    Birden 40lara çıkaramazlar.Buna asla inanmam.
    15-20 Seviyeleri arasında kalacaklar bence.25 bile hayal geliyor bana.O kadar sert bir ivme yapmaz diye düşünüyorum mb.
  • 22-06-2023, 12:36:27
    #8
    %14 olacak faiz. bundan sonraki her ay 2 puan artacak.
  • 22-06-2023, 12:42:21
    #9
    Borsada kendim yatırım yaptığım hisselerden ortalama 120bin tl kazandım. Bir arkadaşın tavsiyesiyle de bi hisseye girmiştim -70binden gidiyor galiba elden avuçtakinden de olacam bu sefer