• 09-03-2023, 16:13:33
    #1
    backlinkmatik.com
    2012 yılında, öss'de ilk 20k sıralama ile öğrenci alan hatırı sayılır bir üniversitenin inşaat müh. bölümünden , 3.5 yılda +3 agno ile mezun oldum. gaza geldiğimden erken bitirmedim, ailemin maddi durumu iyi olmadıgı için bir an önce bitirip para kazanmam gerekiyordu.

    tabi ben sanıyorum ki iyi üniversiteyi erken ve iyi derece ile bitirmişim, bir de inşaat sektörünün çoştugu zamanlar, işler yağacak firmalardan da ben beğenmeyeceğim. valla hakkaten beğenemedim.
    • diplomamı kiralamak isteyen yapı denetim firmaları
    • fason şantiye şefliği imzası için müteahhitlerden teklif edilen paralar
    • yeni mezun halimle beni konut, hastane vb. projelerde şantiye şefi göstermek isteyen firmalar vs.
    hiçbirisini kabul etmedim. çünkü o zaman da diyordum, bu zaman da diyorum, gitmediğin şantiyeye, görmediğim projeye fason imza atmayı zaten geçtim, henüz o sorumlulugu alacak bilgi ve tecrübede olmadan şantiyede dursam bile şantiye şefliği imzası atmak bana göre cinayeti peşinen kabul etmekten farksızdı.

    6 ay işsiz kaldım, o zaman ailem ve şimdi eşim olan sevgilimle sorunlar yaşadım çünkü psikolojim bozulmuştu. onca emek çaba, ve iyi bir mezuniyet, ben iş bulamıyorsam kim buluyor diye de hayflanıyordum tabi içten içe. erken mezun olmam işe yaramamıştı, zamanında mezun olan dönemlerim ile neredeyse aynı zamanlarda iş bulabilmiştim, hatta aralarında benden önce bulanlar vardı bu arada asosyal bir insan değilim, pek çok seminere, teknik gezilere vs. giderdim , genç imo'ya kayıtlıydım ve mesleki faaliyetlerine katılırdım, yani ögrenci halimle kendimce çevre edinmiştim stajlarımı fason yapmadım, ama bu baglantıların hiçbirisi ile iş bulamadım, şans işte torpil de yoksa şans da yoksa olmuyor... en son kapı kapı şantiye gezip cv bırakmaya başlamıştım. neyse sonra pek çok kişi gibi iyi bir üniversite diploması ile değil de, tanıdık aracılıgı ile bir iş bulup girdim. Bu 6 ayda çok önemli bir ders almştım o başka yazının konusu.

    Dönelim konumuza, iyiki 6 aylarca işsiz kalmışım da, vicdanını rahatsız edecek, insani ve mesleki etik değerlere sıgmayan, yarın bir gün birilerinine mezar olabilecek işlere imza atmamışım. Çünkü yeni mezundum ama şunu akıl edebilecek yaştaydım ki, böle kaçak göçek imzalarla iş yapan firmaların yaptıgı işten zaten hayır gelmezdi.

    3 kuruş paralar için mühendisler, teknikerler fason imzalar attılar, bilmedikleri işlerde diplomalarını kullandırttılar, inşaat sektöründe böyle çok çirkin bir sistem vardı ki hala var. Mühendisler diplomalarını, bana göre şereflerini böyle kiralıyorlar, fason imzalar atıyorlar, fason şeflik ve denetimcilik yapıyorlar, cocuklarının bogazından belki de birilerinin kanının bulasacagı ekmeği geçiriyorlar.

    İyiki de işsiz kalmışım, iş beğenmemişim de, olası bazı cinayetlere alet olmamışım.

    Bu deprem bir kez daha hatırlattı bana o zamanları, vicdanım çok ama çok rahat...

    Bu çirkinlikte, diplomasını kiralatan ve onu kiralayanlar kadar, devletin ilgili kurumları da suçludur.
    • Üniversiteler ranta alet oldu, dükkanlara dönüştü. Her köşe başında üniversite açıldı.
    • Ülkenin asla talebi olmayacak kadar her bölümde mezun arzı oldu, plansız iş yapıldı ve etraf diplomalı işssizlerde doldu taştı.
    • Sonra da işsiz aç kalan bu insanlar, tabiki de bahanesi değil ancak böyle yalan yanlış işlere girişti.
    • Senelerce bu konuda sesini duyurmaya çalışan inşaat mühendisler odası, ve bizim gibi meslek mensuplarının sesi duyulmadı.
    Bu ülkenin mühendislerine iyi günde kulak vermezsen, kötü günde vermek zorunda kalırsın, öyle de oldu.
  • 09-03-2023, 16:15:59
    #2
    Her işte bir hayır vardır hocam.
  • 09-03-2023, 16:17:42
    #3
    backlinkmatik.com
    KeyCodE adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Her işte bir hayır vardır hocam.

    bazen de bir işin hem hayrı hem şerri vardır, ve hangisinin geleceğine insan kendi karar veriyor hocam
  • 09-03-2023, 16:20:12
    #4
    Yeşil SEO İnt. Hiz.
    Ne demiş bir yörük atasözü?

    Sen doğru dur, eğri kendini belli eder...

    Sonunda kazananlar hep iyi niyetli düşünenler oluyor.
  • 09-03-2023, 16:20:43
    #5
    Üyeliği durduruldu
    Allah işini hakkıyla ve vicdanıyla yapan mühendislerden razı olsun, onları başımızdan eksik etmesin. Hak yiyen, malzemeden çalan, işini düzgün yapmayan kim varsa da Allah ona Kahhar ismiyle tecelli etsin. Başka söylenecek söz yok.