Herkese merhaba,
Evimizi birine kiraya vermiştik. Kiraladığımız kişi daha yüksek bir fiyata başkasına kirayavermiş. Hem de o kişi ile sözleşme yaparak kirayavermiş. Bizim yaptığımız sözleşmede hiç bir şekilde başkasına kiraya veremeyeceğine dair maddeler var. Yani alt kiralama yapması mümkün değil.
Biz bu kişiyi şikayet etmek istiyoruz. Dava mı açmalıyız, savcılığa mı şikayet etmeliyiz? Ne yapmamız gerekiyor?
Nasıl Dava Açacağım?
10
●618
- 17-02-2023, 16:14:10
- 17-02-2023, 16:21:35Bildiğim kadarıyla şuanki durumun gerçekleşmesi için kiraladığınız kişiyle alt kira sözleşme yapmanız gerekiyor. O olmadığı için şuan evde oturan kişiyi tahliye edebilirsiniz. Eğer dava vs uğraşmak istemiyorum diyorsanız kiraladığınız kişiyi aradan çıkarıp mevcut kiracıyla yeni sözleşme yapmak en kısa yol gibi görünüyor.
- 17-02-2023, 16:22:29Evde kalan kişi ile görüştüm. Onlarla yeni sözleşme yapacağız. Ama bizimverdiğimiz kişi emlakçı komisyonu vs almış. Ceza almasını istiyoruz açıkçası.hsaat06 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Ben de. şok olduköğrenince. Farklı şehirde olduğumuz için 3-4 ay sonra şans eseri öğrendik.kaolin adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Bence kendini zeki sanan bir suçlu.Gelistir adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle - 17-02-2023, 16:23:40Mevcut kişi ile devam edeceğiz ancak kiraladığımız kişinin yargılanmasını istiyoruz. Kime nasıl şikayet edeceğizimi bilemedik.OguzTML adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
- 17-02-2023, 16:43:13Buradan bir ceza davası çıkmaz.TeknikAnaliz adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Ancak ticari olarak haksız kazancın tazminini isteyebilirsiniz.
Ama kafanıza göre ikinci bir sözleşme de yapamazsınız.
Bir sözleşmeye aykırı hareket edilmesi halinde o sözleşme otomatik olarak geçersiz hale gelmez.
O sözleşmeyi ancak sözleşmenin ihlal edildiğine karar veren bir mahkeme iptal edebilir yoksa sözleşme hala bağlayıcıdır.
Şunu unutmayın sizin kiraya verdiğiniz kiracı ile aranızda bir sözleşme var ve siz bu sözleşmeyi aykırılık iddia edip mahkeme üzerinden feshedene kadar bu sözleşme devam eder.
Alt kiracının da sizin kiracınız ile bir sözleşmesi var. Bu alt kiracı da sizinle yeni bir sözleşme yapsa da sizin kiracınıza karşı borç yükümlülüğü ortadan kalkmaz.
Yani siz kafanıza göre alt kiracı ile sözleşme yaparsanız hem sizin hem de alt kiracının aradaki kiracıya karşı tazminat yükümlülüğü doğar.
Yapmaniz gereken sizin de alt kiracının da aradaki kiracıyı dava etmenizdir.
Siz alt kiracının sözleşmeye aykırı davrandığını iddia edip sözleşmesinin feshedilmesini, ve sizin eviniz üzerinden haksız aldığı kira bedellerinin size ödenmesini talep edersiniz.
Alt kiracı da haksız yere depozito ve emlakçı parası ödediğini, evi kiralamaya yetkisi olmayanlar tarafından alınan parasının iadesini talep eder.
Yani öyle kiracıyı aradan çıkarıp kendiniz kira sözleşmesi yaparsanız sizin kiracınız size kirayı ödediği sürece evin kullanma hakkı onda kalmaya devam eder.
Alt kiracı da size ödediği her kira kadar sizin kiracınıza borçlanmaya devam eder.
Bir avukatla konuşmadan bu bir adım atmayın.
Haklıyken haksız duruma düşebilirsiniz. - 17-02-2023, 16:50:02Cevabınız için teşekkürederim. Ben aradaki kiracıya her şeyi öğrendiğimi ve sözleşmeyi tek taraflı fesh ettiğimi Whatsapp'tan yazılı olarak bildirdim. Kendiside sıkıntı olmadığına evdeki bir kaç esşyasını alacağını söyledi. Yani sözleşme feshini kabul etti.digiklan adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle