
Zafer Bayramı, 30 Ağustos 1922de Dumlupınarda Mustafa Kemalin başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Büyük Taarruzu anmak için Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetindeher yıl 30 Ağustos günü kutlanan resmî ve ulusal bir bayram.
Atatürkün başkomutanlığında yapıldığı için Başkomutanlık Meydan Muharebesi adıyla da bilinen Büyük Taarruzun başarıyla sonuçlanmasından sonra Yunan orduları İzmire kadar takip edilmiş; 9 Eylül 1922de İzmirin kurtarılmasıyla Türk toprakları Yunan işgalinden kurtulmuştur. İşgal birliklerinin ülke sınırlarını terk etmesi daha sonra gerçekleşse de, 30 Ağustos sembolik olarak ülke topraklarının geri alındığı günü temsil eder. İlk kez 1924 yılında Afyonda Başkumandan Zaferi adıyla kutlanan 30 Ağustos günü, Türkiyede 1926dan itibaren Zafer Bayramı olarak kutlanmaktadır.
Atatürk ve Havacılık
Bir gün insanoğlu tayyaresiz de göklerde yürüyecek, gezegenlere gidecek, belki Aydan bile bize haber yollayacaktır. Bu mucizenin tahakkuku için 2000 yılını beklemeye gerek kalmayacaktır. Gelişen teknoloji bize daha şimdiden bunu müjdeliyor.
Bize düşen görevse Batıdan bu konuda fazla geri kalmamayı temindir.
Altına da şu not düşülmüş:
Mustafa Kemal Atatürkün Eskişehirdeki konuşması, 1936.
Bu doğrultuda Atatürkün Kanatlı bir gençlik memleketin geleceği bakımından en büyük güvencedir. Bir gün Batılı ayaklar Ayda ayaklarının izlerini bırakacaklarsa, bunların arasında bir de Türkün bulunması için şimdiden çalışmalara girişmek, aşamalar kaydetmek gerekir veciz ifadesi de Atatürkün havacılığın gelecekte yapacağı aşamayla ilgili öngörüsünü ortaya koymaktadır.
Atatürk, havacılıkla ilgili bütün yabancı yayınları izliyor, bu konudaki gelişmeleri gün geçirmeden Türkiyede de uygulama alanına sokmaya çalışıyordu. Ona göre insanlığın hizmetine girecek en büyük gelişmeler havacılık alanında olacaktı. Hatta gün gelecek, insanoğlu uzaya, başka dünyalara gidecek, Ayı ve benzeri gezegenleri bile fethedecekti. İşte bu çağdaş savaşlar da göklerde üstün olan uluslar tarafından kazanılacaktı.
GELECEĞİN ETKİLİ SİLAHI TAYYARE
1936 yılında Eskişehir Tayyare Alayını yaptığı ziyarette Geleceğin en etkili silahı da, aracı da hiç kuşkunuz olmasın tayyaredir. Bir gün insanoğlu tayyaresiz de göklerde yürüyecek, gezegenlere gidecek, belki de Aydan bize haber yollayacaktır. Bu mucizenin gerçekleşmesi için 2000 yılını beklemeye gerek kalmayacaktır. Gelişen teknoloji daha şimdiden bunu müjdeliyor. Bize düşen görevse Batıdan bu konuda fazla geri kalmamayı temindir. Gazi Mustafa Kemal Paşa, yaptığı konuşmalarla gençleri böylece havacılığa teşvik ediyordu.
Kaynak ve daha fazlası: https://uzayboslugu.com/30-agustos-z...-ve-havacilik/