BeratBerk adlı üyeden alıntı:
mesajı görüntüle
Bu resim kesinlikle hatalı.
Ameliyat maskesi virüsten en fazla %30 korur. O da ıslanmasına nemlenmesine müsade etmediğiniz sürece.
Ameliyat maskesinin virüsten hemen hemen hiç bir koruyuculuğu yoktur.
Ameliyat maskeleri ağızdan çıkan aerosolleri azaltır. Ama ortamdaki aerosolleri solumayı engellemez.
Yani herkes ameliyat maskesi takmasındaki amaç insanların kendilerini virüsen korumaları değil, başkalarına kendi aerosollerinin ulaşmasını engellemek.
FFP1 maskeler toz maskesidir. Virüsün taşındığı aerosol parçacıkları %80 filtreler. Ama kalan %20 de hasta olmak için yeterlidir.
FFP2 maskeler amerika'da n95 diye geçer. Bu maskeler aerosolleri %95 durdurur. Devletin parası ve stoğu olmadığı için televizyonlarda n95 maskeler en iyi maskeler deniliyor. Oysa n95 maske takan 100 doktordan 5 i enfekte olur.
Asıl koruyucu maskeler ffp3 yani amerikan standardından n99 maskelerdir. Bu maskeler aerosollerin %99'unu durdurur. Uygun bir göz maskesi ile kullanıldığında tam koruyuculuk sağlar.
Bu maskeleri virüs ortaya çıktıktan sonra kıymete bindiği için pahalılandı.
Virüsten önce bu maskeler iş güvenliği firmaları tarafından satılan, zehirli kimyasallarla uğraşan, boyama vesaire yapan işletmelerde kullanılan maskelerdi.
Ben virüsü ilk duyduğuda ocak ayında n99 maskelerin yerli olanlarını 2 buçuk liradan, ithal 3M n99 maskeleri 7,5 liradan almıştım.
Yani aslında çok ucuz maskelerdi, ama arz talep dengesi, arzın üzerinde talep gelince fiyatları uçtu.
