İnsanları paniğe sevk etmeyin lütfen. Uzmanlar ne der ne demek? Bu öngörüyü neye dayanarak yazıyorsunuz? Rasathane personeli misiniz?
Lütfen kişisel tahminlerinizi ulu orta yazmayın.
İnsanlar zaten tedirgin.
Önemli ricamdır
Bak güzel kardeşim sana uzmandan kopyala yapıştır bilgi paylaşıyorum:
"Jeofizik Yüksek Mühendisi Övgün Ahmet Ercan: Daha önce ki açıklamalarımda iki deprem olacağını söylemiştim. Silivri ve Marmara Ereğlisi açıklarında. Bir deprem de Küçükçekmece önlerinde 5.00 6.00 arasında deprem olacağını açıklamıştım. Bu depremler olmadan önce yer gerginliğini belirtmek için 4- 5.5 arasında deprem üreteceğini ve korku salacağını da açıklamıştım. Bu depremlerden biri bugün oluştu. Jeofizik bilgisi açısından bu depremin oluş yeri derinliği bize gelecek depremin nerede, hangi derinlikte olacağı üzerine bir bilgi vermiştir. Bu küçük büyüklükte bir depremdir. Silivri, Kumburgaz ve Marmara Ereğlisi, Tekirdağ, Çorlu dolaylarında sarsıntı büyük hissedilmiştir. Bunun nedeni deprem odağının sığlığıdır ve Trakya'da o bölgede yerin gevşek olmasından kaynaklıdır. Yıkıcı değildir.İstanbulda yıkıcı olabilmesi için eşik değer 6.1 büyüklüğüdür. Büyük depremi 2045den önce beklemiyorum. Ancak büyük deprem olana kadar küçük depremleri görmemiz beklenen bu olaydır. Bu depremin ardından daha büyük bir depremin geleceği beklentisi yoktur."
Eğer bu deprem, 2045'ten sonra olursa, bu mesajım burda kalsın, hem sana hem bu şahsa 1 milyon dolar ödemeyi taahhüt ediyorum. Forumdaki yöneticilerde şahidiniz olsun. 2045'ten önce kesin olarak 7 büyüklüğünde depremi göreceksin. Benim ön gördüğüm tarih 2023 öncesidir. Ancak, bugün ki deprem çok ciddi bir biçimde 6 aylık süreci riske sokmuştur. Önümüzdeki birkaç gün dahil olmak üzere, 6 aylık süreç risk içindedir. Ancak, deprem ön görülen tarihlerden geç de yaşanabilir. Bu durumda şiddeti değişir. Kırılma yaşanıyor ise büyük deprem riskini yok edebilir ya da ileri tarihlere de atabilir. İstanbulda bu kırılma oranının 7 civarında (minimum 6.7) olması gerekir. 6 civarında bir deprem, beklenen asıl depremi durduracak büyüklükte bir kırılma yapmaz.
Siz uzman kelimesini tam anlayamamışsınız. Hukuki olarak uzman, bu işi 4 yıl okuyup, lisansını alan, ve meslek grubuna göre 1 yıl stajını yapan ya da birçok meslek grubuna göre bunu dahi yapmayan insana denir. 4 yıllık bilgi ile televizyonlarda açıklama yapan birinin, İngilizce dahi bilmeyen birinin, benden daha fazla bilgi paylaşması ütopyadır. (Yalnız Türkiye'yi değil, tüm dünyayı; sadece depremi değil, tüm doğal olayları incelemeniz gerekir. Bunu da İngilizce yaparsınız.) 20 yıldır aklına gelebilecek tüm deprem makalelerini okumuş, derinlemesine incelemeler yapmış biri olarak yazıyorum bunu sana. MIT (Üniversite) makalelerini oku. Haberlerini incele. Örneğin:
https://news.mit.edu/2014/seismic-ga...-istanbul-0911
Uzman denilen kişi; konunun aslını araştırabilecek ön bilgiyi almış, teorik bilgili kişidir. Onu yıllarca araştırmış kişi ile aynı sıfatı taşımasından ötürü, "insanlar kime uzman diyeceğini şaşırırlar". Kısacası, "yeni üniversite mezunu da uzman".
İnsanların panik olmaları benim yazılarım yüzünden olmaz. Kaldı ki panik yapmak bir seçimdir, senin "ne yapmalıyım" demen beklenir. İnsanlar bugün yazımı hatırlayacaklar, ve 48 saat içerisinde bunu ön loblarından silecekler. Olası bir deprem anında bunu asla hatırlamayacaklar. Depremin de kötü yanı budur. Sinsice gelir ve asla daha önce hazırladığınız senaryoları gerçekleştirmenize izin vermez. Kapıya çıkacaktım, koşacaktım vs dersiniz, sadece olduğunuz yerde oturup kalırsınız. Bu işler öyle yazarak çizerek olmuyor. Minimum 3-4 büyük deprem yaşamadıysanız benim gibi, adrenalin nedeniyle donakalmanız ya da oturmanız çok olası.
Hem deprem, hem de psikoloji sandığınız gibi işlemiyor. Her konuda konuşuyor olsam, ileri geri atıp tutuyor olsam, haklısınız derim. Üzerinde çalıştığım disiplinler üzerine konuşurum ben.
Türkiye'de deprem uzmanlarının çok küçük bir azınlığı güzel araştırma yapıyorlar. Onlarda televizyona çıkmıyorlar maalesef. Çıkmalarına da engel olunuyor. Çünkü "panik havası olmasın" kafası hakim. Evet, olmasın. Panik kötü bir şey. Ama halk bilmesin mi kardeşim? Bir gazete, televizyon kanalı doğrudan tanıdığı birini çağırıyor. Depremde bile popülarite, tanıdık kollama peşinde insanlar. Ayrıca, deprem olduğunda yardıma giden kitleden daha büyük bir kitle, deprem sonrası talan etmeye gidiyor.
Yazdığınızda haklılık payı görsem, gerçekten özür diler postumu kaldırırım. Bu konu ya da benzeri başka konular hakkında, cevap niteliği taşıyan açıklama ya da yorum yapmayacağım. Dilediğinizi düşünmekte ya da karşı fikir savunmakta özgürsünüz.