• 01-07-2019, 00:06:54
    #19
    digiklan adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Yanıtını vereyim.
    Atatürk Türkiye'yi kurduğunda Türkiye 7 bölge falan değildi.
    Türkiye'nin 7 bölgeye ayrılması ve bunun ders kitaplarına girmesi Atatürk'ün ölümünden sonra 40'larda Amerikalılar tarafından yapılmıştır.
    Bu vatandaşın kafasında ülkeyi bölme planıdır.
    Bölünen bölgelere bakarsanız iklime göre bölündüğü söylenir.
    Oysa Iğdır'da akdeniz iklimine yakın iklim görülür. Sivas ile erzincan arasında iklimde ne kadar fark var?
    Ya da uşak ile Eskişehir arasında? Ya da kahramanmaraş neden akdeniz bölgesindedir de gaziantep güneydoğudadır?
    Türkiye'nin 7 bölgeye bölünmesi insanların kafasında batılıların getirdiği SEVR projesinin programlanması içindir.
    Yoksa Türkiye merkezi bir devlettir. Bölgelere değil illere ayrılmıştır.
    O nedenle bu doğulu ya da güneydoğulu lafına pek sıcak bakmıyorum.
    Çünkü bu tarz laflar kafalarda bölüyor ülkeyi.
    Kesinlikle ayrıştırıcı bakmamak gerek doğrusunuz.
    Sadece beyin jimnastiÄŸi olsun diye bir soru.



    Blacksheep adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Çünkü biri Doğu Bölgesinde biri Karadeniz bölgesinde
    Rize doğu bölgesinde hocam pusulada
  • 01-07-2019, 00:08:30
    #20
    Üyeliği durduruldu
    Haritayı görünce duygulandım. Benim ilkokulda da aynı harita vardi,
    ceza yiyip tek ayağa kalkınca buraları tek tek kontrol ederdik vay be...
  • 01-07-2019, 00:10:57
    #21
    Üyeliği durduruldu
    Konu bölgeyle ilgili değil.
    Kültürle ilgili.
    Karadeniz insanı ile Doğu insanı aynı kültürde değildir.
    Sen doğulu dediğinde farklı kültürden bahsetmiş olursun, karadenizli dediğinde farklı kültürden.
    Orta doğu dediğinde farklı bir kültür çıkar, uzak doğuda farklı, batı da farklı.
  • 01-07-2019, 00:12:56
    #22
    ystr adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Konu bölgeyle ilgili değil.
    Kültürle ilgili.
    Karadeniz insanı ile Doğu insanı aynı kültürde değildir.
    Sen doğulu dediğinde farklı kültürden bahsetmiş olursun, karadenizli dediğinde farklı kültürden.
    Orta doğu dediğinde farklı bir kültür çıkar, uzak doğuda farklı, batı da farklı.
    Ama pusulayı eline alınca rize doğu diyor
  • 01-07-2019, 00:14:41
    #23
    Türkiye bölgelere ayrılırken göz önünde bulundurulan birçok etken var. Üretim özellikleri, coğrafi şartlar, iklimsel şartlar ve benzeri birçok nedenden kaynaklı olarak bölgelendirme ihtiyacı duyulmuş. Neden bölgelendirme gereği duyulduğu konusuna gelirsek, benim düşüncem yetişen bireylerin ülkesinin ne ürettiğini, nerelerden neler elde edebileceğini öğrenmesini sağlamanın yanı sıra ülkenin ihtiyaç duyduğu yatırımları ülkeyi bölgeler şeklinde kategorize ederek kolaylaştırmak amacıyla olduğu yönünde.

    Ama gel gör ki ne üretiyoruz, ne gerekli yatırımı yapıyoruz ne de bu bölgeler niye var sorusunun önüne geçebiliyoruz. Yani gereksiz bir bölgelendirme olmuş, Doğu, Batı, Kuzey, Güney bence de tamamdır.
  • 01-07-2019, 00:14:54
    #24
    Üyeliği durduruldu
    Glare adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Ama pusulayı eline alınca rize doğu diyor
    Hocam konu insanlar.
    SorduÄŸun soruda insanlarla ilgili.
    Kültür farkı var arada.

    Seninki biraz şöyle bir soru;
    Niye doÄŸululara doÄŸulu derken, karadenizlilere kuzeyli demiyoruz gibi biÅŸey.

    Not: Bu benim kendi kişisel fikrim. Tarihsel olarak araştır istersen Tarihçi gibi yazmışım, alakam yok
  • 01-07-2019, 00:16:50
    #25
    ulan sivas tam ortada ne güzel duruyor canım memleketim
  • 01-07-2019, 00:19:42
    #26
    AnkeeBut adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    ulan sivas tam ortada ne güzel duruyor canım memleketim
    Hocam şu capsı gördüm göreli ne zaman sivas lafını duysam bu aklıma gelir
  • 01-07-2019, 00:45:01
    #27
    Hayali iki denizimizin olduğunu düşünelim: Doğudeniz ve Güneydeniz.
    Böyle bir durum olsaydı, bu denizlere yakın olan şehirlerde yaşayanlara Doğudenizli ve Güneydenizli diyor olurduk.

    Sıkıntı, olaylara bakış açılarının farklı olması ve kültürel hassasiyetler arasındaki derin farklardır. Doğu ve Güneydoğu'ya deniz getirdiğimizde ise (denizler iklimleri, iklim şartları ve coğrafya da insan davranışlarını etkilediğinden dolayı) hassasiyetler de diğer deniz olan kesimlerle benzeşme gösterecek ve aradaki fark azalacaktır. Sonuçta hiç kimse kalkıp, o bölgede yaşayanlara neden Doğudenizli diyorlar diye sormayacaktır.

    Diğer bir neden, deniz'in somut ancak yönlerin soyut olması ile alakalı. İnsan beyni (daha kolay olduğundan ve daha az enerji harcayarak işlem yapabildiği için) somutu soyuta tercih eder ve somuta öncelik verir. Doğu ve Güneydoğu ile ilişkilendirilebilecek deniz gibi kapsayıcı bir yeryüzü şekli olmaması sorunuzun cevabı olabilir.

    Bu arada "Diyarbakır,batman,siirt,şırnak,hakkari gibi şehirlerimizdekilere" Doğulu değil Güneydoğulu denir daha çok.


    Glare adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Soru çok basit ama gerçekten herkesin yanlışlıkla düştüğü bir hatayla ilgili.

    Diyarbakır,batman,siirt,şırnak,hakkari gibi şehirlerimizdekilere doğulu denirken trabzon,rize,artvin gibi şehirlerimize neden doğulu demek yerine karadenizli diyoruz
    Mantıken iki bölümde aynı miktarda doğu yönünde ama beynimizde türkiyenin sağ alt kısmı doğu şeklinde kodlanmış
    Yorumları ve seviyeli tartışmaları bekliyorum.