• 01-04-2019, 19:40:12
    #1
    Merhabalar.
    Size mesleğimde karşılaştığım problemlerimi anlatmak istiyorum. Amacım sadece içimi dökmek. İster okuyun, okumayın; yorumunuzu paylayın, paylaşmayın... Amacım sadece içimi dökmektir.

    2016 senesinde Selçuk Üniversitesinin Bilgisayar Programcılığı mezunuyum.. Şuan "keşke açıktan okusaydım" diyorum, çünkü okul bana hiçbirşey katmadı.
    2 tane hocamız vardı. Bütün derslere aynı hocalar giriyordu. Bilmeseler bile.. "Arkadaşlar beraber öğrenicez" diyip geliyorlardı.
    Websitesi nasıl yapılır değil, websitesi nasıl çalınır onu öğrettiler. Veri tabanı olarak Access gösterdiler. Piyasada bunu söylediğimde "access mi kaldı" diye dalga geçtiler resmen.

    Ben yıllardır freelance grafikerim. Öğrenciliğimde de güzel paralar kazandım. Ama hep grafiği bırakıp webe geçmek istedim.

    Önce bir forumdan biri ile tanıştım. Direkt kendisi iletişime geçti benimle. Dediler ki biz seni yetiştiririz. Görüşmeye gittim. 2 vesait 1.5 saat yol.
    Yol bana ait + maaş yok. Dediler ki sana bir masa ve oda veririz. Yanında da bir mühendis olur. Seni yetişririz. Bize çalışırsın.

    Pazartesi işe gittim. Wordpress ve tema kurulumu yaptım. Dediler ki "murat biz erken çıkacağız müşteriye gidiyoruz. Sen de çıkabilirsin." Daha çalışmaya başlayalı 2-3 saat olmuş.
    Çıkarken dediler ki murat bizim grafik işlerimiz var yapar mısın dediler. Logo vs yaptım. "Murat yarın gelme de şu masanı alalım öyle gel böyle toplantı masasında olmuyor." Tamam dedim. Bidaha çağırmadılar.

    Böyle söyleyince sanki bir ayıp etmişim gibi duruyor fakat ben kimseyle muhattap olmadım patron hariç. Sadece işimi yaptım çıktım. Zaten anladığım kadarı ile aile şirketiydi. Bütün akrabalar ordaydı. Yaptığım çalışmaların parasını da alamadım.

    Başka biriyle tanıştım yine internetten. Yine onlar beni buldu. Dediler ki burası bizim yeni ofisimiz. Buraya eleman alıyoruz. Sen bizim grafik işlerimizi yap. Biz sana web, seo, video vs işlerini öğretelim.
    Tamam dedim. Yılbaşına 2 hafta vardı. 2 hafta deneme süresi olsun. Sonra oturup maaş konuşalım dediler. Tam 1.5 ay çalıştım. Hiçbirşey öğrenmedim. Hem sosyal medya yönetimi hem grafik yaptım. Yaptığım logoları kariyer.nette görüyorum. Islak mendiline kadar yaptım.
    Yol benden, yemek sözde onlardan dı fakat patron çoğu zaman gelmediği veya geç geldiği için ben işe giderken alıyordum. Patron getirirse evden kek getiriyordu. Poğaça börek getiriyordu. Yemek o.
    Git gel toplam 4 saat ve 4 vasıta. Maaş vermeye niyetleri yoktu. Hiçbirşey de öğretmiyorlardı. Çıktım. Para da vermediler.

    Geçenlerde yine biri daha geldi. Dedi ki yazılım uzmanı arıyoruz. Dedim ki ben yazılımcı değilim ama öğrenmeyi çok istiyorum. Kendim tek başıma öğrenemiyorum. Dediler ki biz sana web öğretelim sen bizim grafik işlerimizi yap. Tamam dedim. Yol yemek bana ait + günlük 70₺. 1 ay deneme süresi. Paranı hergün vereceğiz elden. 1 ay sonra sigorta girişin olacak. Günün bi kısmında grafik bi kısmında eğitim olacak.
    2 vasıta 1.5 saat süren bir yerdi. Sabah 05.30da kalktım ilk gün gittim.
    Yine grafikten başka birşey görmedim + teknikerliği de bana kitlediler. Başka biri yapıyormuş ben gelince teknik işleride bana kitlediler. Elimde koca bir liste vardı grafik için 1 güne sığmadı.
    Mutfakları, bulaşık makineleri, yemek masaları herşeyleri vardı. Yemek saatinde koca ofisten birtek ben yemeğe çıktım. Herkes mutfağa girip kapıyı kapattı. Fakat bana yemek yok dediler.
    İş çıkışında bana "her ay geldiğin günleri not et, paranı bilmem kim beyden alacaksın" dediler. Paramı vermediler. Sigortayı sordum. 1 ay derlerken "yaa bilmiyom bakarız" demeye başladılar. Web olayını sordum "ya şu işler bitsin de başlarız" demeye başladılar. Anladım ki bunlardan da bi halt olmayacak. Zaten aldığım 70₺, 35₺ si minimum harcamayla gidiyor. Aşırı pahalı bir yerdi. Tavuk döner bulamadım yemeye Çıktım işten. Şuan dosyaları bende. Paramı gönderirler ise dosyalarını teslim edeceğim. Yaptığım grafikleri.

    İşimle alakasız bir yere girdim. Çağrı merkezi. Checkup satmaya çalışıyoruz telefondan. Gerçekten çok pis bi iş. Bizi işe alırken "aradığımız kişiler, çalıştığımız hastanenin hastaları zaten" dediler. Alakası yok.
    Cumartesi sabah 9 da bile milleti arıyoruz checkup ister misiniz diye. Girdim. Bir süre çalıştım. Birgün hastalandım. Sabaha kadar uyuyamadım. 6.30 da mesaj attım 7de uyanıyorlar zaten diye. Dönüş olmadı. 11de uyuyakalmışım. 1de kalktım hastaneye gittim. akşam 4te iyice ağırlaştım bu seferde sağlık ocagına gittim. Doktor bu halde gidemezsin diyip 2 günlük rapor + ilaçları dayadı. Orayı aradım hem dedim rapordan haberdar edeyim hem dönüş yapmadılar bir sorayım. İşten kovdular. Emrivaki izinlere yer yok diye. Paramıda vermediler...

    Anlayacağınız, bu sektörü bırakıyorum. Freelance devam. Fakat gerçek meslek olarak düşünmüyorum artık. Ciddi psikolojij bunalıma girdim artık bunların yüzünden. Gelecek kaygım artmaya başladı. En kötü satış danışmanlığı bile yapsam yükselirim bir süre sonra.

    Okuyan, okumayan herkese teşekkür ederim. Hayırlı günler.
  • 01-04-2019, 19:46:02
    #2
    Okudum ve gerçekten işten soğudum. Hocam benden size tek tavsiye şu olur. Kendinizi geliştirin ve kendi işinizi yapın ya da yurt dışında bir firmada çalışın. İnsanlık gerçekten yok. Ben patron olacağım ve benim ekmeğimi kazanmamı sağlayan insana yemek veremeyeceğim.

    Allah izin verir ise bir yazılım şirketi kurmayı planlıyorum ama daha çok var. Allah sabır versin hocam. Şuanda demek istediğim neler var ama uzaklaştırma yemek istemiyorum.
  • 01-04-2019, 19:47:04
    #3
    Allah yardımcınız olsun hocam gerçekten okurken vay anasını ne anasının gözü insan tiplemeleri varmış dedim.
  • 01-04-2019, 19:47:28
    #4
    mrtykc adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Merhabalar.
    Size mesleğimde karşılaştığım problemlerimi anlatmak istiyorum. Amacım sadece içimi dökmek. İster okuyun, okumayın; yorumunuzu paylayın, paylaşmayın... Amacım sadece içimi dökmektir.

    2016 senesinde Selçuk Üniversitesinin Bilgisayar Programcılığı mezunuyum.. Şuan "keşke açıktan okusaydım" diyorum, çünkü okul bana hiçbirşey katmadı.
    2 tane hocamız vardı. Bütün derslere aynı hocalar giriyordu. Bilmeseler bile.. "Arkadaşlar beraber öğrenicez" diyip geliyorlardı.
    Websitesi nasıl yapılır değil, websitesi nasıl çalınır onu öğrettiler. Veri tabanı olarak Access gösterdiler. Piyasada bunu söylediğimde "access mi kaldı" diye dalga geçtiler resmen.

    Ben yıllardır freelance grafikerim. Öğrenciliğimde de güzel paralar kazandım. Ama hep grafiği bırakıp webe geçmek istedim.

    Önce bir forumdan biri ile tanıştım. Direkt kendisi iletişime geçti benimle. Dediler ki biz seni yetiştiririz. Görüşmeye gittim. 2 vesait 1.5 saat yol.
    Yol bana ait + maaş yok. Dediler ki sana bir masa ve oda veririz. Yanında da bir mühendis olur. Seni yetişririz. Bize çalışırsın.

    Pazartesi işe gittim. Wordpress ve tema kurulumu yaptım. Dediler ki "murat biz erken çıkacağız müşteriye gidiyoruz. Sen de çıkabilirsin." Daha çalışmaya başlayalı 2-3 saat olmuş.
    Çıkarken dediler ki murat bizim grafik işlerimiz var yapar mısın dediler. Logo vs yaptım. "Murat yarın gelme de şu masanı alalım öyle gel böyle toplantı masasında olmuyor." Tamam dedim. Bidaha çağırmadılar.

    Böyle söyleyince sanki bir ayıp etmişim gibi duruyor fakat ben kimseyle muhattap olmadım patron hariç. Sadece işimi yaptım çıktım. Zaten anladığım kadarı ile aile şirketiydi. Bütün akrabalar ordaydı. Yaptığım çalışmaların parasını da alamadım.

    Başka biriyle tanıştım yine internetten. Yine onlar beni buldu. Dediler ki burası bizim yeni ofisimiz. Buraya eleman alıyoruz. Sen bizim grafik işlerimizi yap. Biz sana web, seo, video vs işlerini öğretelim.
    Tamam dedim. Yılbaşına 2 hafta vardı. 2 hafta deneme süresi olsun. Sonra oturup maaş konuşalım dediler. Tam 1.5 ay çalıştım. Hiçbirşey öğrenmedim. Hem sosyal medya yönetimi hem grafik yaptım. Yaptığım logoları kariyer.nette görüyorum. Islak mendiline kadar yaptım.
    Yol benden, yemek sözde onlardan dı fakat patron çoğu zaman gelmediği veya geç geldiği için ben işe giderken alıyordum. Patron getirirse evden kek getiriyordu. Poğaça börek getiriyordu. Yemek o.
    Git gel toplam 4 saat ve 4 vasıta. Maaş vermeye niyetleri yoktu. Hiçbirşey de öğretmiyorlardı. Çıktım. Para da vermediler.

    Geçenlerde yine biri daha geldi. Dedi ki yazılım uzmanı arıyoruz. Dedim ki ben yazılımcı değilim ama öğrenmeyi çok istiyorum. Kendim tek başıma öğrenemiyorum. Dediler ki biz sana web öğretelim sen bizim grafik işlerimizi yap. Tamam dedim. Yol yemek bana ait + günlük 70₺. 1 ay deneme süresi. Paranı hergün vereceğiz elden. 1 ay sonra sigorta girişin olacak. Günün bi kısmında grafik bi kısmında eğitim olacak.
    2 vasıta 1.5 saat süren bir yerdi. Sabah 05.30da kalktım ilk gün gittim.
    Yine grafikten başka birşey görmedim + teknikerliği de bana kitlediler. Başka biri yapıyormuş ben gelince teknik işleride bana kitlediler. Elimde koca bir liste vardı grafik için 1 güne sığmadı.
    Mutfakları, bulaşık makineleri, yemek masaları herşeyleri vardı. Yemek saatinde koca ofisten birtek ben yemeğe çıktım. Herkes mutfağa girip kapıyı kapattı. Fakat bana yemek yok dediler.
    İş çıkışında bana "her ay geldiğin günleri not et, paranı bilmem kim beyden alacaksın" dediler. Paramı vermediler. Sigortayı sordum. 1 ay derlerken "yaa bilmiyom bakarız" demeye başladılar. Web olayını sordum "ya şu işler bitsin de başlarız" demeye başladılar. Anladım ki bunlardan da bi halt olmayacak. Zaten aldığım 70₺, 35₺ si minimum harcamayla gidiyor. Aşırı pahalı bir yerdi. Tavuk döner bulamadım yemeye Çıktım işten. Şuan dosyaları bende. Paramı gönderirler ise dosyalarını teslim edeceğim. Yaptığım grafikleri.

    İşimle alakasız bir yere girdim. Çağrı merkezi. Checkup satmaya çalışıyoruz telefondan. Gerçekten çok pis bi iş. Bizi işe alırken "aradığımız kişiler, çalıştığımız hastanenin hastaları zaten" dediler. Alakası yok.
    Cumartesi sabah 9 da bile milleti arıyoruz checkup ister misiniz diye. Girdim. Bir süre çalıştım. Birgün hastalandım. Sabaha kadar uyuyamadım. 6.30 da mesaj attım 7de uyanıyorlar zaten diye. Dönüş olmadı. 11de uyuyakalmışım. 1de kalktım hastaneye gittim. akşam 4te iyice ağırlaştım bu seferde sağlık ocagına gittim. Doktor bu halde gidemezsin diyip 2 günlük rapor + ilaçları dayadı. Orayı aradım hem dedim rapordan haberdar edeyim hem dönüş yapmadılar bir sorayım. İşten kovdular. Emrivaki izinlere yer yok diye. Paramıda vermediler...

    Anlayacağınız, bu sektörü bırakıyorum. Freelance devam. Fakat gerçek meslek olarak düşünmüyorum artık. Ciddi psikolojij bunalıma girdim artık bunların yüzünden. Gelecek kaygım artmaya başladı. En kötü satış danışmanlığı bile yapsam yükselirim bir süre sonra.

    Okuyan, okumayan herkese teşekkür ederim. Hayırlı günler.
    öncelikle saglık olsun ve kafanızıda yormayın frealancer yanımda 14 15 ekip arkadaşım var çok iyi paralarda kazanıyor dev projeler alıp kodluyorlar önemli olan gercekten nerde kazanacagındır Ben size bu konuda yardımcı olabilirim bana bir cv atın skype: ozanbektasdogan mail: ozanbektasdogan@gmail.com kolay gelsin iyi çalışmalar.
  • 01-04-2019, 19:48:47
    #5
    Sonuna kadar okudum kardeşim yazdıklarını. Kötü niyetli insanlara denk gelmişsin. Kendi gelişimin için başkalarına ihtiyacın yok aslında. Youtube ve udemy de güzel eğitimler var. İş konusuna gelince Linkedn i bi denemeni tavsiye ederim. Özellikle yeni mezunlara karşı herkesin bi yardım eli uzatma olayı var. Umarı herşey beklediğinden iyi olur.
  • 01-04-2019, 19:49:09
    #6
    Baya sorunlu geçmiş. Peki neden birine ihtiyaç duyuyorsun ki öğrenmek için ?
  • 01-04-2019, 19:51:11
    #7
    okurken kendimi gördüm yaşadığın herşeyin aynısını yaşadım doğru insanlarla karşılaşmak önemli hocam
  • 01-04-2019, 19:51:21
    #8
    Hocam hep merdiven altı diye tabir edilen yerler denk gelmiş bence bu sebeple soğumuşsunuz. Kurumsal, ismi herkes tarafından bilinen firmalara başvuru yapmanızı öneririm.
  • 01-04-2019, 19:55:31
    #9
    türkiye gerçekleri bunlar maalesef.
    genelde bu tarz konular olunca sakın haa derim sonra beni hemen topa tutarlar örnekleri cok maalesef.

    başka meslek edinin ve dışarıdan ekmeğinizi bu alanda kovalayın hocam hakkımızda hayırlısı