Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcının, görüş ve önerilerini içeren bir önyazı ile Başbakanlığa gönderdiği YÖK Yasa Taslağında, üniversitelerde okutulan bölümlerin eğitim sürelerinde değişiklik yapılmasını istediği öğrenildi. Yazısında Türkiyede tıp fakülteleri hariç bütün lisans programlarının 4 yıl eğitimi kapsadığını hatırlattığı belirtilen Avcının, eğitim sürelerinde bölümde okutulan derslerin ağırlığı göz önünde bulundurularak yeniden planlama yapılması gerektiğine dikkat çektiği ifade edildi.
Türkiyede mevcut sistemde, programlar lisans ya da ön lisans programları olarak ikiye ayrılıyor. Lisans programları 1 yıl yabancı dil hazırlık eğitiminin ardından 4 yıl alan eğitimini içerirken, ön lisans programları 1 yıl hazırlık eğitiminin ardından 2 yıl alan eğitimi programını kapsıyor. Bir istisna olarak tıp fakültelerinde ise öğrencilere 6 yıl boyunca eğitim veriliyor.
Bakanlığın eğitim süreleri düşürülsün önerisinin ayrıntılarına göre işletme, turizm ve otelcilik, bankacılık, sigortacılık gibi bölümlerin eğitim süresinin 2 seneye; hukuk, coğrafya, sosyoloji, tarih, psikoloji, ekonomi, edebiyat gibi bölümlerin ise 3 yıla düşürülmesi planlanıyor. Düzenleme yapılırsa, mühendislik ve eczacılıkta eğitim süresinin 5 yıla, mimarlık ve diş hekimliği bölümlerinde ise 6 yıla çıkarılmasının gündeme gelmesi bekleniyor. Yeni sistemde, isteyen öğrencinin alan eğitimine geçmeden önce, üniversitede 2 yıl temel eğitim alabileceği bir model üzerinde de duruluyor.
Ne kadar saçmaladılar artık eğitim sistemi boka döndü
İşletme 2 yıl mimarlık 6 yıl
5
●418
- 01-03-2013, 23:13:04ustteki cumle sitem cumlesi.English adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Alttaki de "Kemal Sunal - Arap sen içme bokunu çıkarıyorsun" den aklima geldi.