Sınai Mülkiyet Kanunu'nda coğrafi yer isimlerinin marka olarak alınabileceği yönünde açık bir düzenleme bulunmamaktadır. Ancak yasanın dördüncü maddesinin genel düzenlemesi dikkate alındığında bu gibi yer isimlerinin de marka olarak tescil edebileceğini anlaşılmaktadır.
Ülkemizdeki şehir, bölge, coğrafi yer veya maruf mahal isimlerinin bir sözcük olarak bir kişi lehine marka olarak tesciline olanak tanındığında, bu isimlerin artık başkaları tarafından markalarında kullanılamayacağı sonucu ortaya çıkabilir. Kanun'un genel amacı dikkate alındığında böyle bir imtiyazın kimseye tanınmayacağı açıktır.
Bu şekildeki bölge, şehir, ilçe, coğrafi yer veya maruf yerleşim yerlerinin isimlerini teşkil eden sözcüklerin hangi ürünün markası olarak kullanılacak ise onunla birlikte tesciline imkan verilmesinin söz konusu Kanun'un düzenlenme amacına daha uygun olduğu, böylelikle coğrafi işaretlerle karışıklığın önlenebilmesinin mümkün olabileceği kabul edilmektedir.
Bu açıklamalara parelel olarak Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2022/2919 Esas ve 2023/7106 Karar sayılı ilamıyla turistik bir coğrafi yer adı olan "Uludağ"ı kimsenin tekeline bırakmayarak "Pürsu Premium Uludağ" ve "Uludağ Premium" markaları benzer görmemiştir.
Coğrafi yer adları marka olarak tescil edilebilir mi?
0
●52