Kaldıraçlı işlem yapanlar ya da yapacak olanlar özellikle son 1 senedir borsalar Funding fee ile çok ciddi manipülasyonlar yapıyor. En son yapılan hakkında size bilgi vermek istiyorum.
BLZ örneğine bakalım şuan son 48 saatte %30 pump yapmış durumda . Funding oranına baktığımızda şuan % -2 ,5 yani short pozları çok fazla olduğu için her 8saatte bir short pozisyonları long pozisyonlarına ödeme yapıyor .
örneğin 100 $ ile 20x BLZ short açtınız ve terste kaldınız . Cüzdanınız müsait olduğuna güveniyorsunuz benim pozum batmaz diyorsunuz . Ama 8 saatte bir ödediğiniz faiz sizi zarar sokmaya yetiyor . Hatta bazı durumlarda bu 8 saat süresi 4 saate kadar düşebiliyor . 100 $ ile 20x açtığınızda 2000 $ lık bir poz sahibi oluyorsunuz funding 2 .5 üzerinden her 8 saatte 50 $ cuzdaninizdan komisyon kesiliyor . Cuzdan da yoksa pozdan kesiliyor . Tabi bunun tam tersi de geçerli. Aynı işlemi long olarak açmış olsaydınız her 8 saatte bir 50$ komisyonu artı olarak siz alacaktınız.

Futures pazarda uzun süredir işlem yapan bir çok kişi bile bu detayı atlamaktadır. Özellikle altcoinlerde kaldıraçlı işlem açacağınız zaman kesinlikle futures geçmişine bakmanızı tavsiye ediyorum.
