• 14-01-2022, 20:42:15
    #1
    Borsalarda nasıl vergiyi tam olarak hakkaniyetle alınabilir tartışmasına girmeden önce aklıma takılan soruları Binance API ile Vergi Beyanı sistemini gördüğümde devletler gerçekten hesap hareketlerinden herşeyinizi görebilir hale geliyor. Yani kripto cüzdan adresimden mi takip ederek nereye ne göndermişim nerden bilecek gibi sorularla kafanızı bulandırmayın hiç, hızlı şekilde 1 yıldan daha uzun sürede bile yapılan işlem geçmişini elimize veriyormuş

    Bu sistem Türkiye'de ne zaman aktif hale gelir bilemiyorum ama diğer bir kaç ülkede bunun aktif olduğunu düşünüyorum, pek araştırmasam da hangi ülkeleri kapsadığını emin olmamakla beraber ülkeler api üzerinden vergi beyanını kullanıyordur.

    Eğer vergi oranları beklentinizden yüksek çıkması sonucunda 3 kazanıyorsan 1 bize kalsın, 2'sini devlete ver olursa Türkiye'de kripto para sektörü biter inanıyorum ki Türkiye kriptoda kayıt olan ülkeler arasında 1.sırada olabilir fakat sadece kayıtlı kullanıcı değil domainansın büyük oranı Türkiye'de olduğunu düşünüyorum. Bir çok Türk mult-imilyoner bu işin içinde Türkiye'de bu API ile Vergi Beyanı sistemi gelirse yani hükümet bu sektörde beyan usulü vergi alacaktır, Borsaların API servisiyle belki de e-devlet gibi devletin bir kurumundan online, otomatik olarak çıkan vergi tutarını göreceğiz. Beyan usulü olmaz ise vergi konusu yine havada kalır gibi...

    Her neyse umarım bizi üzmeyecek bir vergi oranı gelir, hadi diyelim Global borsalar Türkiye için Vergi Beyanını API Servisini aktif etti;

    DEX Borsalarında ne yapılacak?
    Metamask, TrustWallet yada Soğuk Cüzdan'da tutulan kripto paralara nasıl vergilendirme yapılacak, devlet bu cüzdanlardan nasıl vergi alacak?

    Geçmişte dönük 5 yıllık işlem geçmişini elimize verebileceklerini büyük oranda düşünüyorum, yani olay şu şekilde şekilleniyor, siz daytrade yapıyorsunuz ve her ay para çekiyorsunuz tamamını harcıyorsunuz. 5 Yılda 10000$ karınız var ve tamamını harcadınız yarın bu sistem aktif olduğunda 10000$ dolarında vergisini vereceğiz O yüzden vergi aktif olana kadar hodl abi.

    Global bir borsadan Binance üzerinden Metamask cüzdanına atılan bir kripto para 100 dolar diyelim. Ben (Binance'den para atan) API ile vergi beyanında bulundum ve bir cüzdana 100 dolar attım bunun vergisini nasıl alacaklar, yada sen bu cüzdana niye bu parayı gönderdin, ne yaptın gibisinden sorular sorulabilir ki ben bunu düşünüyorum, evet olabilir tek tek sorular sorulur ise evet vergiyi söke söke alacaklar oran ne olursa olsun

    Yukarı da kalın yazı tipiyle sorduğum soruların cevabını merak ediyorum, konu hakkında fikir yürüten arkadaşlar yorum yaparsa sevinirim.
  • 14-01-2022, 20:43:15
    #2
    Konuyu çok mu karıştırdım, bilemiyorum bunlar benim düşüncelerim ve olma olasılığı olan şeyler diye düşünüyorum, eksik söylediğim yada hatalı olan yerleri bilenler düzeltebilir.
  • 14-01-2022, 20:49:10
    #3
    Üyeliği durduruldu
    Thodex olayı dahil bu olayların tamamı insanların parasını banka yerine kriptoda tutmasından kaynaklanıyor. Ne gelecekse gelsin, insanların parasını kriptodan çekmesini sağlayacak bir şey geleceğine emin olabilirsiniz. Bu konuda mesajını alintilarsiniz.
  • 14-01-2022, 20:49:11
    #4
    Kimliğim olmayan ülkenin borsasında tutuyorum ben. Sonuçta devletin çıkaracağı bir kanuna bakar bu durum. Herşeyi 10 yıl dijital ortamda saklamak zorundalar. Bu bilgilerde saklanıyor. Bugün veya yarın farketmez ama bu bilgiler bir şekilde karşımıza çıkar.
  • 14-01-2022, 20:50:16
    #5
    Soğuk cüzdanlardan anlık olarak vergi alamayabilir. Lakin soğuk cüzdan da olsa sonuçta o coini satmak için bir borsaya girmeniz gerekmiyor mu? O zaman yine vergi alabilir duruma gelir.
  • 14-01-2022, 20:51:52
    #6
    uclergnlts adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Soğuk cüzdanlardan anlık olarak vergi alamayabilir. Lakin soğuk cüzdan da olsa sonuçta o coini satmak için bir borsaya girmeniz gerekmiyor mu? O zaman yine vergi alabilir duruma gelir.
    Soğuk cüzdanda ki kripto parayı illa resmi bir borsaya mı atamız gerekiyor, trustwallete çekemiyor muyuz? Bilmediğim için soruyorum.
  • 14-01-2022, 20:53:02
    #7
    KSEO adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Kimliğim olmayan ülkenin borsasında tutuyorum ben. Sonuçta devletin çıkaracağı bir kanuna bakar bu durum. Herşeyi 10 yıl dijital ortamda saklamak zorundalar. Bu bilgilerde saklanıyor. Bugün veya yarın farketmez ama bu bilgiler bir şekilde karşımıza çıkar.
    10 yıl dijital ortamda saklama zorunluluğu merkezi olan yerlerde geçerli değil mi? metamaska herhangi bir bilgi vermiyoruz yada diğer alternatif cüzdanlara? kim transfer geçmişini alacak verecek?
  • 14-01-2022, 20:55:27
    #8
    Trustwallet de Binanace'nin. Ayrıca Trustwallet'de olsa sonuçta nakit almak istiyorsanız borsada bozdurmanız gerekiyor. Ben böyle biliyorum. Yanlış ise lütfen arkadaşlar düzeltsin beni.
  • 14-01-2022, 20:56:48
    #9
    uclergnlts adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Trustwallet de Binanace'nin. Ayrıca Trustwallet'de olsa sonuçta nakit almak istiyorsanız borsada bozdurmanız gerekiyor. Ben böyle biliyorum. Yanlış ise lütfen arkadaşlar düzeltsin beni.
    Karaborsa olayı yaygınlaşacaktır yada kişiler cüzdanı elden bozduracaktır, ben sana 1 eth vereceğim sen bana 5k dolar mümkün olabilir.