• 03-03-2022, 16:45:09
    #10
    hakyil adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Merhaba,

    Gelirinize ve harcamanıza göre değişiklik gösterir. Bütün gelirinizi harcayacaksanız pek tavsiye etmem. Birikim yapacaksanız doğru bir karar olur. Ayrıca limited kuruluşundan sonra da yapılacaklar var tabii ki.
    Birikim yapmayı düşünmüyorum. Gelirin çoğunu mala mülke yatıracağım. Bir de ltd hesabından kendi hesabıma para çekince %15 bir vergi vermek gerekiyormuş sanırım, doğru mu?
  • 03-03-2022, 17:01:07
    #11
    41Yazılım adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Birikim yapmayı düşünmüyorum. Gelirin çoğunu mala mülke yatıracağım. Bir de ltd hesabından kendi hesabıma para çekince %15 bir vergi vermek gerekiyormuş sanırım, doğru mu?
    İşte harcamayacaksanız vergi ödemek yerine mal mülkü şirketiniz üzerine alırsınız. Evet şahsınıza para çekince %15 idi %10'a düşürüldü ama iki oranda da ek vergi aynı sayılır. Şirkette kaldığı sürece bu vergiyi ödemezsiniz. Zaten avantajı burada ama sadece bununla kalmıyor.
  • 03-03-2022, 21:20:17
    #12
    eğer yaptığın işte kendine güveniyorsan ve markalaşmak istiyorsan kur ama yoksa hiç uğraşma devam et öyule
  • 04-03-2022, 02:43:30
    #13
    öncelikle sermaye şirketi kurmaktaki amacı ileriye dönüp olarak düşünmek lazım. Yarın öbür kapatma kararı aldığınızda ha demeyle şirketi kapatamazsınız. tasfiye süreci bilançonun sıfırlanması vs vs buna bağlı olarak ticaret sicil masrafları yani şirket kurmak bugünkü şartlarda yaklaşık 4bin tl masrafı var kapatmaya kalksanız en az 3bin tl masrafınız olur. Şahıs firmasında açılış kapanış bir dilekçeye bakar. Ayrıca şirketler bu dediğiniz yüzde10-15 stp olayı olay kar dağıtımıdır. Bunu ilerleyen yıllarda sermayeye ilave ederekte kar dağıtımı yapmadan sermayenizede ekleyebilrsiniz.

    evvela devam ettireceğiniz firmanın gelecek planlaması yapın derim. kurumsal kimliğe ihtiyaç varmı yokmu bu anlamda da bakmak lazım Düşünce sadece nasıl az vergi öderim ise kurumlar vergisinde vergi oranları yuzde 2022 yılı için yüzde 23 uygulanacaktır yani 1 milyon tl de karınızolsa bu orandan vergilendirilirsiniz. gelir vergisinde ise durum farklı artan oranlı vergilendirme sistemi olduğundan belli tutarlardan sonra yüzde 40 oranında vergilendirilme başlarsınız
    bu gelir sürekli söz konu olacaksa şirketlemeniz mantıklı olur
  • 04-03-2022, 12:34:34
    #14
    Yani ltd olmandaki amaç 2. sınıf tan 1. sınıf olman
    artık işletme defteri değil de bilanço esası ile devam etmen gerekiyor.
    Bunun için 2 yol var
    1. Sermaye şirketi (ltd, aş)
    2. Şahıs işletmesini bilançoya çevirmek.

    ikisininde birbirine oranla farklı avantaj ve dezavantajları var.

    Vergilendirme için hazır bir örnek.
    https://miro.medium.com/max/875/1*9x...q5CnNTmCRQ.png
  • 06-03-2022, 15:51:09
    #15
    EK OLARAK bilanço ol veya olma burada karar mekanızması bilançoya göre değil şahıs mı kurumsal mı şeklinde düşünülmeli şahıs firması olarak bilanço olsanız dahi yine yüzde 40 lara nispetle yine vergilendirilirsiniz. Yukarıda buna benzer mesajlar var yani önem arz eden konu tutulan defterin bilanço olup olmaması değil arkadaşlar. Sabit oranlı vergilendirilme mi artan oranlı vergilendiril memi ? nacizane tavsiyem burada bilgi anlamında konuya vakıf olmayan bir çok arkadaşımızda yorum yapabiliyor, bilinç dışı bir yorum sizi de yanlış yönlendirir. size çalıştığınız muhasebeciniz ne diyorsa güvenin ve dinleyin üstadım. Muhasebeciniz ile konuyu istişare etmeniz şartıyla Ben şu öneriyi sunabilirim; LTD AŞ gibi kurumsal kimliğiniz olduktan sonra ilerleyen aylar veya yıllar sonra yani şirketinizi kıymet sermaye ve marka şeklinde bir yere taşıdıktan sonra diyelim artık bu işi yapmama kararı aldınız satma kararı aldınız; kurumsal kimliğiniz ile devamlılık arz eden sürekli gelirinize istinaden çok güzel tutarlarada satışa çıkartabilirsiniz. (Örnek :youtube) bu şekilde şirketi tüm varlığı ile kapanış vs işlerine girmeden sadece hisse devri ile şirketinizin satışını gerçekleştirebilirsiniz. Sırf bu işi için firma borsaları var. Buda gelecek planlaması için bir seçenek olarak düşünülebilir. Yeter ki teker dönsün geliriniz giderinizi karşılayıp sizide kazanç anlamında sevindiriyorsa giderlerinizi bu noktada çok fazla önemsemeyin. SONUÇTA ŞİRKETİNİZE YATIRIM YAPIYORSUNUZ. Eski bir çin atasözü derki "Büyük düşünün - bir gelire sahip olabilmek için belli başlı giderleri göze almak gerekir"

    selametle inşallah
  • 06-03-2022, 16:51:59
    #16
    Cevap veren bilgilendiren herkese teşekkür ederim. Kafamda daha da netleşti her şey. Büyük ihtimalle kuracağım. Sadece limited mi anonim mi sorusu kaldı. Bunu da muhasebeci ile konuşur netleştiririm. İsim düşünmeye başlayayım
  • 07-03-2022, 00:24:30
    #17
    dev
    Kurumsal Üye
    41Yazılım adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Merhaba arkadaşlar

    Google da 2 tane uygulamam tutunca aylık xxx.xxx gelir elde etmeye başladım. Normalde şahıs şirketim var ama bu gidişle çok kısa sürede %40 lık vergi dlimine giriyorum. Yurtdışı kazanç olduğu için kdv ödemiyorum. Ltd kurmalı mıyım? Artısı eksisi benim için ne olur? Yıllık gelir mobil geliştiriciler için istisna tutarını geçtiği için başvuru yapmadım istisnaya.
    Mobil uygulama olduğu için açıkcası aylık 400 500 tl gibi bir gider oluyor sadece. Muhasebeci ltd kurmayı önerdi.

    Bu konuda tecrübeli arkadaşlar yol gösterirse, tecrübelerini paylaşırsa sevinirim.
    KKTC serbest liman bolgede %0 vergi avantaji ile sirket kurar gecerdim.