• 31-07-2019, 17:17:25
    #10
    Üyeliği durduruldu
    gristh adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Aracılık yapmaktan anlaşılan şey "kazıklamak" mı? O zaman yaptığınız alışverişlerin %95'inde kazıklanıyorsunuz, haberiniz olsun.
    Aracılık bir ticarettir fakat 100 e alırsın 150 ye satarsın ya da 500 e alırsın 900 e satarsın bunlarda sıkıntı yok fakat 100 liralık malı 500 liraya satmak ne kadar doğrudur?
  • 31-07-2019, 17:18:29
    #11
    akkus71 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    1 gün sonra 150 liralık scripti/temayı 300 e sattı beni dolandırdı diye şikayet konusu açılır. %100 lük kar haramdır, ki burada r10 ailesi dediğimiz bir topluluk var yardımlaşmak yerine kazıklamayı tercih etmek ne kadar doğru bilemedim. Yine de öneriniz için teşekkürler hiç aklımıza gelmemişti, güzel düşünmüşsünüz.
    bu sadece benim fikrim herkes kendi dinini kendi içinde yaşar doğru olanda budur kimse başkasının yaşadığı dini yargılayamaz, bazı seyler sana doğru gelmeyebilir bunu söylersin ama kimseye doğruyu öğretemezsin, herkes kendi inandığı doğruları yaşar, senin inandığın doğru neyse onu yaşa, başkasını yargılama, yargılarsan gösterişe girer, yardımlaşmak ayrı bir konu bir insanın para kazanacak bir fikri yoktur ona fikri söylemek ayrı bir konu biz para kazanmak isteyen ve bir fikri olmayan boşta olan insanlara fikir veriyoruz, benim dediğim% 100 lük bir kar marjı doğru olmaya bilir, belkki benim doğrudan da haberim yoktur, ben % 100 derim başkası yüzde 50 yapar kime ne,
  • 31-07-2019, 17:20:45
    #12
    akkus71 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Ticaretle uğraştığımız için ve esnaf olduğumuz için biliyorum. Diyanet'in fetva sitesinde şöyle bir açıklama var;

    İslam Hukuku alışverişte kâr haddi tespit etmemiştir. Piyasa, dış müdahalelerden uzak bir şekilde serbestçe oluşur ve mal piyasa fiyatına göre satılır. Kâr oranının çok veya az olması önemli değildir. Satıcı, malını fahiş fiyatla satamaz. Fahiş fiyat, piyasa fiyatının üstüne çıkan fiyattır. Fahiş fiyat, belli bir orana çıkınca, aldatılan taraf, satışı bozabilir. Sorunuzda geçen oranlar, Mecelle’nin 165. maddesinde belirlenmiş olan fahiş aldatma (gabn-ı fahiş) ile ilgili oranlardır. Mesela bir kişi piyasa değeri 100 lira olan bir malı 105 liraya satın alır ve sonra aldatıldığını anlarsa malı geri verip parasını alabilir. Yani bu kişinin alış-verişi bozma hakkı vardır.
    Aldatılma sırf müşteri için değil, satıcı için de söz konusudur. Mesela zamanımızda sık sık fiyatlar yükselmektedir. Piyasada bir malın fiyatı yükseldiği halde bundan haberi olmadan malını piyasa fiyatının altında bir fiyatla satan bir satıcı, daha sonra aldatıldığını iddia ederse bakılır, eğer malını piyasa fiyatının %5 noksanına satmışsa yaptığı satışı bozabilir. Mecelle’ye göre ticaret mallarında %5 olan aldatılma oranı, hayvan satışlarında % 10, taşınmaz mal satışlarında da %20’dir
    tamam şuan yaptığınız açıklama ile haklısınız ama arkadaşın dediği ofisimonun scripti 150 tl adam scripti alıp teslim etmiyor elbet içini düzeltiyor el emeği,işcilik vs. veriyor.Ve verdiği fiyata bakarsakta piyasanın çok çok altında bence bu web alanında fiyatlandırmalar kişiden kişiye değişiyor
    sonuçta bir market sahibi olup sakız satmıyoruz herkesin deneyimi ve bilgileri değişiyor ona göre değer biçiyoruz
  • 31-07-2019, 17:22:08
    #13
    akkus71 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Aracılık bir ticarettir fakat 100 e alırsın 150 ye satarsın ya da 500 e alırsın 900 e satarsın bunlarda sıkıntı yok fakat 100 liralık malı 500 liraya satmak ne kadar doğrudur?
    Bence pazarlama yeteneğine kalmış bir şey. Örneğin ben bir malı satarken 10 dakika uğraşıyorsam bu 10 dakikalık zamanıma 100 tl fiyat biçebilirim. "Emek verdim" derim. Siz o 10 dakikaya belki 50 tl olarak değer biçersiniz size kalmış bir şey.
    Tam anlatamamış olabilirim ama olsun
  • 31-07-2019, 17:22:34
    #14
    akkus71 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Aracılık bir ticarettir fakat 100 e alırsın 150 ye satarsın ya da 500 e alırsın 900 e satarsın bunlarda sıkıntı yok fakat 100 liralık malı 500 liraya satmak ne kadar doğrudur?
    İşin dini boyutunu detaylı olarak bilmiyorum ama yalnızca ticari olarak düşünürsek 100 liraya alıp 500 liraya satıldığını biliyorsan ya da tahmin ediyorsan o malı almazsın zaten. Satıcı yönünden de 100 liraya alıp 500 liraya satabiliyorsan neden satmayasın? Az kar marjıyla çalışan sürümden kazanır, kar marjını yüksek tutan da bu yüksek kar oranından kazanır. Kusura bakmayın hocam, size katılmıyorum. Kazıklamak ya da kazıklanmak böyle bir durum değil bence. İyi forumlar.