• 29-05-2017, 03:35:35
    #19
    Frene asıl gibi taktikler verilmiş. (kızaklamayı arttırır.)

    1 kişide freni kademeli olarak pompala dememiş?

    ABS bu işlemi yapsa bile sizin o mesafede 2-3 kere freni pompalamanız güvenli şekilde durma mesafenizi kısaltır. Kızaklama yapmaz.

    Alıntı
    Geleneksel fren sistemlerinde fren pedalına sert basarak tekerleklerin dönmesini durdurabilirsiniz. Ancak tekerleklerin durması, aracında aynı anda durması anlamına gelmez. Frenle birlikte tekerleklerin hareketi durur fakat otomobilin toplam kütlesi ilerlemeye devam eder. İşte bu ilerleme, artık sürücünün kontrolünde değildir. Direksiyon tüm hakimiyetini kaybetmiştir.
    ABS fren pedalına sertlikle basıldığında devreye girer. Sistem, algılayıcı ve uyarıcı bir düzenekten oluşmaktadır. Sürücü pedala kuvvetle basarken, ABS tekerlekleri durduracak olan fren disklerine hükmetmektedir. Algılayıcılar yoluyla, ABS’nin beynine tekerleklerin durumu hakkında bilgi gönderilir. Tekerleğin kilitlendiği iletildiğinde, sistem devreye girerek freni kısa bir süre için serbest bırakır. Bu yaklaşık olarak saniyede 18 kez tekrar edilir. Böylece otomobili yavaşlatırken sürücünün direksiyon hakimiyetine de devam etmesini sağlar.

    ABS devreye girdiğinde, fren pedalında titremeler veya sertleşme ardından da mekanik bir gürültü işitilir. Bu normaldir. Sürücü fren pedalına basmaya devam etmelidir.

    ABS ile ilgili yanlış bir inanış, fren mesafesini mutlaka kısalttığıdır. Otomobillerin çoğunda ABS sayesinde fren mesafesi biraz daha kısadır ama bazılarında ABS ile fren mesafesi değişmez.

    ABS’nin gerçek yararı, frenleme sırasında direksiyon kontrolü sağlamaktır. Böylece bir virajda lastikleri kilitleyecek kadar sert fren yapılığında, araç viraj dışına kaymadan normal çizgisine yakın bir çizgide yavaşlayabilir. Ya da frenlemeye rağmen araç duramayacaksa, öndeki engele çarpmamak için hala direksiyonu kullanabilir.
    ABS, otomobil kullanırken karşılaşacağınız tehlikeleri azaltmaya yönelik bir sistemdir. Ancak gerçek kurtarıcı, yavaş ve dikkatli otomobil kullanmaktır.
  • 14-06-2017, 01:27:30
    #20
    bir sonraki sefere debriyaja araç durma noktasına geldiğinde basalım. Bu sayede frenler kendi işlevlerini başarılı bir şekilde yerine getirebilsinler.

    geçmiş olsun.
  • 27-06-2017, 02:24:01
    #21
    Süratlı giden araçta aniden durmak için debriyaja basarsanız araç boşa çıkar. En güvenli fren sistemi her zaman için kompresördür. (5'den 4'e halk arasında motor freni)
    Sizin kaza olayınız muhtemelen fren hidrolik yağının aniden basınç yapmaması olabilir. Düzenli olarak yağ bakımlarında kontrolünü sağlayın, sürekli araç kullanıyorsanız balatanın ömrü kullanıma bağlı 15-20 bin Kmdir. Taktıracağınız balata markasıda KALE veya MGA olsun. (6 yıldır ticari taksi şöförüyüm harici balata kullanmıyoruz.)
    İstanbul'da araç kullanmak gerçekten bilgisayar oyunundan farkı yok, o yüzden her zaman için dikkatli olmak gerekiyor.
  • 06-07-2017, 21:52:47
    #22
    Ani frenleme sırasında debriyaja basılmaz, ABS devreye girmez bu yüzden. O sebeple duramadınız hocam. Geçmiş olsun.
  • 10-07-2017, 15:09:53
    #23
    Aracınızın marka modeli ve şanzıman tipini bilmiyorum ama manuel vitesli ise motor freni yaparak daha iyi duruş sağlayabilirdiniz
  • 10-07-2017, 17:13:39
    #24
    phpkoder adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Arkadaşlar 3. viteste 80-90 ile falan gidiyorum önümde ( yaklaşık 80 90 m ) ilerde araç durdu bende debriyaj ve frene asıldım ama bir ses geldi nasıl tarif etsem sürtünme sesi tarzı ama biraz daha sert araba durmadı ve önde ki araca vurdum göz göre göre vurdum böyle bir durumda ne yapmam lazımdı ? sizce araç neden durmadı ? lastiklerim kötüydü bayağı aşınmıştı onla alakalı olabilir mi ? bir de diyelim böyle bir durumda araç durmuyor ne yapmam lazım kademeli kademeli el freni çekmeyi denesemiydim ?

    tahminime göre siz frene gerektiği gibi basamamışsınız,birde hayret ettiğim nokta bukadar acil bir durumda hem debriyaj hemde frene basmak nereden aklınıza gelıyor?sadece frene bassanız ne olacak mesela araba istop etmesın dıyemı debrıyaja basıyorsunuz,sen vurmada ıstop ederse etsın cokmu önemli?bence sadece frene okkalı bır bıcımde bassaydınız aracınız dururdu,balatalarınız sorunsuz ıse