Uzun yıllar sonra aralarına katılan küçük kardeşlerinin bilgisayar oyunu merakını tatmin etmek isteyen Yerli kardeşlerin bu düşüncesi onları dünyaca ünlü bir oyun şirketi haline getirdi. Mart ayında piyasaya sunulan ve dünya çapında 1 milyona yakın satılan FarCry bilgisayar oyununu geliştiren kardeşler, bu yıl 10 milyon avro ciro hedefleyen, 53 kişilik ekibe sahip CryTek şirketinin sahipleri oldu. Kardeşlerin geliştirdiği oyunun başarısı prodüksiyon şirketlerinin de ilgisini çekti ve 2005 yılında gösterime girmek üzere FarCry'ın filminin çekilmesi çalışmaları başlatıldı. Almanya'nın Coburg kentinde yaşayan kardeşlerin şimdiki hedefi yeni geliştirmeye başladıkları oyunlarını kısa sürede tamamlamak ve farklı ülkelerde ofis açmak.
Mühendisliği bıraktılar
'15-16 yaşlarında küçük kardeşimiz Cevat bizi sinir ediyordu, annemi de kendi tarafına çekti. Biz de onu susturabilmek için bu işe girdik' şeklinde CryTek'in kuruluş öyküsünü anlatmaya başlayan CryTek Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Faruk Yerli, "Aslında biz ağabeyim Avni'yle inşaat mühendisliği okuyorduk. Avni inşaat mühendisi oldu ben ekonomi dalına geçtim. Ama bu süreçte Cevat'ın çalışmalarına destek veriyorduk. Bizim de oyun merakımız Commodore 64'le başladı. Cevat'ın birlikte çalıştığı arkadaşı oyun geliştirme projelerinden çekilince biz bu işe girmeye karar verdik" diye konuştu.
1997'de ABD'den Avustralya'ya kadar dünya çapında 43 kişilik bir ekiple üç proje geliştirdiklerini ancak gerekli finansal desteği bulamadıklarını aktaran Yerli, dönüm noktalarının ABD'deki bir fuar olduğunu vurguladı. Yerli, buraya proje kayıtlarıyla gittiklerini ve büyük ilgi gördüklerini belirterek sonrasının kendileri için hızlı geliştiğini anlattı. Yerli kardeşler burada dünyanın en büyük çip üreticilerinden AMD'nin Türkiye'deki yöneticilerinin ilgisini çekmiş. Bu destek sayesinde kardeşlerin şansı da dönmüş.
19 milyar dolarlık pazar
AMD'den alınan 6.5 milyon avro bütçeyle FPS(First Person Shooter) bilgisayar oyununu geliştiren Yerli kardeşlerin FarCry'ı piyasaya çıktığı mart ayının ilk hafta içinde 400 bin adet satmış. Şu ana kadar satış rakamlarının 1 milyona çıktığını söyleyen Operasyon ve Finanstan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Avni Yerli, "FarCry, araştırma şirketlernin verdiği bilgiye göre tarihte en hızlı ve en çok satılan oyunlardan biri. Sektör tarafından dünyanın en iyi 10 oyunundan biri olarak gösteriliyor. İngiltere'de bu oyunu oynayabilmek için gerekli donanımları satın alan tüketiciler nedeniyle bilgisayar üreticilerinin satışları yüzde 1.5 arttı" dedi.
FarCry'ın Kore, Almanya ve ABD'ye lisansını sattıklarını da söyleyen Avni Yerli, "Bilgisayar oyun pastası yıllık 19 milyar dolar. Film endüstrisinin bile büyüklüğü 16 milyar dolar düzeyinde kalıyor. CryTek'in başarısı, hiçbir uluslararası ortağı, finansal desteği olmadan bu noktaya gelmesinde" açıklamasını yaptı.
Avni Yerli, CryTek olarak yeni başlattıkları bir eğitim ve iş programı hakkında da şu bilgileri verdi: "17-18 yaşından itibaren bize staj için gelenlere bu işin eğitimini veriyoruz. Onlara meslek kazandıracağız. Almanya'da işsizlik önemli bir sorun. Programa aldığımız altı kişiden dördü Türk. İşe almalarda öncelik Almanlara verildiği için biz de kendi adımıza böyle bir hizmet veriyoruz."
17 ülkenin senaryosu
Her ülkenin kendine göre bir oyun tarzı olmasına rağmen FarCry'ın her ülkede ilgi çekmesini küçük kardeş ve CryTek Başkanı Cevat, 17 ülkeden gelen bir ekiple çalışmalarına ve ilginç senaryolarına bağlıyor. Stratejik karar alma ve adrenalin salgılamanızı sağlayacak bir macera oyunu olarak hazırlanan FarCry'da bir savaş ve kurtarma operasyonu oyunlaştırıldı. CryTek ve FarCry'ın başarısından son derece memnun olan kardeşlerin tek derdi ise mesleklerini söylediklerinde karşılarındaki kişilerin muzipçe gülümsemesi..