Atatürk aleyhine işlenen suçlar başta olmak üzere sanal ortamdaki çocuk istismarı, müstehcenlik, kumar, uyuşturucu gibi 8 temel suçla ilgili internet sitelerine erişimin engellenmesi 23 Kasım'da başlayacak.
İnternet suçlarının önlenmesinde yeni dönem başlıyor. Atatürk aleyhine işlenen suçlar başta olmak üzere sanal ortamdaki çocuk istismarı, müstehcenlik, kumar, uyuşturucu gibi 8 temel suçla ilgili internet sitelerine erişimin Telekomünikasyon İletişim Başkanlığınca engellenmesi uygulaması 23 Kasım 2007 tarihinde başlayacak.
Telekomünikasyon İletişim Başkanı Fethi Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun''un 23 Mayıs 2007 tarihinde çıktığını ve öngörülen denetim mekanizmasının kuruluşu için 6 aylık bir süre tanıdığını anımsattı.
Bu sürenin 23 Kasım 2007 tarihinde dolacağını ifade eden Şimşek, yasada yazılı 8 katalog suçla ilgili internet sitelerine erişiminin engellenmesi kararlarının artık doğrudan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına geleceğini kaydetti. Şimşek, ''Şu anda internet ortamında kişiler arasında hakaret ve benzeri konularla ilgili mahkeme kararları doğrudan erişim sağlayıcılara gönderiliyor. Ama 23 Kasım 2007 tarihinden itibaren bu yasada yazılı 8 konudaki suçla ilgili erişim engellenmesi kararları bize gelecek'' dedi.
Geçtiğimiz günlerdeki Sivas ve Elazığ mahkemelerinden alınan Youtube görüntü paylaşım sitesindeki Atatürk'e hakaret videosunun kaldırılması yönündeki kararın hem Türk Telekom gibi erişim sağlayıcılara hem de Başkanlığa gönderildiğini, kurulan diyalog neticesinde bu videonun siteden çıkartıldığını anlatan Şimşek, erişimin engellenmesi uygulamasının henüz kendi bünyelerinde başlamamasına karşın bu tür kararların uygulanmasına destek olduklarını söyledi.
YÖNETMELİK ÇALIŞMALARI SON AŞAMADA
Şimşek, ''5651 sayılı yasa gereğince, Başbakanlıkça internet kafelerle ilgili bir yönetmelik çıkarılacağını'', bu yönetmelikte ''Toplu Kullanım Sağlayıcısı'' olarak isimlendirilen internet kafelere izin belgesi verilmesi ve denetimlerine ilişkin esas ve usullerin düzenleneceğini belirtti. Şimşek, ikisi Başbakanlık, ikisi Telekomünikasyon Kurumunca çıkarılmak üzere 4 ayrı yönetmelik çalışması yapıldığını bildirdi.
Telekomünikasyon Kurumunca çıkartılacak internet erişim sağlayıcılarının Telekomünikasyon Kurumundan lisans almalarını öngören yönetmelik üzerindeki çalışmaların da son aşamaya geldiğini belirten Şimşek, ''İnternet erişim sağlayıcıları, bu işi yapabilmeleri için Telekomünikasyon Kurumundan lisans alacaklar. Lisans almadan erişim sağlayıcılık yapmanın artık önüne geçilecek'' diye konuştu.
''İNSANIMIZA BİR İMKAN SAĞLAYACAĞIZ''
Şimşek, yasanın çıkarılmasının ardından, özellikle çocuk istismarı konusundaki haberlerin azalmasının, bu tür suçların işlenmemesi yönünde insanlarda psikolojik etki yaratmış olabileceğini de dile getirdi. Sanal ortamda suç işlenmesinin önlenmesi konusunda pek çok sivil toplum örgütüyle görüş alışverişinde bulunduklarını dile getiren Şimşek, ''İnternet, her gün gelişen sanal bir ortam. İnternetin zararlı etkilerinden korunmak isteyen insanımıza biz imkan sağlayacağız. En azından bunu sağlayabilirsek görevimi yapmış olmanın mutluluğunu hissedeceğim'' dedi.
İHBAR MERKEZİ KURULACAK-
Şimşek, internet ortamında Atatürk aleyhine işlenen suçlar, intihara yönlendirme, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma, sağlık için tehlikeli madde temini, müstehcenlik, fuhuş, kumar oynanması için yer ve imkan sağlamayı içeren 8 suçla ilgili erişimin engellenmesine yönelik mahkeme kararlarının gereğinin yapılması için 23 Kasım 2007 tarihinden itibaren Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına gönderileceğini söyledi. Söz konusu suçlarla ilgili her vatandaşın ihbar hakkının bulunduğunu vurgulayan Şimşek, 23 Kasım itibariyle bir ihbar merkezinin kurulmuş olacağını, vatandaşların hem bu ihbar merkezine, hem de kolluk merkezlerine ihbarda bulunabileceklerini, ihbarın doğruluğu kanaatine varılırsa süreç çok hızlı bir şekilde işletilerek, ilgili mahkemesinden karar alınacağını ve gereğinin yapılacağını kaydetti.
''YAKICI SORUN VARSA YETKİMİ KULLANACAĞIM''
Şimşek, 5651 sayılı yasanın 8'inci maddesinin özellikle müstehcenlik ve çocuk istismarı suçlarını oluşturan yayınlara ilişkin erişimin engellenmesi kararının doğrudan Başkanlık tarafından verilebilmesine imkan tanıdığını, ancak bunun bazı sivil toplum örgütlerinde ''sansüre dönüşebilir mi'' kaygısı yarattığını dile getirdi.
Kanunun verdiği bu yetkisini çok sık kullanmayı düşünmediğini belirten Şimşek, ''Söz konusu yetkiyi şayet kullanırsam, kullandıktan sonra bunu hakim onayına sunmayı düşünüyorum. Tabii ki ortada gerçekten çok yakıcı bir sorun varsa yetkimi kullanacağım'' dedi.
-ERİŞİMİN ENGELLENMESİ-
Fethi Şimşek, erişimin engellenmesi konusundaki hukuki sürecin işleyişine değinirken, hakim kararlarının uygulanmasında gecikme olacağını düşünmediğini, kolluk güçleri hakim kararını aldıktan sonra kendilerine elektronik ortamda kararı intikal ettirdiğinde erişim sağlayıcılarla irtibatı sağlayarak en kısa sürede erişimin engellenebileceğini kaydetti.
Telekomünikasyon İletişim Başkanı Şimşek, çocuk istismarı ve müstehcenlik konusunda, uluslararası kabul gören filtre programlarıyla otomatik engelleme yapılacağını, diğer suçlarla ilgili hakim kararı gerektiren konuların erişim sağlayıcısına gönderilerek en çabuk sürede erişimin engellenmesinin istenileceğini belirtti.
Kaynak: İnternet suçlarında yeni dönem başlıyor | haber7com
İnternet suçlarında yeni dönem başlıyor!
8
●734
- 09-10-2007, 13:16:57Önce ortaya çocuk ponosu olayı atıldı,
Ardındanda Atatürkümüze yapılan hakaret dolu videolar.
Ben artık bunların planlı olarak halkın sansüre karşı tepksinin olmaması için yapıldığını düşünüyorum. Çocuk pornosu ve Atatürk hakaretlerinin arkasına sığınarak herşeyi sansürleyecekler. Zaten kafalarına eseni sansürlüyolardı, fakat yasal olmadığı için direnen siteler açık kalıyodu. Bunu şimdi kılıfınada uyduracaklar. Beğenmediklerini sansürleyecekler. Müstehcenlik ve çocuk istismarı konusunda başkana yetki vermişler. Tamam çocuk istismarını anladıkta mühtehcenlik ne oluyo? Bikinili kadının olduğu bi siteyi müstehcenlikten kapatırlarsa kılıfa uymuş olacak iş. Umarım ben yanılırım, umarım bu iş gerçekten çocuk pornosunun önüne geçmek içindir. Umarım saçma sapan sebeplerden masum sitelerin canı yanmaz - 09-10-2007, 13:58:03@ KR@LKSK;
Geçtiğimiz günlerde hararetli bir tartışma esnasında bir üyeye yazdığım cevap, bu konuya da cevap niteliğinde. Yazıdaki "ağır ifadeler", o konudaki tartışma havasında yazılmıştır. O kısımlar şahsınıza hitap etmemektedir, sadece yazıdaki bilgi kısmını(altı çizili yerler) size cevaben yazmaktayım:
Kerem adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle - 09-10-2007, 14:11:58Benim anlatmak istediğim bu Fethi Şimşek isimli kişiye tek başına site sansürleme yetkisi vrmilmiş. Ayrıca daha önce mahkeme kararı vardı da ne oldu:? Müyap kafasına göre kapattırmaya başladı siteleri. Mp3 olmayan siteler bile kapandı saçma sapan sebeplerden. Şimdi siz kalkmış 1 tek kişiye böyle bi yetki veriyosunuz. Hakim onayına sunacakmış. Türkiyedeki hakimlerin hepsi internet konusunda süperler zaten. Hemende kararı bozacaklar. Telekomun vardır bi bildiği diyip onaylarlar adım gibi eminim
- 10-10-2007, 06:19:30Konuyla Çok Alakalı bir yazı hakketten.pardustr adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle

Bizim Ülkede Herşey Geç Olur ve Güç Olur Bu Kanun Bence Çok Kişilere Dokuncak Bazıları ohbea diyebilir tabi benim sitemde googledan bir video ekleyip site yetkilisi onay verdikten sonra ****** olan bir görüntüde devlet Müstehcen derse ne yapacaz haydi hayırlısı Müstehcen ne demek ekşiyemi baksak acaba.. adultla erotiği ayırabilecekmiyiz bakalım sanırsam yakında bir siteye girdiğimizde kara bir sayfa bu site İÜK (internet üst kurulu) tarafından 3 gün kapatılmış gibi bir yazı görecez... Yada direk mahkemeye..
Tabiki Hoş bişey değil ATAMIZ Hakkında yapılanlar videolardan önce biraz köşe yazarlarınada bakmamız lazım haber7 deki bazı yazarların yazdığı başlıklar bile çok ilginç..
Atatürk’ün ricasına posta koyan bakan
Evet Araştırın şaşıracaksınız acı ama gerçek.Yorumlara Yürek Dayanmaz zaten.. - 10-10-2007, 15:17:55dostum internette özgürüz ayagına takılmayın... Ben ve kuzen,babasının sonradan evlendiği kadına ucundan azıcık biraz sövdük youtubeda ki videolarında


mahkemeye verdiler ama o alta adını soyadını yazmıştı cümlesinin sonuna dolayısıyla sadece o suçlandı...
Şunu da ekleyeyim gidin birinin yüzüne küfredin,sövün,tehdit edin ama internet kanalıyla sakın ola ki yapmayın çünkü basın ve yayın yoluyla kişisel haklara saldırı gibi suçlardan daha fazla ceza alabilirsiniz diğerine göre...
