
Türkiye'deki vatandaşlar, yüksek işsizlik oranıyla birlikte yükselen enflasyon oranının sıcaklığını hissediyor. Tüketici fiyatları her ay %10'luk bir artışa tanık oluyor ve sıradan insanların hayatını çok zorlaştırıyor.
Aylık asgari ücret %50 oranında artırılsa da, yüksek enflasyon oranının hane halkı kazançlarını ve tasarruflarını derinden etkilemesini engelleyemedi.
3 Şubat 2022'de hükümet tarafından işletilen Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) , Ocak 2022 için yirmi yılın en yüksek yıllık enflasyon oranını yüzde 48,69 olarak bildirdi.
TÜİK, aylık bazda tüketici fiyatlarının %11,1 arttığını söyledi.
Ancak 2020 yılında ülke enflasyonunu takip etmek üzere kurulan bağımsız bir kuruluş olan ENAG Enflasyon Araştırma Grubu, Türkiye'de aylık fiyat artışını yüzde 15,52 olarak açıkladı.
Ocak ayı enflasyonu büyük ölçüde, geçen yılın aynı dönemine göre %68,9 artan ulaşım fiyatları tarafından belirlenirken, ağır ağırlıklı gıda ve içecek fiyatları %55,6 arttı.
Amerikalı ekonomist Arthur Okun'un işsizlik oranı ile enflasyonun toplamından oluşan bir gösterge olarak ortaya koyduğu Sefalet Endeksi'nin Türkiye'yi zirveye taşımasına şaşmamalı.
Hayat pahalılığındaki artış ve yüksek işsizlik oranı Türk halkını daha da yoksullaştırıyor.
Gelişmekte olan ve sınır piyasalardaki 40 ülkenin en son işsizlik ve enflasyon verilerinden oluşan endekste Türkiye, 59,89 endeks puanı ile Arjantin'i (59,1) geride bırakarak ilk sırada yer aldı.
Yunanistan ise 18.4 puan aldı.
Greenwest Consulting Genel Müdürü Emre Akcakmak, Türkiye'nin son yıllarda Sefalet Endeksi'nde hızlı bir yükseliş gösterdiğini belirtti.
Dünyadaki 186 ülkeden sadece 29'unun %10'un üzerinde enflasyona sahip olduğuna ve sadece 13'ünün %20'nin üzerinde olduğuna dikkat çekti.
Böylece Türkiye, Sudan, Lübnan, Zimbabve, Surinam ve Etiyopya gibi sorunlu ülkelerin varlığına rağmen ilk 13'te öne çıkan ülkelerden biri oldu.
Amerikan yatırım bankası JP Morgan, Türkiye'deki enflasyon oranının Mayıs 2022'de yüzde 55'e ulaşacağını ve Kasım 2022'ye kadar yüzde 50 civarında kalabileceğini tahmin ediyor.

Ayrıca, son aylarda ülkede yaşanan döviz kaynaklı çalkantıların yansıması olarak üretici fiyat endeksi de Ocak'ta aylık %10,45 artarak yıllık %93,53'e yükseldi.
Türk Lirası tarihin en düşük seviyesine geriledi.
Türkiye, kur çalkantısına yanıt olarak, bu yıl gaz, elektrik, otoyol geçiş ücretleri ve otobüs ücretleri de dahil olmak üzere bir dizi yönetilen fiyatı artırarak enflasyonist baskıyı artırdı.
Türk işadamları tarafından ekonomik krize yol açan inanç temelli ekonomi politikaları sorulduğunda, Türkiye Cumhurbaşkanı endişeyi gidermek yerine onları “hükümeti devirme planı yapmakla” suçladı.
Türk vatandaşlarının, dinin devlet işlerindeki rolünün sadece sefaletlerini artırdığını anlamalarının zamanı geldi. Türk ekonomisinin her türlü canlanması, dinin devletten ve eğitimden ayrılmasına tabi olacaktır.
Laiklik, Türk düşüncesinin ön saflarına geri dönmelidir, ancak radikal aşırı milliyetçilik eki ile değil.
https://greekcitytimes.com/2022/02/1...-misery-index/