Gürcistanda muhalefet ve binlerce kişi, Rus heyetin ziyareti nedeniyle Tifliste parlamentoyu kuşatarak içeri girmeye çalışırken, polisle arbede yaşandı.
Tifliste açılışı dün yapılan 26. Ortodoks Parlamentolararası Genel Asamblesinin ikinci gün oturumuna, Rusya heyetinde yer alan Rus Komünist Partisi üyesi ve Rusya Devlet Duması milletvekili Sergei Gavrilov başkanlık yaptı. Gavrilovun sabah saatlerinde parlamentoya hitap etmesine tepki gösteren muhalefet ve binlerce kişi, Tifliste parlamento binası önünde toplandı.
Parlamento Başkanı Irakli Kobakhidze ve bazı yetkilileri istifaya çağıran ve sayısı 10 bini geçen protestocular, parlamentoyu kuşatarak içeri girmeye çalıştı. Yaşanan arbede sonucunda emniyet güçleri, biber gazı ve plastik mermi kullanarak protestocuların parlamentoya girişini engelledi.
Çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşların organize ettiği gösteride konuşan protestocular, Gürcistan hükümetini Rusyaya karşı etkisiz politikasını sürdürmekle suçlayarak Parlemento Başkanı, İçişleri Bakanı ve asambleyi organize eden herkesi istifaya çağırdı. Parlamento önünde olaylar devam ediyor.
POLİS PLASTİK MERMİ KULLANDI
Gürcistan medyası, polisin protestocuları dağıtmak için havaya ateş açtığını bildirdi.
Rustavi-2 televizyonu, polis özel hareket timlerinin önce göstericilere karşı biber gazı kullandığını, saldırının devam etmesi üzerine protestoculara karşı plastik mermi kullandığını aktardı.
Göstericiler ile polis arasında yaşanan şiddet olaylarında çok sayıda kişinin yaralandığı ifade edildi.
GÜRCİSTAN BAŞBAKANI: PROTESTOLAR ADİL AMA MUHALEFET İSTİKRARSIZLIK ÇIKARMA PEŞİNDE
Parlamento binası önündeki olayları değerlendiren Gürcistan Başbakanı Mamuka Bahtadze, Bu tablo (Rus heyetiyle ilgili durum) her bir vatandaşın tepkisine yol açtı ve ben bu protestolarla dayanışma içindeyim. Bu adil bir protesto. Ama son iki saattir yaşananlar şiddettir. Birleşik Ulusal Hareket, ülkede istikrarsızlık çıkarmaya çalışıyor diye açıkladı.
RUSYA: GÜRCİSTAN YÖNETİMİNİN EYLEMLERİ ULUSLARARASI NORMLARA AYKIRI
Tiflisteki Parlamentolararası Ortodoks Meclisi Genel Kurulu toplantısının iptalini ve takip eden olayları değerlendiren Rus parlamentosunun alt kanadı Dumanın Başkanı Vyaçeslav Volodin, Gürcistan yönetiminin organizasyon sırasında başvurduğu eylemlerin uluslararası kurallara aykırı olduğunu söyledi. Gürcistan tarafının etkinliğin organizasyonunu sağlayamadığını dile getiren Volodin, yetkililerin Rus heyeti saldırı ve tehditlere karşı koruyamadığını kaydetti.
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Grigoriy Karasin de Gürcistandaki Parlamentolararası Ortodoks Meclisi Genel Kurulu toplantısının iptaline yol açan radikal güçlerin eylemlerini öfkeyle karşıladıklarını söyledi.
Durumu endişeyle takip ettiklerini dile getiren Karasin, Buna rağmen iki ülke halkının çıkarlarına uygun olan Rus-Gürcü ilişkilerini normalleştirme politikasını sürdürme niyetindeyiz diye açıkladı.
Diğer yandan Gürcistan Sağlık Bakanlığı, parlamento binası önündeki şiddet olaylarında 38i polis 52 kişinin yaralandığını bildirdi.
GÜRCİSTAN İÇİŞLERİ BAKANLIĞINDAN İKİNCİ AÇIKLAMA: YAŞANANLAR DARBE GİRİŞİMİ
Tüm çağrılara rağmen eylemcilerin parlamento binasına saldırıyı, polise karşı koyma çabalarını ve meşru taleplerine uymamayı sürdürdüğünü açıklayan Gürcistan İçişleri Bakanlığı, polislerin sağlığını ve güvenliğini sağlamak amacıyla yasaların öngördüğü özel imkanlara başvurulduğunu kaydetti.
Açıklamada, İçişleri Bakanlığı, kitlesel darbe ve parlamento binasına girme girişimini uygun bir şekilde değerlendirecek ifadeleri yer aldı.
Kaynak
Gürcistan'da Karışıklık
7
●826
- 21-06-2019, 04:10:23Dünyada ülkeleri 3 ülke yönetir. Bağımsız olanlarda 2 ekonomik hamleyle abdye bağlanır.
ABD / İngiltere (Pentagon)
Rusya
Çin
Yani cumhuriyet sisteminin maddi güvenlik açıkları vardır.
Mesela abd platform yönetimi:
Ahmet bir siyaset mezunu ve ben ABDyim. Ahmete sesleniyorum bir parti kur diye Ahmet X Partiyi kuruyor ahmete 5 milyar dolar akıtıyorum, arabalar, parti binaları, kitlesel örgütler. Ve ülkedeki medyayı zaten uygun bir dolar vererek alıyorum.
Ahmet ülkeyi gezip başkan oluyor.
Ardından ülke içerisinde ahmetin siyasi görüşüne zıt örgütler kuruyorum. Ahmet sağcı ise solcu bir sürü grup kuruyorum ve onlara ahmetin amerikan emperyalizminde satılmış biri olduğunu kanıtlayıp tamamı genç nüfustan oluşan bir kitleyi arkama alıyorum.
Ahmetin bana karşı itaatsizliğinde grupları devreye sokuyorum.
Gruplar itaatsizlik ederse ahmet aracılığı ile satın aldığım devlet güçlerini kullanıyorum.
Şu an dünyada 2. Elden yönetilen ülkelerin hepsi cumhuriyetle ilerliyor. Ancak cumhuriyette parayla satın alınabilir halde tabi bir grup veya sahibiniz yoksa..
Yıllardır gürcistan, ermenistan, azerbaycan rus yönetimindedir. Hatırlayın 2 yeni anlaşma imzalayacağımız azerbaycan uçak mevzusunda ilk onların devlet büyükleri bizi kınadı? Niye? Üstadı emretti. Mühür kimdeyse süleyman odur. Açık konuşalım Sınır ülkemizdeki karışıklığın rus yönetime geçmediği sürece bizim güvenliğimizi tehdit edecektir. - 21-06-2019, 04:42:11yani diyosun ki hocam bi mahallede bi ev alsam beni o mahalleli yönetiyor ne isterlerse onu yapıyorum. Bu arada izrayili unutmuşssun hocam ülkeler arasında.Burti adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
- 23-06-2019, 10:38:39Siyasete nereden baktığınızla alakalı bu.Novi adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Forumda yasak olan siyaset, takım tutar gibi AKP,CHP,MHP v.s. particilik yapmaları ve insanların abuk subuk konuşmalarıyla forumu aynı meclis gibi kavga ortamına çevirip huzur kaçırmaları.
Burada ise dünya politikası konuşulmuş.