• 18-08-2012, 21:35:21
    #1
    Anlatacağım bu konuda amaç sitemize aldığımız linkleri keliemelerimize göre ayarlamak ve site içinde oluşturulacak denge ile en yüksek verimi alabilmektir.

    Arkadaşlar yıllardan beridir herkes sitesine link kasar. Linkler yıllardır işe yarayan ve siteyi yükselten ana etkendir. Ben bu işe girdiğim yılların başında okuduğum bir yazıda sitenizle alakalı backlink alın, sitenize özgün yazı yazın diye yazılar yazılıyordu. Hala daha insanlar bunu yazıyor ve hala bunlara çok büyük saygı(!) ve büyük görme(!) ile bakıyoruz. Öncelikle lütfen kendimizi bu paradokstan arındıralım. Seo işi yıllardır aynıda biz mi yanlış yapıyoruz. Yada Google'ın çıkardığını duyurduğu algoritmaları tamamı ile bir hayal ürünümü ? Lütfen önce kendinize ben neyi bilmiyorum ve neyi yanlış yapıyorum sorusunu sorun. İşe bununla başlarsanız herşeyi başarırırsınız. İlk yaptığınız 5 iş başarısız olur 10 iş başarısız olur. Ama sonunda bu işlerden anlayan neyin nasıl ilerlediği ve neyin nasıl işlediği konusunda kusursuz bilgilere sahip olursunuz.

    Uzatmadan gelelim konumuza.

    Öncelikle konumuzun esas kelimesi olan matrisi anlamakta fayda var. Matris genel olarak matematik ve elektronik devreler için kullanılan bir terimdir. Devre, tablo, düzenleme topluluğu gibi kelimelerede çevrilebilir. Seo açısından tanımlayacak olursak birbirini takip eden yapıların bir bütün ve yapı içinde oluşturulmasıdır. Aldığımız linklerin alış ve ekleniş şekillerinden tutun, sitemiz içinde konuların birbirini takip etmesine kadar yüzlerce etkeni bunun içine koyabilir ve onlarca matris tanımlaması yapabiliriz.

    Bizim konumuzda Site İçi ve Site Dışı Kelime Dağılımları Matrisi'ne değineceğim. Genel olarak site dışında nasıl ve hangi title'lar ile hangi orantıda linkler alacağız, sitemiz içinde hangi orantılarda kelime dengeleri kuracağız ve takip linkleri oluşturacağız bunları aktaracağım.

    Backlink alırken genel olarak herkes anasayfasına kastığı kelimelerde backlink alır. Ancak kimse takip kelimelerine bakmaz ve onları düşünmez. Tek bir kelime belirler ve onda çıkmayı amaçlar. Kastığı kelimelerde çıksın yeter mantiletesi güttüğümüz için ileride alt syfalarımızdan hit alma ve yan kelimelerimizdede zirveye oturma konularında hep eksik kalırız.

    Alt sayfalarımızdan neden hit almayız konusunu tekrar okumuzanı tavsiye ederim. Orada detaylı olarak anlattığım konular var. Orada bahsetmediğim ve bu konunun içine alacağım bir konu var oda "Benzersizlik". Sayfanız/Siteniz diğer sitelerden ne denli farklı olursa yukarda durma olasılığınız o kadar farklı olur. Ama benzersizliği asla anasayfada yada tek sayfada aramayın. Bu benzersizlik eklediğiniz içeriklerin eklenme tarih aralığı, eklediğiniz içeriklerin title ve içerikleri, kullandığınız tema hatta ve hatta link alma şekillerinize kadar bir çok şekle uzanır. Siz site içinde anasayfanızı diğer sitelerden farklı tutabilrisiniz. Ama eklediğiniz içerik yarıştığınız sitelerle aynı, yada aldığınız backlinkler yarıştığınız sitelerle aynıdır. Yine birbirine benzer sayfalar yığınlığı oluşturursunuz. Onun için sitemizi oluştururken şu site içi yapılara mutlaka dikkat etmeliyiz.

    Site Anasayfasının Düzeni
    Site ansayfamızın değerlerine dikkat etmeliyiz. Site ana kelimesi anasayfada %5-7 arasınad geçmeli. %2 oranında linklenmeli. Site anasayfasında aynı yere 2 link vermemeliyiz. Anasayfamıza alacağımız linkleri anakelime ağırlıklı, bunun yanında yan kelimelerimizede ek olarak kasacak şekilde oturtmalıyız. Yani şöyle düşünün.( Tamamı ile farazi bir örnek ilk aklıma geldiği için söylüyorum. Herkes kendi kelimesine göre düşünsün lütfen. ). Caillou ile ilgili bir siteniz var. Bu sitede ana kelimeniz Caillou'dur. Ama ana sitenizin çıkabileceği yan kelimeler bir çoktur. Bunlar Caillou Oyuncakları, Caillou Resimleri, Caillou Oyunları vs vsdır. Ana kelimeniz Caillou olduğu için hepsine ( eğer sayfa içinde kelime dengelemeleri yaptıysanız) çıkmaya çalışacaktır. Caillou diye anasafanıza aldığınız linklerin bazları diğer 3 kelimeyede olursa anasayfanızı ana kelime ve yan kelimelerde besleyen linkler olacağüından hepsinde çıkmaya çalışması daha rahat ve daha sağlam oalcaktır. Sadece Caillou kelimesinde çıkmaktansa yan kelimelerinde tamamında çıkarak kelimeyi kitleyebiliriz. Aslında bu çok adha kolay olacaktır. Çünkü Caillou Oyuncakları gibi kelimeye kastığınızda ve o kelimede 1. olduığunuzda Google otomatik olarak Caillou kelimesinde de sizi ön sıralamalara alacaktır. Bu konuyu detaylıca düşünün. Oldukça geniş ve yan kelime türetmenizi sağlayacak ve daha fazla hit almanızı sağlayacaktır.

    Ayrıca anasayfanızın alt sayfaları nasıl beslediğide (linklemesi) önemli. Anasayfanızdan anasayfa kelimesinde link çıkarmamaya özen gösterin. Bunu geçen konudada az anlatmaya çalıştım ama arada çok kaynadı. Olay şu ki, siteniz bir kelimede tek sayfa ile çıkmaya çalışsın. Ana sayfanızın alt sayfanızın kelimesinde çıkmaya çalışmasını engellemelisiniz. Bir blogunuz olduğunu düşünün. Bloglarda anasayfada alt sayfanın içeriğinin bir kısmı çıkar. O kısımda ansayfanızın kelime dengesini sarsacak bir çok şey çıkabilir.Bunun yanı sıra alt sayfaların aynı içeriğe ve isme sahip olmamasını sağlayın. Aynı isimde Google'da çıkmaya çalışan birden çok sayfalar olduğunda bu sefer anadomainin ve alt sayfaların bu sayfalara verdiği değer azalır. Cümlelerin kısacası, sitenizde ister anasayfanız ister alt sayfalarınız olsun, bir kelimede yanlızca bir sayfa kassın. anasayfanız altsayfalarınızın kelimelerinde çıkmaya çalışmasın.

    Alt Sayfalarınızın Düzeni
    Alt sayfalarınızın anasayfanızı destekleyeceği kelimeleri çok iyi belirleyin. Sitenizin anakelimesini destekleyecek alt kelimeleri çıkarın. Örneğin Oyuncak sitesi için, Ben 10 Oyunackları, caillou oyuncakları, Pepee oyuncakları gibi kelimeler Oyuncak anasitemizi çok iyi desteler. Bunun bilincinde olmalıyız. Alt sayfalarımızı ona göre düzenlememiz gerekir. Alt sayfaların syfa içinde kelime/kelime grubu kullanım oranı %5-%7 arasında olsun. Alt sayfanızdan ana sayfanıza siteniz kelimesinde çıkışı olsun. Mümkünse bu link Font değerleri kullanılarak verin. Footer'dan vermemeye çalışın. Alt sayfalarınıza link kasarken Bookmark olayını çok kullanmayın. Sürekli altsayfalara bookmark yapaylıktır. Google belli süre sonra kesinlikle bize filtre uygulamaya başlıyor. Filtre sıralamadan düşürmek demek değildir. Belli süre sonra eklenecek içerikler sıralamda kendine yer bulamıyor.


    Site içerinizde Benzer İçerikler için bir yapı oluşturun. Yani alt sayfalarınızda benzer içerikleri mutlaka koyun. Benzer sayfalar benzer kelimelerdende gelebilir. Sayfamız benzer içeriklerdeki sayfaya link vereceğinden, link vereceği benzer sayfanın, mevcut sayfaya benzer içerik olmasına özen gösterin. Bu benzer içerikler yapısı anasayfanızdan başlasın. Anasayfadaki kategoriler ana sayfanın alt kelimesi, kategorilerdeki içeriklerde kategorilerin alt kelimesidir. Bunu unutmadan içerik ekleme ve içerik yönetmeliyiz. Bu yoldada anasayfadan katgorilere, kategorilerden alt sayfalara, alt sayfalardan kategorilere, kategorilerden anasayfaya link verebiliriz. Böylece düzgün bir Benzer İçerikler Yapısı oluştururuz.

    Alt sayfalarınıza link bulma şekillerinin bazıları tanıtım yazıları içinde alt sayfalarınıza link vermek olabilir, başka sitelerden ( altsayfalarınız için açılmış siteler) link almak, Bookmark yapmak ( Değişik kullanıcılar ile değişik yerlere, 10 içerikde 1 tanesine ), diğer link bulma yolları ile ( herkesin kendi link bulma yolu vardır ). Alt sayfalarınız kendi aramalarında ne kadar çok çıkarsa anasayfanıza vereceği değer o denli artar. Anasayfanız o denli iyi çıkar.

    Şöyle bir durumda vardır. Siteniz anakelimesinde 1-2-3 diye tabir edilen sıralamalarda kafaya geldiği zaman ana domaininiz çok yüksek oranda popülarite alır. Bu popülarite bütün alt sayfalarınıza çok iyi etki eder. Bu üzden alt sayfalarınız çok iyi şekilde çıkar. Büyük aralamalrda kafada olan sitelere bakarsanız alt aramaların büyük çoğunluğu sıralamad çok iyi yerlerdedir.Kendi sitemde bunu kesinlikle gördüm. Bir sitem normalde 5-6k hit alıyorken, aramasında kafaya çıktığında hit 30k lara kadar çıktı. Bunun yanı sıra takip ettiğim yerli/yabancı alt sayufalarını kafaya getiren kişilerin sitelerine baktığımda anasayfaya çok lnik olmamasına rağmen anasayfanın kelimesinde çok iyi yerlerde olduğunu görüyorum.

    Site Dışı Kelime Dağılımı
    Yukarıda bahsettiğim gibi gerek anasayfamız gerekse alt sayfalarımıza ana kelimemiz ve alt kelimelerimize linkler bulacağız. Şöyle ki; anasayfamıza ana kelimemizde link almayı ön plana alarak bunun yanında ana kelimenin yan kelimelerindede anasayfamıza kasmaya bakıcaz. Böylece benzer türevli kelimedede çıkarak hem anasayfamızın aynı link ve title ile beslemeyecek hemde daha fazla hit alacağızdır. Link alırken kombinasyonlar yapmalı, değişik şekillerde link almalıyız. Çok değişik link yolları bulunmaktadır. Biraz araştırıp işe yarayacakları uygulumalı ve almalıyız.

    Geldik bir yazının daha sonuna, Ben NeLph (Hüseyin Doğan) yeni yazılarda görüşmek üzere kendinize iyi bakın diyorum. Hoşçakalın...

    Author : http://www.seoisleri.com/kelime-dagi...e-offpage.html
  • 19-08-2012, 17:40:08
    #2
    Site içi SEO'nun ne demek olduğunu gayet güzel anlatmışsınız. Teşekkürler.

    Bununla birlikte Google Optimizasyon bölümünde konu açıp yüzlerce soru soran değerli webmaster arkadaşların bu konuya bu kadar ilgisiz kalmış olmasına da şaşırdım. Dünden beri sadece 44 kişi okumuş ve hiç bir yorum yapan da olmamış.
  • 19-08-2012, 18:27:39
    #3
    faydalı bilgiler pyalaşmışsınız. emeğinize sağlık hocam.
  • 19-08-2012, 20:46:50
    #4
    Hüseyin Ağzına ve ellerine sağlık
  • 21-08-2012, 14:45:17
    #5
    EyvAllah teşekkürler,

    Eski r10la silinmiş olan, kendi yazdığım yazıları tekrar paylaşıyorum. İnsanlara yararlı olabilir düşüncesi ile.
  • 01-01-2013, 16:21:26
    #6
    güzel paylaşım teşekkür ederim sağolasın
  • 07-02-2014, 16:43:24
    #7
    Biraz konuyu hortlatmış gibi olacağım,
    Üstelik dilininde çok ağır olduğunu ve okurken bayağı bir yorulduğumu ve toparlamakta güçlük çektiğimi söyleyeceğim.

    Ama kesinlikle aralarda kaybolup gitMEMEsi gereken, 10 numara bir yazı olmuş.

    Yani özü şudur;
    "Ana sayfanızın, alt sayfanıza ait olan bir kelimede çıkMAMAsını sağlayın."

    teşekkürler, elinize sağlık.
    .
  • 27-04-2018, 01:25:08
    #8
    Nimet, nimet.