• 26-07-2010, 10:10:59
    #1
    Herkesin kabusu sandbox. Sandbox nedir? Neden Girilir? Girilirse çıkmak için neler yapmak gerek? Bu makalemde dilim döndüğünce ve bildiğim kadarı ile sizlerle bu konuyu paylaşmak istedim.

    Yazımın aslını, Eyvah sitem kayıp! Sandbox kabusunun başlangıcı. başlıklı yazı altında bulabilirsiniz. Yorumlarınız ve sorularınızı paylaşmanız dileğiyle.

    Eyvah sitem kayıp! Sandbox kabusunun başlangıcı.

    Yeni bir site açtınız. Sitenize içerikleri girmeye başladınız. Tabi sıra geldi, link çalışmalarına. Duyduğunuza göre bir sitenin linki ne kadar çoksa, sıralamalarda o kadar yükselme şansı var. Kısa zamanda sitenize ciddi miktarlarda link kazandırdınız. İlerleyen günlerde siteniz anahtar kelimelerinizde ilk sayfalarda yer almaya başladı. Güzel trafik almaya başladınız. Her geçen gün trafiğiniz de artıyor.

    Bir sabah kalktınız, her zamanki gibi ilk iş sitenizin ziyaretçi trafiğini aldığınız rapor sayfasına baktınız. O da ne? rapor sayfasına bakılırsa hiç trafik yok. Ilk aklınıza gelen rapor veren serviste bir sorun olduğu. Ama google da kelimelerinizi arayınca durumun böyle olmadığını, sorunun sizde olduğunu anladınız.

    Kabus gibi bir durum. Herkesin başına gelebilecek. Yanlış!! İşi olması gerektiği gibi yapmazsanız, başınıza gelebilecek bir durum. Şimdi google bir site hakkında neler düşünüyor. Linklere nasıl bakıyor? Başınıza bu durumun gelmemesi neler yapmalısınız? Gelirse yapabilecek bir şey var mı? Bu yazımızın konusu, ingilizce söyleniş şekli ile “Google dancing“, benim sevdiğim şekilde tercüme edersek (tam tercümesi bu değil çünkü), google ile dans.

    Siteniz Neden durup durduk yerde google’dan yok olur?

    Bir web sitesinin yayın hayatı genç ise, yani bir yıl veya sekiz aydan az ise, google gözünde site henüz daha emekleme aşamasında demektir. Yani amiyane tabirle bu site google gözünde henüz çömezdir. Eğer bu site bir anda hatırı sayılır sayıda link edinmeye başlarsa, google un hemen dikkatini çeker. Ancak ilk anda google buna tepki vermez. Ama sitenin link edinişi aniden durursa, veya ilk anlara göre hatırı sayılır derecede azalırsa, google şüphelenmekte haklı olduğunu, sitenin hızla kazandığı bu linklerin doğal yollardan edinilmediğini anlar. Sonuç? Site kendisini kum torbasında bulur . Yani ingilizce söylersek, bu site artık sandbox‘a düşmüştür.

    Bu aşamada, durumun ne olduğunu anlamak için yapmanız gereken önemli bir test var.

    site:seo.notdefteri.gen.tr

    aramasını yapın. Tabi yaparken, seo.notdefteri.gen.tr yerine kendi site adresinizi yazmayı unutmayın. Eğer bu arama sonucunda, karşınıza sonuç gelirse, derin bir nefes alabilirsiniz. Siteniz sadece sandbox’a düşmüş demekki. Ama, bu aramadan hiç bir sonuç dönmezse, başınız büyük belada demektir. Zira, google bir şekilde, sizin kötü şeyler yaptığınıza karar verip sitenizi tamamen indexinden çıkartmış demektir. Bu durumdan da kurtulmanın yolları olmakla birlikte, çok ciddi uğraş gerektiren ve bu yazının konusu dışında kalan bir uygulamadır.

    Google bunu neden yapıyor?

    Nasıl sandbox’a düşüldüğünü yazdıktan sonra çömez sitelerin başına gelen başka bir olaydan daha bahsedelim. Belki dikkatinizi çekmiştir, çömez site sahibi iseniz, ve sitenize mantıklı seviyelerde sayılacak link çalışmaları yapıyorsanız, kelimelerinizde sıralamada gidip geldiğinizi farketmişsinizdir. Ilk sayfalarda yer alırken, birden siteniz yok oluyor, ardından kısa bir süre sonra tekrar yerine dönüyor, hatta bu dönüşler daha yukarılara gelmenizle sonuçlanıyor.

    Bunun nedeni google’un yapısından kaynaklanıyor. Google, indexinde çok ciddi sayıda (milyar rakamı ile ifade edeceğimiz) web sayfası barındırıyor. Bünyesinde, web sayfaları ve linkler var. Ancak bu veri yaşayan bir varlık gibi, devamlı yeni sayfalar ve linkler eklenirken, artık hayatını sürdürmeyen sayfalar ve linkler çıkıyor. Google her an, yeni eklenen link ve sayfaları indexine eklerken, ölü hale gelen sayfa ve linkleri indexinden çıkararak kendisini devamlı güncelliyor.

    Aslında, bu veriyi statik olarak tutsa, güncellemeyi yaparken bu statik sayfadan verileri verse sitelerin kaybolup durma sorunu olmayacak. Ama verilerini anlık olarak güncellediğinden özellikle çömez siteler bir iki günlüğüne, ortadan kayboluyor. Ancak güncelleme sonuçlanınca, yeni edindiği linklerinde katkısı ile eski yerinden de daha iyi olmak üzere geri geliyorlar.

    Siteniz geri dönmezse?

    Sitenizin indexten silinmediğini site:siteniz.com komutu ile kontrol ettiniz. Sayfalarınız hala var ama eski yerlerinde değil. Üç gün içerisinde eski yerlerine dönmezse, büyük ihtimal sandbox’a girdiniz demektir. Google çömez site olarak sınıflandırdığı sitenizi devamlı gözlüyor. Bakıyor site bir anda çok ciddi miktarda link edinmeye başlıyor. Olabilir, belki bu sitede, insanların aniden ilgisini çekmiş bir bilgi var, o yüzden aniden popüler oldu diye düşünüyor. Ancak, link artışı başladığı gibi sona ererse, kuşkularında haklı olduğu kanaatine varıyor. Sonrası malum.

    Ilk olarak bu duruma düşmemek için ne yapmalısınız onu konuşalım. Google bünyesinde internetin tamamına yakınını barındırdığı için neyin doğal neyin yapay olduğunu çok güzel fark edebiliyor. Olayın doğal gidişinde normal olarak (yani böyle olmadığı durumlarda olabiliyor), bir sitenin, özellikle site çömezse, link edinim hızı başlangıçta düşük, zaman geçtikçe site tanındıkça daha hızlı oluyor. Ama site daha açıldığı günlerde aniden yüksek sayıda link edinip sonra bu link edinme hızı birden neredeyse durma noktasına geliyorsa, bu durum sitenin doğal olmayan yolllardan link edindiğinin nerede ise kesin delili oluyor.

    Peki sitemiz yeni diye hiç link edinmeye çalışmayalım mı? Elbette çalışın. Çalışmalısınız. Ama bunu usulüne uygun yapmalısınız. Çok kısa zaman diliminde, 1000 tane link edineceğinize, 100 günde, her gün 10 ar tane olmak üzere 1000 adet link edinin. Ikinci olarak her gün eşit olarak 10 link edinmek yerine bu sayınında değişiklik göstermesine dikkat edin. Yani bir gün 3 link edinmişseniz, bir gün 6 başka bir gün 17, başka bir gün 5, yani tamamen tesadüfi sayılarda link edinin.

    Ingilizce pattern kelimesi, türkçesi kalıp, google un asla gözünden kaçmayan bir olgu. Her ne yaparsanız yapın, asla yaptığınızı kalıp şeklinde yapmayın. Peki her gün farklı sayılarda link edinimini nasıl sağlarım? Bunun yolu çok kolay. Her sitenin, daha doğrusu her sayfanın google örümcekleri tarafından ziyaret edilme hızları farklıdır. Örümcekler kimi sayfadan hiç çıkmazken kimi sayfalara günlerce uğramazlar.

    Normalde, link edinildiğinde, linkin edinildiği sayfa ping lenir. Anlamı, Hey! arama motorları bakın şu sayfaya, o sayfada bir değişiklik var. Gelinde yeni halini görün demektir. Amaç, örümcekler geldiğinde, o sayfanın yeni halinde sizin linkinizi görmesini sağlamaktır. Eğer bunu yapmazsanız, olayı akışına bırakırsanız, linkleriniz örümceklerin o sayfaları ziyaret ettiği zamanlarda bulunacak ve siz son derece doğal olarak link edinmiş olacaksınız.

    Ancak bu yazdığım siteniz çömezse geçerli. Oturan bir sitede bunun tam tersini yapıyor olacağız. Özellikle bir kelimede acilen bir yerlere gelmesini istediğimiz bir siteyse. Ancak buda yazımızın konusu değil.

    Çömez sitelerin çok dikkat etmesi gereken bir şey daha var.

    Yeni bir site açtınız. Ama siteniz daha hiç google tarafından ziyaret edilmedi. Yani indexlenen sayfanız yok. Sakın ama sakın, hiç bir sayfanıza link çalışması yapmayın. Yani bu durumdayken, herhangi bir sayfanızda aniden link edinme çalışması olursa, en ufak şansınız olmadan kendinizi sandbox ta bulursunuz, hatta kolaylıkla filitrelere girebilirsiniz. Bunun mantığı şu. Google diyorki, internet benden sorulduğu halde nasıl oluyorda ben daha indexlemeden bu site ve sitenin sayfaları aniden yüzlerce site tarafından link almaya başladı. Bu doğal olamaz. Bu site kesinlikle doğal olmayan yollardan link edinmeye çalışıyor.

    Yapmanız gereken doğru hareket, ilk olarak yükdek PR a sahip, daha doğrusu yüksek otoriteye sahip bir sitenin herhangi bir sayfasından link alarak indexlenmeyi beklemek. Siteniz indexlendikten sonra gönül rahatlığı ile, indexlenen sayfalar için link çalışmalarına başlayabilrsiniz.

    Allahım sitem sandbox‘a girmiş. Şimdi ben ne yapacağım!!!

    Bu yazıyı okumadan evvel, yapılmaması gerekenleri yaparak sandbox a girmişseniz, hemen moralinizi düzeltelim. Sandbox bir kabus değil. Çıkılması mümkün bir durum. Üstelik çıkmak için aylarca beklemeye de gerek yok. Hatta içinde olduğunuz durumdan karlı çıkmanız da mümkün.

    Ilk yapacağınız şey bir kaç tana otorite siteden link alacaksınız. Bu linkler, google’a, google’ın güvendiği sitelerin sitenize güvendiğini gösterecektir. Böylece sandbox’tan kurtuluşta ilk adımı atmış olduk. İkinci adımda, bu duruma, düşmemizin ana nedenini gidereceğiz. Yani link çalışmasına tekrar başlayarak, sitenizin geçici olarak link alan bir site olmadığını göstereceğiz. Üçüncü ve son adım, sandbox’tan çıkana kadar, bu sayfaları güncelleyeceğiz. Örnek verelim. Bloğunuzdaki yazıya, ek paragraflar eklemek (her gün bir paragraf) veya, her gün bir veya bir kaç yorum eklemek. Sandbox tan çıkana kadar ikinci ve üçüncü adımları kararlı bir şekilde uygulamalısınız.

    Sonuçta sitenizin tekrar kelimelerinde sıralamaya girdiğini ama bu sefer eskisinden de daha yüksek sıralara yerleştiğini göreceksiniz.

    Özetlersek

    Genç site google gözünde çömezdir. Google’un gözüne girene kadar sabırlı olun. Otorite site olana kadar sabredin. Siteniz otorite olduktan sonra, kısa süreli yüksek sayılı link artışlarına karşı daha toleranslı olacaktır. Böyle durumlarda, siteniz otorite olduğu için, bir çömez sitede olduğu gibi google deliye dönmeyecektir. Sitenizi sıralamada oradan oraya fırlatmayacaktır. İşi kuralına göre oynamayı bildikten sonra, sandbox bir kader değildir.
  • 26-07-2010, 10:23:27
    #2
    güzel makale eline sağlık
  • 26-07-2010, 10:25:44
    #3
    Üyeliği durduruldu
    Gerçekten güzel makale bilinen şeyler aslında ama türkçeyi kullanma şeklini sevdim anlamlı ve açıklayıcı olmuş. Eline sağlık
  • 26-07-2010, 10:26:58
    #4
    Üyeliği durduruldu
    eline sağlık
  • 26-07-2010, 10:41:54
    #5
    makaleye emek veren arkadaşa çok teşekkürler. Ben daha önce googlenin her site üzerinde grafiksel ilerleme tabloları oluşturduğunu duymuştum. 6 ay önce filandı. O günden sonra grafigi yükselttimizde birden arkadaşında dediği gibi buna linkde deriz, içerikde bastırılda sonra durma aşamasın yaşandığında o aradaki zaman , bizim kaderimizi belirleyecektir.

    Yani makaleyi yazan arkadaşımızında dediği gibi nasıl önceden bastırıldıysa atıyorum aynı şekilde devam edilmeli azalabilir ama durmamalı.

    Yada ayda 100 er linkle yılda 1000 link sahibi olunmalı ama bunuda yaparken hep aynı sayıda olmamalı.

    Makale uzmanca yazılmış tekrardan tebrikler.
  • 26-07-2010, 10:52:37
    #6
    güzel makale çok güzel hazırlanmış ellerine sağlık
  • 28-01-2013, 12:22:52
    #7
    Hocam eline sağlık çok güzel bir makale. Peki sitemizin sandbox ta olup olmadığını yada daha önce sandbox a düşmüş mü diye nerden bakabilirim. Öyle bir analiz sitesi mevcutmudur. http://www.searchenginegenie.com/sandbox-checker.htm sitesinden analiz ettiğimde Your site is still in google Sandbox. Contact support@searchenginegenie.com to get you out of Sandbox. yazısını gördüm sitemiz sandbox ta mıdır?
  • 28-01-2013, 19:15:44
    #8
    Sandbox a bir site düzensiz link profili edinimi sonucu girer. Yani siz, sitenize backlink çalışması yaparsınız/yaptırırsınız, ancak bu çalışma uygun olmayan bir tarzda ve/veya düzensiz yapılmıştır. Bunun neticesinde sandbox a girebilirsiniz.

    Sandbox a girecek bir sitenin;
    - yaşı
    - yeni edinilen linkleri öncesi sahip olduğu link profili,
    - ve bu bu profilin derinliği

    gibi faktörler etki eder. Kısacası, linklerini doğal edinmiş bir sitenin doğal olmayan (bir rakibin saldırısı gibi) nedenlere maruz kalmadığı sürece sandbox a girmesi pek mümkün değildir.

    Bir site sandbox a girmişmidir nasıl anlarız?
    1. sitenize siz bir seo çalışması yaptınız mı? (Link profiline doğal olmayan müdahele)

    2. birinci soruya cevabınız hayır ise( tüm zamanlar boyunca) girmemişsinizdir. Sitenizi

    site: benimsitem.com "hedef kelimem"

    olarak aratın. Sitenizle ilgili sonuç çıkıyor mu? Çıkmıyorsa, sandbox a girme ihtimaliniz bu kelime için zayıftır. Çıkmamanızın nedeni, google un bu kelime için sizin sitenizi pek alakalı bulmuyor olması. (Dikkat edin hedef tümceniz tek kelime bile olsa bu aramada hedef tümceyi tırnak içinde bulunduracaksınız.

    3. ikinci sorudaki aramada sitenizin bir sayfası (ana sayfada olabilir) veya birden fazla sayfası sonuç setinde çıkıyor. Bu sonuç setinde yer alan ilk sonuca ait sayfanız,

    "hedef kelime"

    şeklinde yapılan aramada siteniz çıkıyorsa ve sitenize ait çıkan ilk sonuç site:benimsitem.com "hedef kelime" aramasında çıkan ilk sonucunuzla aynı değilse ve aramada siteniz 5. sayfa ve sonrasında çıkmışsa %90 ihtimalle bir filtre cezası almışsınız demektir.