Blogger ile Arama Motorlarında Yükselme Yöntemleri
Merhabalar bugün sizlere blog dünyasının lideri Blogger ile Google arama motorunda ve diğer arama motorlarında nasıl yükseleceğiniz hakkında bilgiler vermeye çalışacağım. Özellikle yeni site açmak isteyenler için bu konu faydalı olacaktır.
Birçok webmasterin blogger.com u seçmesindeki en büyük nedenlerden biri host ve domain derdinin olmaması ve saldırıların siteyi olumsuz etkilememesidir. Kimilerine göre ise Blogger in birçok dezavantajı var. Bunlar kategori sisteminin olmaması, etiket sisteminin türkçe karakter problemi ve google arama motoru tarafından indexlenmemesidir. Genel olarak webmasterlar için blogger kullanım alanlarına göre farklılık göstermektedir. Ama Blogger in seo yarışmalarında liderliği şüphesiz bir gerçek. Bugün yapılan seo yarışmalarında genellikle blogger siteler ve blogger.com a yönlendirilmiş olan domainlerle yarışmalara katılmış webmaster sayısı fazla. Peki blogger ile hem Google arama motorunda hemde diğer arama motorlarında nasıl yükselebiliriz ?
Google arama motoru başta olmak üzere diğer arama motorları blogger sitelerde nelere önem veriyor biliyormusunuz ?
1) Domain
2) Tasarım
3) Tema Opt.
4) İçerik
5) Backlink ve Pagerank
6) Sosyal imleme ve Paylaşım Siteleri
Bu maddeleri şimdi tek tek inceliyelim.
1) Domain
Blogger sitenizi google arama motorunda potansiyelini yükseltmek istiyorsanız kesinlikle ücretli domain kullanmanızı tavsiye ederim. Blogger bi siteniz varsa ve ücretli domain kullanırsanız arama motorlarında kısa sürede farkedilirsiniz. Domain alırken site içeriği ile aynı olmasına çok dikkat ediniz.
Örn: oyun indirme sitesi açacaksanız domainin içinde oyunindir kelimesinin geçmesine dikkat ediniz. Eğer alan adı bulamazsanız kelimenizin başına x, 1, – gibi etkisiz karakterler kullanabilirsiniz. Yani google da xoyunindir, 1oyunindir, oyun-indir gibi domainler bulabilirsiniz. Veya .com .net .org dışında farklı uzantıya sahip domainlerden kayıt yapabilirsiniz. Ama öncelikli olarak .com, .net veya .org olmasına dikkat ediniz.
2) Tasarım
Googleda sitenizin sıralamasını büyük ölçüde etkileyecek olan site tasarımıdır. Blogger son zamanlarda geliştirmiş olduğu şablon tasarımcısı sayesinde kendi şablonunuzu oluşturmak artık çok kolay. Kendi tasarımınızı yaparak validator hataların büyük bir kısmından kurtulabilirsiniz. Şimdi kullandığınız temanın validator hataları 200 ise sıfırdan bi tema yaptıktan sonra bu hatalar kullandığınız widget e göre 10 ile 20 gibi çok büyük bir ölçüde azalacaktır ve google başta olmak üzere diğer arama motorları sitenizi daha kolay dolaşabilecek ve daha hızlı indexleyebileceklerdir. Yapmış olduğum birkaç denemede blogger in en çok tema konusuna ve içeriğe önem verdiğini farkettim.
3) Tema Optimizasyonu
Tasarımdan sonra en çok dikkat edilecek olan husulardan biride tema optimizasyonudur. Bu hem siteyi seo açısından hem validator hataları açısından hemde site açılma hızı açısından önemlidir. Google arama motorunun en çok bu özelliklere dikkat ettiğini biliyoruz.
Blogger için birkaç tema içi seo optimizasyonu ;
1 ) Blogger Title Seo Ayaları
Blogger da bir sitede öncelikli olarak yapılması gereken ayarlamalardan birtanesidir.
Tavsiye ettiğimiz seo ayarları şu şekildedir.
Blogunuzdan Yerleşim Bölümünden HTML Düzenle kısmına tıklayınız.
SEO Ayarlamalarına okvizyon blog adresinden ulaşabilirsiniz.
Genellikle blogger seo ayarları konusu birçok sitede mevcut ama
konu ismi – site adı şeklinde çıkıyor. Oysa artık kullanmış olduğunuz sayfanın ismi çıkması yeterlidir. Örnek verecek olursak konu başlığımız blogger seo ayarları ise diğer sitelerde paylaşılan blogger seo ayarları kodunu kullandığınızda blogger seo ayarları – site adı şeklinde çıkmaktadır.
Bunun yerine sadece konu başlığının o sayfada yer alması yeterli olacaktır. Yukardaki kodu kullanmanızı tavsiye ederiz.
2) Blogger Site Hızlandırma
Blogger sitenizi hızlandırarak hem ziyaretçi sayısını arttırmak hemde google arama motorunda yükseltmek için kullanmış olduğunuz temada bazı gereksiz javascript dosyalarını silmeniz gerekiyor. Çünkü bu dosyalar başka sitelerden yüklendiği için site açılma hızını oldukça etkilemektedir. Gerekli ayarlamalar için Blogger site hızlandırma sonuçlarından öğrenebilirsiniz.
Son olarak sitenin ne kadar hızlı olmasını istiyorsanız o kadar az widget kullanmaya ve gereksiz eklentilerden kaçınmanızı tavsiye ederiz. Çünkü widgetler hem sitenin css ve validator hatalarını arttırıyor hemde eklentiler .js dosyaları yardımıyla çalışıyor.
Unutmamız gereken bir nokta ise birçok temada genellikle
/*———————————————–
Blogger Template Style
Name: Okvziyon
Designer: Okvizyon Blog
URL: www.okvizyon.com
———————————————– */
yazar buda validator hatalarını en çok etkileyen hatalardan bir tanesidir hatayı kaldırmak için yapmanız gereken
çok basit — işaretlerini silmek olacaktır. Temanızda diğer —- gibi uzun karakterleri aynı yöntemle silerek
validator hatalarını azaltabilirsiniz. —- işaretlerini silerek en başına /* ve en sona */ işareti eklerseniz bi problem kalmıyacaktır.
3 ) İçerik
Site içeriği google arama motorunda sitenizin yükselmesinde en büyük etkenlerden biridir.
İçeriğiniz kesinlikle özgün içerik olmalıdır. İçerik eklemeden önce etiket sistemi yoluyla kategori oluşturmanızı tavsiye ederim. Siteniz diyelim ki oyun indirme sitesi google da oyun indir kelimesini yazdığımızda Google bu aramaya yakın en yakın aramalar şu 3 kelimedir : oyun indir, bedava oyun indir, oyun yükle bu kelimelerden yola çıkarak site title nizi belirlemenizde çok büyük yardımcı olacaktır. Ayrıca keywods yani meta kısmını ise oyun indir kelimesinde ilgili aramalar kısmından türeterek yapabilirsiniz. İçerik eklerken konu başlığında türkçe karakter problemi yaşamak istemiyorsanız genellikle konu başlığında ı karakteri gözükmemektedir. Bu problemi ortadan çok basit bir yol ile kaldırabilirsiniz. Site içi linkleme yaparak arama motorlarında daha hızlı yüselebilirsiniz. Konuların içinde linkleme yaparken hedef kelimeleriniz üzerine site veya etiketleriniz üzerine yapabilirsiniz. Ayrıca site başlıgında oyun ismine x diyecek olursak başıklar xoyun indir, x full indir, x oyunu indir gibi başlıklar kullanabilirsiniz. Tabi oyun ismi uzun ise sadece x indir. Yani oyun ismi ve indir yazın. Çünkü google site başığında belli bir karakter limitinden sonra başlığı eksik tamamlıyor.
Örneğin: Araba Yarışı oyunu indir yazınca url şu şekilde gözükmektedir. araba-yars-oyunu-indir bunu ortadan kaldırmanın en basit yolu öncelikle site içeriğinizi girin ardından etiketlerinizi ekledikten sonra site başlığı kısmına Araba Yarisi Oyunu indir yazın ardından Kaydı Yayınla seçeneğine tıklayın. Url sisteminden problem kalmadı şimdi tekrar hızlı bir şekilde başlığı düzelterek Araba Yarışı Oyunu indir yazabilirsiniz. Bu şekilde ekleme yaparak problem yaşamamış olursunuz. Son olarak içeriğinizin altında google bağlantısı vererek google sıralamanızı yükseltebilirsiniz nasıl bı şu şekilde.
Örneğin : Aşagıdaki 3 linki sitenize göre uyarlayabilirsiniz.
WordPress te eklentisi bulunan bu faydalı eklentiyi blogger da elle ekleme yapabilirsiniz. Bu yaptığımız işlem sayesinde hem konu başlığımız google ile bağlantılı olarak yükselecek hemde önbellek te site başlığı 3 kez görüneceğinden kesinlikle spam algılanmaz aksine google bunu sever ve sitenizi yukarı çıkarır. Böylelikle konu içinde spam yapmayarak google da bu yöntemle yükselebiliriz.
4) Backlink ve Pagerank
Backlink alırken dikkat etmeniz gereken en önemli koşullardan biri yeni siteye hemen backlink çalışması yapmayın en az 2 hafta süre boyunca site ayarlamaları ve güncel içerik eklemeye bakın. 2 – 3 hafta sonra çalışmaya başlarken *****, 50 çıkış üstü sitelere ve ağırlıklı sohbet, vb sitelerinin bulunduğu neredeyse çöp e dönmüş sitelere kodlarınızı kesinlikle eklememeye dikkat ediniz. Ekliyeceğiniz site pr1 olsun ama mümkünse çok temiz site bulmaya çalışın. Backlink sayınız 10k olacağına 1k olsun daha iyi yerlerde olursunuz. Peki yüksek pr li sitelerde 50 – 60 çıkış olsa işime yaramaz mı. Pagerank değeri yüksek dofollowlar çıkışlar az olmasına dikkat ederek ekliyebilirsiniz bu konuda eğer yeterli dofollow backlink bulamıyorsanız satın alabilirsiniz. Backlink kasarken hedef linkinizden önce hedef kelimenizi yazmanızda fayda olacaktır. Backlink alımının yanı sıra aynı içerikteki kaliteli sitelerden link almanız gereklidir. Sadece backlink işlemi yaparak hedef kelimenizde garanti bir yer edemezsiniz veya yeriniz hep sabit kalır. Link alarak hem backlink değerinizi hemde pagerank değerinizi yükseltebilirsiniz.Yukardaki backlink açıklamasına örnek olarak aşağıda bu konuyla ilgili bir örnek verelim.
Örneğin: oyun, oyun oyna, oyun indir, full oyun indir, oyun yükle, bedava oyun indir gibi kullanabilirsiniz. Site başlığı ve açıklaması ile aynı içerikte o kelimeler ile ilgili kategori oluşturmaya çalışın böylece site genel olarak hedeflemiş olarak belirlemiş ve içerik title etiketler ve kategori sistemi bakımından tam oturmuş olacaktır.
Örnek kategori etiket sistemi şu şekilde olabilir : Oyun, Oyun oyna, oyun indir, bedava oyun indir, full oyun indir, online oyunlar gibi kelimeler türetebilirsiniz.
Etiket sisteminde yaşanan en büyük problemlerden biri ise etiket sisteminin indexlenmemesi ve türkçe karakter probleminin yaşanmasıdır. Bu problemi yaşamak istemiyorsanız etiketlerinizi – işareti ile ayırmanızı tavsiye ederiz.
Örneğin : full-oyun-indir, oyun-indir gibi etiket yani kategori oluşturarak tr karakter problemini ortadan kaldırmış olursunuz. Bu sayede siteniz için backlink çalışması yaparken etiketlerinizin birçoğu indexlenecektir.
Örneğin : full-oyun-indir vs 7 kategoriniz var diyelim full-oyun-indir etiketine full oyun indir kelimesinde backlink kasıyorsunuz etiketiniz muhtemelen indexlenecektir ama sitenizin index sayfalarında görünmesede çok faydası olacağından şüpheniz olmasın. Çünkü bu etiketleme sayesinde site içeriğiniz yani sitenize açmış olduğunuz konu google aramalarında önbellekte bu kelimeye backlink çalışması yaptığınızdan dolayı indexlenmiş bir şekilde sıralamınızı yükseltecektir. Hedef kelimelerinizin yanı sıra kategorilerinizide indexlemenizde fayda olacaktır. Ayrıca sitenizin footer kısmında link çalışması veya backlink çalışması yapacağınız site kodlarınızı belirtiniz. Footer de siteniz hakkında kısa bir tanıtım yapmayı unutmayınız.
Örneğin : Bu site seo sitesidir. Bu sitede arama motoru optimizasyonu seo hakkında makaleler bulabilirsiniz. Seo sitemiz şu şu kelimeler üzerine hizmet vermektedir. ” Seo sitemiz şu kelimeler üzerinde belirttiğim kısımda link eğer siteniz oyun indirme sitesi ise kodlarınız şu şekilde olabilir ;
oyun, oyun indir, full oyun indir gibi kodlarınızı düzenliyerek
kodunuzu ekliyerek bu tür kelimeler üzerine hizmet vermektedir gibi bir tanıtım yapabilirsiniz. Tabi kelimelerini tag ı arasına alarak kullanmak veya kullanmamak sizin elinizde. Son olarak sitenize alexa widget i kullanmak istemiyorsanız son bir cümle olarak şunu da yazabilirsiniz. Arama motorları için Sitemap ve Alexa uyumlu hale getirilmiştir. Sitemap yazan yere atom.xml yazabilirsiniz ve alexa yazan yerede sitenizin alexa linkini yapıştırmanızda faydası olacaktır.
6) Sosyal imleme ve Paylaşım Siteleri
Sitenizi sosyal imeleme siteleri ve sosyal paylaşım sitelerinde paylaşın. Öncelikle tusul.com, oyyla.com, digg.com sitelerine kayıt ederek konularınızı paylaşın. Ayrıca siteniz için tusul blog ve ok.net in blog hizmetinden yararlanarak blog açarak ve o bloglarda siteniz için tanıtım yazısı yayınlayarak çok hızlı bir şekilde indexlenebilirsiniz.
Bu makale Okvizyon için yazılmıştır. Kaynak belirtmeden kullanılması yasaktır.
Ayrıca aklınıza takılan her türlü konuda destek vermeye hazırım. Pm ile soru soru , sorun, öneri veya görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.
İpucu: Blogger ile Arama Motorlarında Yükselme Yöntemleri
9
●2.831
- 27-06-2010, 18:50:00Kimlik doğrulama veya yönetimden onay bekliyor.eline sağlık güzel hazırlamışsın.