• 16-04-2010, 02:16:20
    #1
    Detaylı SEO checklist başlıklı yazı ile giriş yaptığım SEO checklist yazı dizisini, ilk maddesi olan “anahtar kelime seçimi” ile devam ettirmek istiyorum. Anahtar kelime seçimi SEO için en önemli etmenlerden birisidir, çünkü seçtiğimiz anahtar kelimeler sonucunda sitemizi optimize edip, link building stratejilerimizi bu doğrultuda belirleyeceğiz.



    Yazı içerisinde anahtar kelime seçerken nelere dikkat etmemiz gerektiğine, işimizi kolaylaştıracak yardımcı servislere ve anahtar kelime arama hacimlerine değineceğim. Dilerseniz lafı fazla uzatmadan konuya girelim.

    Anahtar kelime seçerken

    Yeni bir web sitesine SEO yaparken yada var olan bir sitenin SEO alt yapısını incelerken anahtar kelime araştırması bölümünde dikkat etmemiz gereken maddeleri listeleyelim;
    - Sitemizin içeriğini ve hangi konulardan bahsettiğini iyice kavramalı, hitap ettiği kitleyi çok net bir biçimde belirlemeliyiz.
    - İçeriğimizle alakalı arama hacmi yüksek, orta ve düşük olan kelimeler üzerinde çalışmalar yapmalıyız. Sadece yüksek kelimelere oynayıp diğer kelimelerden gelen trafiği kaçırmamalıyız. (Ör: sadece “oyun” kelimesinde değil “bebek oyunları”, “hamur oyunları” gibi orta ve düşük hacimli anahtar kelimeler seçebiliriz.)
    - Olabildiğince seçtiğimiz anahtar kelimelerin eş anlamlı ve yakın anlamlı kelimelerinide çalışmalarımıza dahil etmeliyiz (Ör: kartuş dolumu, kartuş doldurma, dolu kartuşlar gibi)
    - Rakip olarak gördüğümüz sitelerin anahtar kelimelerini kullanabiliriz. Bu, onlara giden trafiği kendimize çekmemizi sağlayacaktır. (Ör: arkadaşlık sitemiz var ve arama hacmi yüksek olan “garanti arkadaş” kelimesine oynamak gibi)
    - Kullanıcıların nasıl arama yaptığını, hangi kelime dizi ve öbeklerini daha fazla kullandıklarını analiz edip bu doğrultuda anahtar kelimelerimizi seçmeliyiz. (Ör: “evlenmek istiyorum” kelimesi arama hacmi yüksek bir kelime ancak SEO ile ilgilenen bir çok arkadaşın ilk bakışta fark edemeyeceği bir nokta kimi zaman)

    Kullanabileceğimiz servisler

    Anahtar kelime seçerken kendi oluşturduğumuz anahtar kelimelerin dışında kullanıcıların Google‘da aradığı kelimeleri öğrenip onlar üzerinde de çalışmalar yapabiliriz. Bunun için bir kaç servis var.
    - Google insights, Google‘ın arama hacimlerini bizimle paylaştığı bir servis. Bu hizmeti SEO için şöyle kullanabiliriz. Seçtiğimiz anahtar kelime ile ilgili 1 veya 2 kelimelik aramalar yaparak, anahtar kelimemizin ya da anahtar kelimemize yakın kelimelerin arama hacimlerini görebiliriz. Bu sayede yeni anahtar kelimeler yakalayabilir, var olan anahtar kelimelerimizi kullanmayabiliriz.
    - Google trends. Bu servis sayesinde seçtiğimiz anahtar kelimelerin diğer kelimelerimizle olan arama hacimlerini karşılaştırabilir, çok daha detaylı bilgi elde edebiliriz.
    - Google adwords keyword tool. Bu servisi bilmeyeniniz yoktur ama yazıda olsun istedim. Google‘ın adwords için kullandığı anahtar kelime önerme aracı. Sistem sitemizi tarayarak belirli kriterlere göre anahtar kelime önermelerinde bulunabiliyor.
    - iwebtool keyword density. Bu sitede diğer servislere benzer olarak sitemizi tarayarak kelime yoğunluğuna göre seçmemiz gereken anahtar kelime önerilerinde bulunuyor.
    - Bir başka servis Alexa.com. Bu servis sayesinde rakip sitelerimizin hangi kelimelerde lider olduğunu çok net ve sağlıklı olmasa da görebiliriz. En azından bize fikir verir öyle değil mi? Herhangi bir domain arattığımızda “Traffic Stats” kısmına geçip alt kısımda “Top Search Queries” başlığı altında yer alan kısım ilgimizi çekiyor olmalı : )

    Anahtar kelime arama hacimleri

    Seçtiğimiz anahtar kelimelerin arama hacimlerinde ki değişimlerini insights, trends gibi servislerden belirli periyotlarda takip ederek, kendimize yeni anahtar kelimeler seçmeli, kullanıcıların arama alışkanlıklarına göre değişim göstermeliyiz. Kesinlikle ama kesinlikle hep aynı anahtar kelimeler üzerinde kalmamalıyız. Bu yöntem sayesinde bir andan yüksek arama hacmine ulaşan kelimeleri önceden fark edip, o kelime üzerinden gelebilecek tüm trafiğe sahip olabiliriz.

    Çok detaya inmeden anahtar kelime seçiminde dikkat etmemiz gereken unsurlardan bahsetmeye çalıştım. Bir sonra ki yazıda: “Domain ismi, subdomain, directory name” konusunu ele alacağım. Eklemek istediğiniz noktalar varsa yorum yazmadan geçmeyiniz. (cuma namazı çıkışlarında “boş geçmeyelim müslümanlar” der gibi oldum ama neyse : )

    Bu yazı ilk kez ilyasteker.com'da yayınlanmıştır.
  • 16-04-2010, 02:24:47
    #2
    Çok güzel bir anlatım elinize sağlık
  • 16-04-2010, 10:38:34
    #3
    Kimlik doğrulama veya yönetimden onay bekliyor.
    google keyword ü açın mesela oraya demir yazın orada alt alta çıkan sonuçlar o kelime ile ilgili googlenin yakın anlamı veya o kelimenin arkadaşı olan kelimelerdir.
    O kelimeler belli bir ölçüde yazıda varsa. Google da daha iyi işe yarayabilir.
  • 28-04-2010, 16:29:27
    #4
    @sedathut, Tavsiye için teşekkürler.
  • 28-04-2010, 16:45:15
    #5
    Güzel bilgilere değinmişsin, teşekkür ederim.
  • 28-04-2010, 17:29:04
    #6
    Üyeliği durduruldu
    faydalı bir paylaşım saolun.
  • 28-04-2010, 18:41:27
    #7
    çok güzel anlatmışsın eline sağlık.
    ama birşey diyecem. birazda SEO dan ve kurnazlıktan uzak kalmak herzaman uzun vadede işe yarar.

    Fazla bilgi internette webmasterların aklını bulandırıyor. Biraz saf anadolu genci olmakta yararvar. Bence googlenin fantazileri arasında saf ve dürüst webmasterler var.
  • 28-04-2010, 20:10:56
    #8
    Üyeliği durduruldu
    sedathut adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    çok güzel anlatmışsın eline sağlık.
    ama birşey diyecem. birazda SEO dan ve kurnazlıktan uzak kalmak herzaman uzun vadede işe yarar.

    Fazla bilgi internette webmasterların aklını bulandırıyor. Biraz saf anadolu genci olmakta yararvar. Bence googlenin fantazileri arasında saf ve dürüst webmasterler var.
    Elbetteki saf olmakda yarar var.Ama sadece saf oluncada olmuyor be hocam,fazla kurnazlığa kaçmadan ama çok da pasif kalmadan sitemizi yönetmek en iyisi. Nasıl, şöyleki ben sitelerime şunları uygularım title kısmına aramalarda çıkmasını istediğim kelimeyi yada kelimeleri yazarım ama abartmam en fazla iki kelime yazarım.Description'ı iyi seçerim.Link yapısını /konu-basligi.htm şeklinde ayarlarım ve aşırıya kaçmadan ve genelde doğal olanından backlink almaya çalışırım.Birde unutulmaz şey özgün içerik : ) İşede yaramıştır her zaman.Kastığım tüm kelimelerde istediğim sıraya yükselmişimdir. Gerçi rekabet oranı yüksek olan kelimelerde hiç site kasmadım ama yinede bu dediklerimle çok büyük başarılar elde ettiğimi düşünüyorum.
  • 21-06-2010, 12:04:52
    #9
    @Fırat, işin özünü biliyorsun fark ettim