Bu söyleşimizde r10 müdavimlerinden Ren2x ile bilgi alışverişinde bulunduk. Seo adına gerçekleştirdiğimiz bu söyleşide sorulara özen göstererek cevap verdiği için Caner kardeşime ayrıca teşekkür ederim... Faydalı olmasını umarak sizi söyleşi ile baş başa bırakıyorum...
1. Söyleşimize Ren2x kimdir, hobileri nelerdir öğrenerek başlayalım isterseniz…
Öncelikle herkese “Merhaba” diyerek başlıyorum. Adım Caner, 22 yaşındayım.Denizli’de doğdum ve büyüdüm, eğitimimi de burada tamamladım. PAÜ. Eğitim Fakültesi’nden geçen sene mezun oldum. Şu an bir networkte eğitmenlik ve birkaç firmaya danışmanlık yapmaktayım.
Ayrıca kendimin de geliştirdiği ve devam ettirdiği projeler bulunmakta. Bilgisayar ile tanışmam, yaklaşık 11 yıl önce “Nixdorf” marka makinem ile başladı.Bir bankadan gelen 2.el bilgisayardı. Malum o zamanlar bilgisayar fiyatları el yakıyordu.
2. Ren2x internet dünyasıyla nasıl tanıştı? Seo rüyası nasıl gerçek oldu…
4-5 sene öncesinde bir forum rüzgarı vardı biz de bu forum rüzgarına kapılanlardan olmuştuk. O zamanlar 2002 yapımı ilk Windows işletim sistemine sahip olan Mpx200 marka telefonum (smartphone) vardı. Bu smartphone ile ilgili o kadar çok uygulama vardı ki, paylaşım yapmak için bir plartform gerekliliği ortaya çıkmıştı.
İlk forumum da bu telefon üzerine paylaşım forumuydu. Bu forumda çok iyi deneyimler elde ettim. Bilgisayar ve programlama mantığım gelişmişti. Smartphone’a uygulama geliştirmek ve Türkçeleştirme işlemleri için biraz da C# öğrenmiştim. Server yönetimi hakkında bilgilerim zayıf olduğu için bu forum maalesef pek uzun ömürlü olmadı.
Bizim acemilik dönemindeki forum kendi ömrünü tamamlayınca bu dönemdeki emeklerimin bir anda sıfırlanması moralimi bozdu ve tekrar 6 ay kadar bilgisayar-internet yaşamından uzak durdum.Bu dönemden sonra yeni arayışlar içine girdim. İlk olarak server yönetimi hakkında kendimi geliştirme kararı aldım; çünkü geliştirebileceğim sitelerin ömrü bağımlı olduğum serverlara bağlıydı.
Linux ve Windows Serverlerın genel anlamda yönetimini ( ssh – panel ) bir arkadaşım sayesinde kısa sürede kavradım. Hemen arkasından da orta seviye de PHP – Mysql ve Html,Css gibi günümüz webinde ihtiyaçlara cevap veren dilleri orta seviyede öğrendim.
Tüm bu temellerden sonra 2006′da namını duyduğum SEO hakkında araştırmalara başladım.Daha önceleri girip çıktığım ancak önemini kavrayamadığım r10.net’e Mart 2007′de üye olabildim. O zamanlar Backdoor’un yazdığı makaleleri ve Sitebir.org’un kaleme aldığı Seo kitabını okuyunca kafamda bir anda ampül yandı ve “demek işin sırrı buymuş!” diyerek araştırmalarıma hız verdim.
2 sene içinde Seo üzerine yaklaşık 5 bin makale ( Türkçe ve İngilizce ) okuyarak bu alanda çok iyi yerlere geldim. Tabii makalelerin bazıları bir paragraf dahi olabiliyordu ama çok şey kazandırıyordu. Yine 2007-2009 arasında bilgisayar alanında çeşitli firmalarda görev aldım.
Tasarım ve şablon geliştirme ( reklam optimizasyonu, tıklama oranı, ziyaretçinin sayfada kalma süresi, tekrar ziyareti arttırmak üzere ) alanında incelediğim Türkçe ve diğer dillerdeki örnekler ile kendimi bu alanda iyi yerlere getirdim. Şu an çeşitli sertifikalar için ( MCSE ve CCNA ) kurslara girmeyi düşünüyorum. Bu kurslar da çok detaylı ve yorucu olduğu için bir yandan da uzak kalıyorum.
3.. Bir r10.net müdavimi olarak, Ren2x forum gidişatı adına ne diyebilir? Son zamanlarda çeşitli uygulamalar deneniyor, bunlar hakkında düşünceleri nedir?
R10.net şu an Türkiye’nin en büyük webmaster topluluğunu barındıran bir forum. Üye sayısı ben üye olduğum da 10 bin kişi kadardı; şu an ise bu sayı 40 bini buldu. Çok büyük forumları yönetmek için çok iyi ve geniş bir yönetici kadrosu olmalı diye düşünüyorum. Çalıştığım firmalar genelde ticaretin hızını arttırmaya ve güvenirliği sağlamaya bakıyorlardı.
R10.net’de bir webmaster ticarethanesi olarak görülebilir. Forumun son geldiği noktada işlevlerinde aksamaların olduğu açıkça görülüyor. R10.net forumu İyi.net’in kalitesini yitirmesinden sonra kurulmuştu. R10′un amacı kaliteyi korumak olarak görünüyordu.
İyi.net ile R10 kesinlikle kıyaslanamaz, iyinet daha geçen sene düzenlediği Seo yarışmasını ağzına yüzüne bulaştırmış ve kazandığımız ödülleri de ödemeyerek bizlere büyük bir ayıp yapmıştı.R10.Net’in daha iyi çalışması için benim de birkaç önerim tabii ki var. Bunları saymak gerekirse; söyleşi Öncelikle forumun bazı noktaları çeşitli sektörlere bölünmelidir.
Buradaki webmasterlar ticaretlerini ve paylaşımlarını sektörlere göre yapmaktadır. Mesela, sohbet sitesindeki bir optimizasyon ile haber sitesindeki optimizasyon bir olmamaktadır. Yine ticaret kısmı da ayrı olursa bizlere çok zaman kazandıracaktır.
Forum çeşitli kollara ayrılmalıdır; sohbet,chat,oyun,haber,sağlık,finans … gibi büyük alanlar parçalara ayrılmalı ve bu parçalar içinde paylaşım ve ticaret sistelmeri kurulmalıdır. Mesela link borsasını ele alalım, benim bir haber sitem varsa beni ilgilendiren siteler sadece haber siteleri olacaktır. Paylaşımda da aynı şekilde… Bu gibi bölümler forumun daha profesyonel olmasını sağlayacaktır.
söyleşi Bunların yanında garanti ticararet daha da geliştirilmelidir.İş “i-trader” ile bitmiyor. Kimi zaman bu alım – satım işlemlerinde çok büyük sorunlar yaşanabiliyor. Bu sorunları aşmanın bir yolu da GittiGidiyor gibi bir sistem kurmaktan geçiyor. Böyle bir sistemde hem R10 hem de alan-satan webmaster kazanacaktır.
Bu olay sadece site satışında değil; her türlü alışverişte geçerli olacaktır. Script,server,eklenti,tasarım,şablon,logo vs. her ne satılırsa, r10 garantör ticaret sisteminde satış altarnatifi bulunmalıdır.Tabii ki tüm bunlari için ilk etap da kurumsallaşma ön planda olmalıdır.
söyleşi Gold ve Silver bölümleri ilk baştaki gibi aktif ilerlemiyor, bu alanda kaliteli paylaşım yapabilecek webmasterlar sağlanmalıdır. Gerekirse bu alanların beslenmesi için ücretli kaynak sağlayıcı çalışanların sağlanması gerekiyor. Yoksa Gold ve Silver üyelik isimden öteye geçemiyor. Gold bölümünde 10 günde 1 konu açılıyorsa açılıyor, o da muhabbet konuları. İhtiyacını burada gideremeyen webmasterlar özel üye guruplarının bulunduğu forumlara yöneliyor.
söyleşi Forumun Seo optimizasyon yönünü ortaya çıkarmak için çeşitli eklentiler yazılabilir. Backlink takibi, çoklu Google kelime sorgulayıcı, istatistik tutucu gibi… Tabii bunların her biri ayrı Sql sorgusu olduğu için bunlarda r10′un kasılan serverını daha da kasacaktır. Onun için server sorununu ilk etapda çözmek gerekir diye düşünüyorum.
söyleşi Son olarak forumda İngilizce bir bölüm açılması çok iyi olacaktır. R10′da pekçok webmaster yabancı kaynağı sağlamaya çalışıyor. Bunun için Digitalpoint gibi forumlara yöneliyor. Mesela benim çalışma yaptırdığım Hindistanlı,Arjantinli tasarımcılar ve programcılar var. Bu kişiler çok cuzi rakamlara çok iyi işler çıkartabiliyor.
Bu iş gücünü Türk webmasterın kullanması gerekiyor. Ayrıca yabancı kaynaklardan da link ihtiyacımız olmaktadır. Yine bu ihtiyaç içinde yabancı dilde bir link borsası oluşturmak gerekiyor diye düşünüyorum.
4. Ren2x gözüyle seo nedir? bu süreç nasıl işlemelidir sizce?
Benim gözümde Seo; pekçok artının birleşimi ile oluşan büyük bir halkadır. Seo konusunda genelde düşünceler link almak ve site içindeki linkleri .htaccess veya asp’de hata sayfası ile yeniden yazdırmak ile eşdeğer tutuluyor. Sadece bu iki kavrama bağlanan arkadaşlar Seo’da malesef başarılı olamıyorlar.
Seo site için yaptığınız her şeydir. Doğru içerik girmek bile bir Seo tekniğidir! Evet, çoğu arkadaş “ne alakası var” diyebilir ama işin detayına inince onlar da anlayacaktır. Eğer sitenize güncel ve kaliteli bir içerik girerseniz, ziyaretçinin sitede kalma oranı artar ve bu otomatikman Trutrank’ı ve reklam tıklama oranlarını olumlu yönde etkiler.
Bir internet sitesinin başarılı olabilmesi için düzenli gelişmesi ve ziyaretçilere bir farklılık sunması gerekir. 10 gün süre zarfında alınan 10 link, 1 gün içinde alınan 10 linkten daha iyidir. Aynı şekilde Google Adsense ödemelerinden sonraki 1 hafta içinde alınan linkler ay ortasında alınan linklerden daha iyi değildir.
Google akıllı bir sistem kurdu fakat bu sistem çok da akıllı değil… Bu sistem belli parametreler altında çalışır ve insan değildir! Onun için küçük ayrıntılara dikkat ederseniz, daha başarılı olabilirsiniz. Burada sıradan Seo bilgilerini vermek istemiyorum. Birkaç önemli ayrıntıdan bahsetmek daha iyi olacaktır.
Benzer tasarımları ve scriptleri kullanan siteler tasarım spam’dan eninde sonunda filtreye giriyor. Dosyaların pixelleri, isimleri dahi değiştirilmeden kullanılıyor sonuç ilk başta hit sonra hüsran oluyor… ( Bu siteler arasında xxx siteleri görmeyiniz. Legal siteler için Seo açıklamalarıdır. )
Bir internet sitesin Seo’nun kuvvetli olabilmesi için öncelikle amacına hizmet etmesi, tasarımının ve scriptinin ( Google’ın gördüğü kadarı ile ) özgün olması gerekiyor.Daha sonra o site için bir link inşası çalışması yapılabilir. Seo çok geniş bir kavram olduğu için acele etmeden, sabır ile çalışmak gerekir.
5. Peki Google ilk hedef olduğuna göre, Google hizmetlerinden faydalanmak Seo adına bir pozitif adımdır diyebilir miyiz? Google Adwords kullanmak ve sıralamada kolayca yükselmek gibi…
Bu konu hakkında daha önceleri çeşitli tartışmalar olmuştu. Seo hizmetleri ve Google Adwords’ün farklı yerlerde olduğunu düşünüyorum. Google Adwords’e reklam vermek elbette faydalıdır ama size çok farklı bir Seo avantajı sağlamaz. Google Adwords üzerinden gelen ziyaretçi Google botu tarafından fark edilir ve site için +puan kazandırır. Bu gibi bir avantaj içerik benzeri sitelerden alınan banner reklamlar ile de sağlanabilir. Google Adsense ile gelen ziyaretçiler sizin hedef kitleniz olduğu için sitede kalma oranları yüksek olacak ve sizin sitenize yarar sağlayacaktır. Eğer siz kaliteli bir banner reklam politikası güderseniz bu da sizlere Google Adwords’ün sağladığı faydayı sağlayabilecektir. Tabii Türkiye’de kaliteli bir reklam politikası izlemek maalesef pek mümkün değil. Adwords ve Adsense ikilisi biraz olsun Seo’ya uygun reklam mantığını çözebilmiş durumdalar.
6. Seo adına bir başka konu da yeni düzenlenmeye başlayan Seo konferansları… Yakın zamanda Backdoor, İstanbul merkezli olarak konferans çalışmaları başlatmıştı. Konferans ve seo eğitimi üzerine sizin çalışmalarınız ve konuya yaklaşımınız nedir?
Seo adına bir başka konu da yeni düzenlenmeye başlayan Seo konferansları… Yakın zamanda Backdoor, İstanbul merkezli olarak konferans çalışmaları başlatmıştı. Konferans ve seo eğitimi üzerine sizin çalışmalarınız ve konuya yaklaşımınız nedir?
Seo daha çok semantik bir konu olduğu için bazı fikirler ve uygulamalar, görüş alışverişleri ile ortaya çıkıyor. Backdoor’un yaptığı çalışmaları takdire şayan buluyorum. Konferans,kurs,toplantı vb. etkinliklerde karşınızdaki kişi bu konuda fazla bilgili olmasa bile sizin yeni ufuklar açmanızı sağlayacak fikirler sunabiliyor.
Size bu durumda sadece fikri alıp Seo mantığında uyarlamak kalıyor. Ben de bulunduğum şehirde, bilişim kulübümüzün düzenliği etkinliklerde Seo ve Reklam Optimizasyonu üzerine 25-30 saat arası ders verdim. Derslere 10-15 öğrenci katıldı. Derslere başlamadan önce Seo hakkında görüşleri çok kısıtlı idi ve bu yönde bazı önyargıları bulunuyordu.
Derslere katılanlar çeşitli alanda uzman kişilerdi; Php, Web Tasarım, Javascript, .Net gibi uzmanlık alanına sahip öğrencilere dersler verdiğim için ben de kendimi geliştirdim diyebilir. Anlattığımız bir Seo tekniğini Php veya Javascript’de nasıl uygulayabileceğimizi, tasarım içinde nasıl normalleştirilmiş gösterebileceğimizi arkadaşlarımız sayesinde daha da kolay öğrettik ve öğrendik.
Birlikten her zaman kuvvet doğar. Daha öncede bahsettiğim gibi bilgiler yığılarak ilerliyor. En ufak bir bilgi dahi benim için çok değerlidir. Sadece Seo ile ilgili geçmişte birçok İngilizce makaleyi çevirttirdim. Bu makalelerden aldığım ufak ayrıntılar beni bu seviyeye getiren etkenler oldu diyebilirim. Türk internetinin gelişmesi ve ilerlemesi için webmaster arkadaşların birlik içinde çalışması gerekir diye düşünüyorum.
7. Webmaster olarak nitelendirilen kişileri 3 sihirli sözcükle özetleyecek olursak, 3 farklı ve 3 sihirli sözcük… Kimdir webmaster?
Webmaster olarak nitelendirilen kişileri 3 sihirli sözcükle özetleyecek olursak, 3 farklı ve 3 sihirli sözcük… Kimdir webmaster?
Webmaster olmak gerçekten kolay değil. Bu geniş alanı 3 kelime ile sınırlamak gerekirse; Araştıran,Düşünen ve Uygulayan olacaktır.
İnternet global bir yapıda ilerliyor ve araştırılmadan gelişmek mümkün değil. Bu yüzden bir Webmaster her zaman araştırma içinde olmalıdır. Sadece Türk internet sitelerini değil; yabancı internet sitelerindeki akımları takip etmelidir. Mesela; Twitter diye bir site çıktıysa buna yönelik nasıl bir uygulama geliştirebilirim veya Twitter’dan güç sağlayarak nasıl Seo uygulamaları yapabilirim diye düşünmeli…
Bir Webmaster her zaman için daha iyisi nasıl olabilir, diye düşünmelidir. Web dünyası belirli bir çizgi üzerinde ilerliyor ve bu çizgi de gün geçtikçe daha da büyüyor. Önceden sadece Web vardı şimdi sosyalleşen Web 2.0 var. Daha sonra da Web 3.0 olacaktır… Bu değişimler insanların düşünmeleri ile oluştu ve oluşacak. Web’e yönelik düşünce üretmek için, Web’teki projeleri, çalışmaları ve uygulamaları incelemeli ve temel yapılarının hangi fikirler üzerine oluşturulduğunu öğrenmek gerekir. Bu sayede biz de özgün ve kaliteli uygulamalar geliştirebiliriz.
Son olarak, çevremdeki pek çok Webmasterın yakındığı konuya geliyoruz. Fikir aşamasında kalan konular… Bir atasözünde; “ Türk gibi başla, İngiliz gibi bitir” der… Bizim web projelerimiz de biraz bu sözü doğrular nitelikte. Çok kaliteli projeler üretebiliyoruz fakat devamını getiremiyoruz. Bir proje bitmeden diğerine başlıyoruz ve tüm projelerimiz yarım kalıyor. Bu yüzden bir Webmaster’ın bir projeyi tam olarak uygulamadan diğer bir projeye başlamasını uygun bulmuyorum ve iş verimini düşüreceğini düşünüyorum. Kaliteli siteler veya uygulamalar elbette bir anda oluşmayacak ve bizlere çeşitli sıkıntılar çektirecektir ama sonunda mutlu olan sabreden olacaktır.
8. Özgün içerik konusunun Seo dahilinde nasıl bir yeri var sence ve bir yazı için etiket seçimi konusunda vereceğin püf noktalar var mıdır? Özgün içerik konusunun Seo dahilinde nasıl bir yeri var sence ve bir yazı için etiket seçimi konusunda vereceğin püf noktalar var mıdır?
Özgün içerik Seo için vazgeçilmez bir unsurdur. Google zaten izlediği politikilar ile de bunu gösterdi. Özgün içeriğin, kopya içerikten daha fazla hit çekmesi Google’ın özgün içeriğe bakışını gösteriyor. Ayrıca iş sadece özgün yazmakla bitmiyor, popüler içeriği de takip etmeli ve sitelerinizi popüler içerikle beslemelisiniz. Popüler ve özgün içerik değerlidir. Popüleritesi olmayan özgün içerik çok da değerli sayılmaz. Google popüler hitini kaliteli özgün içeriğe yönlendirmek ister; siz de bu isteğe uygun bir zemini sitenizde sağlarsanız. Hitiniz çok iyi durumlara gelebilir.
Yazı içinde etiket, daha çok Wordpress scriptlerde kullanılıyor. Etiket eğer mantıklı kullanılırsa abartılmadan; sitenize fayda sağlayabilir; çünkü bir nevi Google bot için benzer konuları listeleme görevi gördüğü için “Sitemap” görevi görecektir. İndexlenme ve benzer linklenme aratacaktır. Tabii siz hit kaygısı ile aşırı etiket basarsanız, yaptığınız işin spamdan farkı kalmaz ve yakın zamanda Google filtrelerine takılabilirsiniz. Her tekniği ölçülü kullanmak gerekir diye düşünüyorum.
blackhatseo Mikro Söyleşi Ren2x (Caner Öner)
9. Her büyük firma bir seo danışmanına sahip mi? Yani tüm Türkiye’de satış yapan bir pizza firmasının da r10 gibi platformlarda yer alan Seo danışmanları var mıdır?
Her büyük firma bir seo danışmanına sahip mi? Yani tüm Türkiye’de satış yapan bir pizza firmasının da r10 gibi platformlarda yer alan Seo danışmanları var mıdır?
Her büyük bir firma maalesef uzman bir Seo danışmanına sahip değil. Bu tür firmalar Seo ile ilgilenen ve kısmi Seo bilgisi olan tasarımcı,php,asp gibi dillerden anlayan “Joker” dediğimiz kişilerce destekleniyor. Çok büyük firmalar haricinde, Seo alanı tam olarak bilinmemekte ve önemi maalesef kavranamamaktadır. Büyük internet firmaları ise kendi alanındaki uzman kişiler ile çalışmayı uygun görüyorlar. Mesela, bu firmalarda sadece SQL alanıın ayrı bir uzmanı bulunur. Bu tip firmalar iş verimi kavramını bilirler ve çok iyi uygularlar.
R10 daha çok interaktif reklam gelirleri ile ilgilenen sitelerin Seo pazarı olarak çalışıyor. Firmalarda çlışan Seo’lar ise blog,kitap ve yayınlardan yararlandığı kısıtlı Seo bilgileri ile hareket etmeye çalışıyor. Tabii sonuç olarak Google daha fazlasını beklediği için bu bilgiler yetersiz kalıyor ve başarısız Seo uygulamaları yapılıyor.
10. Söyleşi için teşekkür ederim, son olarak belirtmek istediğin bir nokta varsa dinlemek isteriz hocam…
Söyleşi için teşekkür ederim, son olarak belirtmek istediğin bir nokta varsa dinlemek isteriz hocam…
Ben teşekkür ederim. İnşallah yaptığımız söyleşi, webmaster arkadaşlarımız için yararlı olmuştur. Mikro-Pc.Com gerçekten güzel bir düşünce ile yayın hayatına kaliteli söyleşiler kattı. Benim de takip ettiğim ve faylandığım blogların arasında yer alıyor. Daha da iyi yerlere geleceğinizden şüphem yok. Seo’nun altın anahtarı “kalite” sözcüğünün anlamını bize yaşatan bir site… Son olarak şunu belirtmek isterim hangi iş olursa olsun; tasarım,php,seo farketmez iş özverili yapıldığı takdirde eninde sonunda başarıya ulaşacaktır. Siz sadece sabredin…