• 17-01-2023, 21:03:52
    #19
    AOK
    Platin üye
    Çok anlamam bu işlerden. ama anlamaya da gerk yok. google ekibinin o müthiş ZEKİ ekibi önce şu spam sitelere yol bulsun sonrasında ai makalelere çözüm bulsun. açıkçası bazı yazarların yazdığı yazılar botlardan daha bot gibi gözüküyor.
  • 17-01-2023, 23:33:54
    #20
    backlinkmatik.com
    Arkadaşlar öncelikle hepinize konuya katkısı için teşekkür ederim

    Prens55 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Çok anlamam bu işlerden. ama anlamaya da gerk yok. google ekibinin o müthiş ZEKİ ekibi önce şu spam sitelere yol bulsun sonrasında ai makalelere çözüm bulsun. açıkçası bazı yazarların yazdığı yazılar botlardan daha bot gibi gözüküyor.
    Hocam haklısınız, zaten ben de buradan yola çıkarak ileride bu konuya Google'un birşeyler yapabileceğini tahmin ediyorum. Çünkü AI ile içerik maliyeti ortadan kalkınca spam şuankinden beter önü alınamaz hale gelmekte. Google'da üst sıraları işgal eden son zamanlarda türeyen çoğu site çeşitli AI yapıları ile günde binlerce içerik basıyor.

    Misafir adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    [/CENTER]

    O sırada haber sitelerini gösteren Türkiye (:

    Sizin de faydalandığınız gibi kısa süreli olarak faydalanıyoruz, ilerleyen süreçlerde kendisini geliştirir ve uzun vadeli olarak da kullanılabilir. Şu an en büyük sorun aynı konuyu bin farklı çeşitte anlatamıyor olması. Bir yerde kelimeleri değiştirip özgünlük sağlasa da herkese aynı bilgiyi verecek çünkü teknik konularda çok farklı bilgiler olmaz. Örneğin depresyonu kaç kez farklı anlatabilir. İnsan eli şu an gerekli, ilerleyen zamanlarda duruma bakacağız.


    Evet hocam, Google'un haber siteleriin her konuda üste allma nedeni aslında seçme kapasitesinin yetersizliğinden kaynaklı, benim altını çizmek istediğim konulardan birisi de buydu, şuan Google'da çaresiz. bir sağlık makalesinde mesela ya hastane sitelerini ya da kendince en güvenilir kaynak olarak insanların sürekli girdiği, uzun süre kaldıgı, kullanıcı deneyimi ile güven veren haber sitelerine güveniyor o da, sadece haber siteleri değil, ekşisözlük gibi otoriter mecralar da bunlar arasında. Ekşisözlük ortamını düşünün, orada sırf geyiğine yazan da var ama Google çok ciddi konularda bile oradaki geyikleri yukarıda gösteriyor malesef. Çünkü en azından ne oldugu kimin yazdıgı belirsiz blog sitelerin göre daha güvenilir Google'a göre.

    Şimdi bir de oyuna insan eli değmemiş AI içerikler giriyor =) Ve bence Google'un sorunu çok daha büyüyoır.

    Kendisi de bu eksikliğinin farkında, ne zaman nasıl giderir bilemiyorum. Giderebilir mi onu da bilemiyorum. Ancak benim öngörüm bir şekilde içerik üreticilerini bir insan bilinci ile yazışmış içeriklere zorlamaya çalışacak.


    ZacqooLeaven adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Size sığ görüşlü demek istemedim hocam yanlış anlamayın chat gpt ileride başarılı olacaktır bence çünkü r10 dahil bütün platformlarda konuşuluyor ve konuşulmaya devam ediliyor chat gpt ister sevelim ister sevmeyelim bu büyük bir başarıdır . Chatgpt bu öncülüğü sayesinde ileride daha gelişmiş yapay zekalarında ortaya çıkmasını hızlandıracaktır
    Hocam chat gpt ve türevlerinin AI devrimindeki katkılarının farkındayım elbette. Benim zaten derdim bunları sevip sevmemek değil Farklı alanlardan bazı örnekler vermek isterim:

    VR gözlükler eğer insanlarda sağlık sorununa neden olmasa, daha uzun süreler takılabilse şuan çok daha başka yerlerde olabilirdi. O teknolojiyi çok erken deneyimleyenlerdenim. 30 dkdan sonra mide bulantım oldu ve asla da alışamadım açıkcası, 1.5 saatin üzerine çıkamadım, sonra da belki biraz paranoyakça ancak okudugum şeylerden dolayı kullanmadım. Harika bir teknoloji ancak tek başına yeterli değil. 2000 li yıllarda, 2023 lerde VR gözlüklerle ameliyatlar, tenis maçları falan hayal ediliyordu, belki bir gün gelecek, ancak önünde aşması gereken insanla uyum konusunda çok sorun var.

    Otonom araçlardaki gelişim hızı, trafik kazaları ile ağır darbe yedi. İş sadece teknolojiye kalsa, burada insan faktörü es geçilse şuan uçan otonom arabalar olurdu her yerde.

    Bitcoin merkeziyetsiz diye yola çıktı, merkeziyetsizliği falan kalmadı. Neredeyse her borsada devlet isterse her türlğü bilgiye erişiyor. Bitcoin elbette blockchain konusunda inanılmaz bir devrimin öncüsü oldu ama kripto paralar ile ilgili şuan her ne kadar devasal bir ekonomi dönse de, aslında o hayal edilen ideolojosini başaramadı.


    Örnekler alakasız gelebilir, şuraya bağlayacagım. Teknolojik gelişmeler, insana dair riskler ve de kanun, etik gibi olgularla her zaman sınırlanır. Hali hazırda zaten şuan yapay zekaların etiği ve kanunu tartışılıyor, bir altyapı oluşturulmaya çalışılıyor. Bu işin felsefesine çok ciddi kafa yoruluyor. Yapay zekalı polis yanlışlıkla masum bir insan öldürse, ya da yapay zekalı bir ameliyat robotu yanlış bir hamle ile hastanın felcine neden olsa sorumluluk kimde olacak gibi değişik konular tartışılyıor.

    Bir arkadaşın dediği gibi, belki de 10 yıl sonra arama motoru diye birşey kalmayacak. Herkesin telefonunda bir AI kankası olacak, ne sorarsa şipşak getirecek ekranına. Bu ayrı konu, ancak bu süreçte arama motorlarını kullanmaya devam edeecğiz ve AI ile üretilen içeriklerle ilgili mutlaka birşeyler düşünülmeli. Bizler haber sitelerinde çıkan sağlık makalelerinden rahatsız olurken, ki onları en azından tıp ögrencileri falan yazıyordur koskoca X gazetesi gidip ögretmene sağlık makalesi yazdırmaz diye düşünmek istiyoruz , kimin yazdıgı kaynagı belirsiz AI içeriklerle dolup taşan bir sonuçlar sayfasına Google bence izin vermek istemeyecektir. O nedenle de dediğim gibi, bir şekilde içerik üreticilerini insan bilinci ile yazılmış içeriklere zorlayacak şeyler yapacaktır.
  • 18-01-2023, 02:02:25
    #21
    Google önce spam ve haber sitelerine çözüm bulsun. Başkada bir şey demiyorum.
  • 18-01-2023, 02:16:16
    #22
    backlinkmatik.com
    kertenkele01 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Google önce spam ve haber sitelerine çözüm bulsun. Başkada bir şey demiyorum.
    iste o spam siteler AI icerikler ile gücüne guc katıyor ve daha da artacak hocam cunku eskiden orjinal icerik maliyeti vardi ve spam kasmak o kadar kolay ve ucuz degildi, spin icerikler rahatlikla tespit edilebiliyordu, AI icerikler oyle degil, ozgun ve spamci sitelere de güç veriyor, konu da bu zaten hocam.

    suan free hosting free domain ai icerik apisi, yani 0 ya da ufak bir yatirim maliyeti ile dilediginiz kadar ozg7n icerikli site basailirsiniz. sonra da google siralamalarinda .pl .ml vs uzantili abuk sabuk siteler goruyoruz. hepsi oyle demiyorum ama pek cogu kullaniyor AI sistemleri.

    google haber sitelerine kara kasina kara gözüne oncelik tanımıyor, suan daha iyisini yapamadığı icin taniyor cunku baska caresi yok.

    mantik su. siradan bir A blog ya da forum sitesi var, karsisinda bilindik bir X haber sitesi var. siz okur olarak hukuki ya da sagliginizla ilgili bir konuda avukatlik / hastane sitesi cikmadiysa sonuclarda hangisini okursunuz. X sitesi daha cok guven verir bildiğiniz ya da guvenilir durdugu icin ona gidersiniz normal yurdum insani olarak. Google da tam olarak boyle düşünüyor.

    bu baglamda AI icerok konusunu spam ile ayri dusunmek mumkun degil bence. cunku ikisinin tek çözümü var, icerigi daha iyi anlayacak algoritmalar gelistirmek
  • 18-01-2023, 09:30:08
    #23
    ai ve grammarly ikilisi sorunu çözüyor.

    TR sektörü için zaten basın ai içerikleri google bu tr sektörünü anlayasıya aylar yıllar geçiyor
  • 18-01-2023, 10:13:13
    #24
    google ekibinin muhteşemligi hariç,katılıyorum ben o ekibin,düşünüldügü kadar üst düzey oldugunu düşünmüyorum.çok kolay altedilebiliyorlar,ufacık bi soruna yıllarca çözüm bulamıyorlar filan...ama dedigim gibi gerisine katılıyorum konunun.yapay zeka güzel işler çıkarıyor fakat bende oldugu gibi yayınlanmasına karşıyım.mesela benim 5-6 yıllık translate içerikli sitelerim var.bunlardan bagzıları oldugu gibi yayınlanırken bagzılarına elle müdahale ederek içerik girdim hep.mesela frsansızca bi içerigi alıp yandex ile ingilizceye çevirir,sonrasında hızlıca bi göz gezdirip eklemeler/çıkarmalar/degişiklikler yaptıkdan sonra yayınladım.direkt olarak yayınlananlara göre sitede kalma süreleri daha iyi,daha çok hit aldılar,daha çok para kazandırdılar bana hep.şuan yapay zeka ile içerik girişi yapılan bi sitem yok ama yaparsamda sizin de dediginiz gibi,kendi translate sitelerimde daha önce yaptıgım gibi manuel dokunuşlar olmadan yayınlamaya sıcak bakmıyorum bende.
  • 18-01-2023, 14:36:45
    #25
    Yazılan yazıyı düzenleyerek atmak oldukça mantıklı yapay zeka zaten iskeleti sana veriyor içerisini değiştirmek ve biraz daha insancıl hale getirip yayımlamakta bir problem olacağını zannetmiyorum her geçen gün daha kaliteli yazıyorlar, ayrıca bazı kalemler inanın robotlardan daha robotça yazıyor. Ama dediğim gibi en mantıklı yöntem yapay zekanın ürettiği içeriği bir insanın düzenleyerek eksik ve hatalarını gidermesi halinde yayımlamaktır. Bu şekilde gelecekte de bir problem yaşamazsınız.
  • 18-01-2023, 15:44:11
    #26
    backlinkmatik.com
    dorukhanozturk adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Yazılan yazıyı düzenleyerek atmak oldukça mantıklı yapay zeka zaten iskeleti sana veriyor içerisini değiştirmek ve biraz daha insancıl hale getirip yayımlamakta bir problem olacağını zannetmiyorum her geçen gün daha kaliteli yazıyorlar, ayrıca bazı kalemler inanın robotlardan daha robotça yazıyor. Ama dediğim gibi en mantıklı yöntem yapay zekanın ürettiği içeriği bir insanın düzenleyerek eksik ve hatalarını gidermesi halinde yayımlamaktır. Bu şekilde gelecekte de bir problem yaşamazsınız.

    evet hocam, zaten o zaman yapay zeka içeriği değil, yapay zeka destekli ama nihayetinde bir insanın editörlüğünden geçmiş bir içerik oluyor. buna karşı değilim. kısa vadede ötekine de karşı değilim zaten ekmeğini yiyorum =) ama google sonuçlarından ekmek yiyen bir e-ticaret sitesine tavsiye etmem açıkcası çünkü onların seo çalışmalarında süreklilik arz etmesi önemlidir.

    diğer türlü yapay zeka içerikleri anlamsal olarak ne kadar başarılı olsa da, bir anlamda fazla mekanik kalıyor. grammerly teknolojisine bakın, seneler önce nasıl ki bu şekilde dilbilgisi hata tespitleri mümkün değildi ama şuan çok sıradan ise, kısa sürede bence bir içeriğin insansı olup olmadıgının tespiti de kolay olabilecek. Ha yapay zekanın bu ayrımın tespitini imkansız kılacak kadar insana yaklaştıgı zaman da, ne arama motoru, ne seo kavramlarının kalacagını sanmam
  • 18-01-2023, 15:46:22
    #27
    SEOmuhendisi adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    evet hocam, zaten o zaman yapay zeka içeriği değil, yapay zeka destekli ama nihayetinde bir insanın editörlüğünden geçmiş bir içerik oluyor. buna karşı değilim. kısa vadede ötekine de karşı değilim zaten ekmeğini yiyorum =) ama google sonuçlarından ekmek yiyen bir e-ticaret sitesine tavsiye etmem açıkcası çünkü onların seo çalışmalarında süreklilik arz etmesi önemlidir.

    diğer türlü yapay zeka içerikleri anlamsal olarak ne kadar başarılı olsa da, bir anlamda fazla mekanik kalıyor. grammerly teknolojisine bakın, seneler önce nasıl ki bu şekilde dilbilgisi hata tespitleri mümkün değildi ama şuan çok sıradan ise, kısa sürede bence bir içeriğin insansı olup olmadıgının tespiti de kolay olabilecek. Ha yapay zekanın bu ayrımın tespitini imkansız kılacak kadar insana yaklaştıgı zaman da, ne arama motoru, ne seo kavramlarının kalacagını sanmam
    Kesinlikle katılıyorum hocam zaten bu hızla giderse 4-5 yıl içerisinde sektör maalesef yapay zekanın eline kalmış olacak biz Google Ads tarafına ağırlık verelim şimdiden işsiz kalmayalım