• 21-08-2021, 18:58:20
    #1
    🚀⭐PREMIUM SEO⭐🚀

    Backlink nedir?
    Backlink bir websitenin farklı bir websiteye referans amaçlı verdiği işlemdir. Bu işlem text olarak veya banner olarak verilebilir. Günümüzde daha çok text olarak backlink türü kullanılmaktadır. Arama motorlarını manipüle etmek için kullanılan bir yöntemdir. Yani sitenizin aranmalarda daha üst sıralarda yer alması için yapılan temel işlemlerden bir tanesidir.

    Backlink türleri nelerdir?
    En çok bilinen backlink türleri do-follow ve no-follow taglerine sahip olan backlinkler olsa da son yıllarda farklı türleri de ortaya çıkmıştır. Öncelikle bu temel türleri ele aldıktan sonra diğerlerine de değineceğiz.

    Do-follow backlink
    Webmasterların en çok aradığı tür olsa da genelde do-follow ücretli olarak satın alınır. Tabi ki bu tagde bağlantı bulabiliriz ama bu kaynaklar tek sayfadan fazlasıyla kullanıldığı için tanıtım yazıları, misafir yazıları gibi kaynaklarda kullanılır. Bu türden backlink aldığınızda direk olarak sitenize referans bir site kazanmış olursunuz. Etki olarak yüzdeye vuracak olursak %100 etkisi olduğunu söyleyebiliriz.
    rel=”dofollow” tagi ile eklenir. Bu tag olmadan da aynı etkiyi gösteren kod şu şekildedir;

    <a href=" http://siteadi.com/">Açıklama</a>
    Bu şekilde alınan backlink arama motorları tarafından yine do-follow olarak görünmektedir.




    No-follow backlink
    Backlink türünün oluşturulması Google’ın spam backlinklerin önüne geçmek için oluşturulmuştur. Yani arama motorlarının manipüle oranının düşürülmesi için ortaya çıkmış olsa da yine kullanılan bir türdür. Bu tagte olan backlinkler uzun süredir fikir ayrılıklarına neden olmuştur. Bir kesim hiç etkisi olmadığını söylese de bir kesimde otoriter bir domainden no-follow alınan backlinklerin orta halli bir etkisi olduğunu düşünürler. Yüzdelik olarak etkisini düşünürsek tabi iki farklı düşünceye göre %0-30 gibi tahmini bir rakam verebiliriz.
    Bu yazıda da belirtildiği üzere Google bu bağlantı türünün genel olarak takip edilmediğini söylediğini görüyoruz. Yani bazı durumlarda bunun takip edildiğini ve Google’ın gözünde öneminin olduğunu görüyoruz. İşte bahsettiğimiz fikir ayrılığı tam olarak bu noktada ortaya çıkıyor. Çünkü Google’ın açıklaması net olmadığı için belirli durumlarda etkisi olabileceği akla geliyor. Etkisini görebilmek için alakalı sektörlerde bulunan sitelerden backlink almak daha faydalı olabilir.

    Sponsorlu backlink
    Yazının başında da bahsettiğimiz gibi son zamanlarda tagler ortaya çıktığı bunlardan bir tanesi de sponsorlu veya ücretli backlink. Bu türü ülkemizde pek görmesekte yabancı bloglarda kullanılmaktadır. rel=”sponsored” tagi kullanılarak alınabilir. Ama genel olarak bu tür önerilmez çünkü Google bu tür backlinklerin tamamen organik bir şekilde verilmesini gerektiğini söylemiştir. Almanız halinde ceza puanı alarak sıralama kaybı yaşayabilirsiniz. Ücretli bir şekilde yayımladığınız yazının işe yaramaması aksine zarar vermesi oldukça kötü bir seçim olacaktır değil mi?

    UGC link
    Bu tür de yine 1-2 senedir kullanılan bir link türüdür. No-follow türün biraz daha gelişmişi olarak görünse de yine bu türde manipüle edilebiliyor. Öyle ki blog ve forumlardan kullanıcılar tarafından eklenmiş gibi görünse de yine organik olmayan bir şekilde alınabiliyorlar.

    Kaliteli backlink nasıl alabilirim?
    Aslında bir çok webmasterın aklındaki önemli sorulardan bir tanesidir. Çünkü alacağınız linkin sitenize fayda sağlayıp üst sıralamalarda yer almak istersiniz. Ya da diğer bir deyişle en hızlı şekilde yükselmek için aradığınız kaliteli linkleri nasıl bulabilirsiniz?
    Öncelikle bunların en başında tanıtım yazısı olarak tabir edilen genelde haber sitelerinden, bloglardan alabileceğiniz linklerdir. Tabi ki maddi olarak zorlanabilirsiniz öyle ki Milliyet gazetesinden link almak harika bir fikir olsa da fiyatı bütçenizi zorlayabilir. Bu yüzden bütçe ayırmamış kişiler için pek mantıklı bir yöntem olmayabilir.
    Ama genel olarak do-follow türünden almak istiyorsanız bütçe ayırmalısınız. Diğer türlü ücretsiz kaynakları bulabilmeniz zor olabilir.
    Her ne kadar ücretsiz olarak bulabileceğiniz linklerin kaynak domainin değeri iyi olsa da direk olarak çıkışlı olan siteler gibi etkilemeyecektir. Çünkü Google ve diğer arama motorlarının gözünde güvenirli görünmek oldukça önemlidir. Otorite olarak kaliteli bir haber sitesinden veya blogtan sitenize aldığınız backlink sizi de güvenilir gösterecektir.

    Aldığım backlinkleri nasıl görebilirim?
    Arama motorlarının Webmaster servislerinde bu seçenek olsa da botlar pek aktif şekilde çalışamayabiliyor. Google için Search Console servisini kullanabilirsiniz. Genel olarak sitemizin bütün işlemlerini buradan takip edebiliriz ama söz konusu backlinkler olduğu için ilgili sayfadan sitenizi doğruladıktan sonra Bağlantılar kısmında Google tarafından kabul edilen backlinkleri görebilirsiniz. Bu servise ek olarak;
    Ahrefs’i kullanabilirsiniz. Ücretli bir servis olsa da sitenizi için ücretsiz bir şekilde kullanabilirsiniz. Ücretsiz bir şekilde kullanmak için Ahrefs Webmaster Tools’a sitenizi kaydederek backlinkleriniz ve diğer analiz sonuçlarını görebilirsiniz. Çünkü Ahrefs’in botları genellikle Google ve diğer arama motorlarından daha hızlı bir şekilde tarama yapabilirler. Tabi ki bu serviste görünmeyen linkleriniz diğer analiz araçlarında görünebilir.
    Buna ek olarak Semrush servisini de kullanmanızı öneririz. Semrush’un daha çok On Page SEO özellikleri kullanılmaktadır ama yine backlink analiz servisi de yine iyi çalışır durumdadır. Yine Semrush’ın bazı özelliklerini ücretsiz olarak kullansanız da genel olarak ücretli üyelik talep etmektedir.
    Tabi ki bu analiz araçları sadece sizlere farklı fikirler sunabilir. Bizim için asıl olan Google Webmaster Araçlarıdır. Çünkü genelde hitler Google üzerinden gelir ve bu arama motorunu önemsememiz gerekir.


    Zararlı backlinkleri nasıl reddederim?
    Sitenize zararlı olacağını düşündüğünüz backlinkleri domain veya url şeklinde engelleyebilirsiniz. Bunu için Google’ın bağlantıları reddetme servisini kullanmalıyız. Öncesinde zararlı linkleri listelememiz gerekiyor. Peki zararlı backlinkleri zararlı olduklarını nasıl anlayabiliriz?
    Yine bununla alakalı farklı durumlar ortaya çıkıyor. Çünkü öncesinde Google PageRank değerlerine göre bunu çok kolay değerlendirebiliyorduk. Öyle ki PageRank uygulaması kaldırılınca ortaya analiz araçlarının kendi kombinasyonlarına göre değerler ortaya çıktı. Bazı webmasterlar Spam Scorelara göre değerlendirirken bazıları eskiden bu yana gelen durumlara göre değerlendiriler. Çünkü bir sayfadan binlerce link çıkışı olan sayfadan sitenize alacağınız linkin pek faydalı olmayacağını düşünürler ki oldukça mantıklı bir gerekçe. Spam Scorelar Google’ı ve diğer arama motorlarının dikkate almadığını düşünürsek bu tür yöntemler daha mantıklı gelebilir. Genel olarak değerlendirme yaptığınızda ortaya çıkan zararlı linkleri bağlantı reddetme aracına girdikten sonra şu şekilde liste yaparak .txt yükleyerek reddedebilirsiniz.
    # İki sayfa reddedilecek
    http://spam.example.com/stuff/comments.html
    http://spam.example.com/stuff/paid-links.html
    # Bir alan adı reddedilecek
    domain:domain.com
    Bu şekilde listenizi güncelleyerek reddetme dosyanızı yükleyerek Google tarafından reddedebilirsiniz. Servisle alakalı daha fazla bilgi almak için Google’ın Sitenize bağlantıları reddetme yazısını okuyabilirsiniz.

    Genel olarak backlink hakkında
    Backlinkler planlı bir şekilde kullanıldığında domain otoritenizi arttıracağı için arama motorlarının gözünde üst sıralarda yer alacağınızı söyleyebiliriz. Tabi ki bu işlem profesyonel bir şekilde yapılması gerekmektedir. Çünkü sitenize yapacağınız bir işlem yarardan çok zarar verebilir hem maddi hem de zaman açısından zarara uğrayabilirsiniz. Yani sitemizi yükselttiği gibi küçük bir yanlış işlemde bütün emeklerimiz heba olabilir. Bu yüzden sıradan ve ezber işlemleri uygulamamak daha faydalı olacaktır.
    Kaliteli bir backlink ağının geri dönüşlerinin olumlu olduğunu göreceksiniz. Yazımızı bitirmeden yine belirtmemiz gereken bir konu var. Backlink sayısının fazlalığı domain otoritesinin arttırdığını düşünen kişiler olabilir. Ama bu tamamen yanlış bir düşünce olduğunu belirtmeliyiz öyle ki backlink sayısından daha çok aldığımız linklerin kaliteli olması otoritemizi etkiler. Yani alınan linklerin mutlaka kaliteli bir siteden geldiğine emin olmalıyız aksi halde söylediğimiz gibi yarardan çok zararlarını görebilirsiniz.


    Yazı r10 üyeleri için yazılmıştır.

    R10 SEO Grubumuz: https://www.r10.net/gruplar/ozel-bac...lasimlari.html
  • 21-08-2021, 19:10:21
    #2
    PARA KAZANDIRIYORUM. ⭐⭐⭐
    Elinize sağlık,güzel deyinmişsiniz.
  • 21-08-2021, 23:22:02
    #3
    Güzel içerik olmuş, elinize sağlık.
  • 22-08-2021, 00:24:10
    #4
    Misafir
    teşekkür ederim baya faydalı
    • BigSEO
    BigSEO bunu beğendi.
    1 kişi bunu beğendi.
  • 22-08-2021, 00:39:24
    #5
    Emeğinize sağlık