“t-shirt satın al” sorgusunu ele alalım. Muhtemelen ilk 3-4 web sayfası reklam olacaktır. Hemen arkasında güçlü bir seo çalışması yapmış web sitelerini göreceksiniz. Reklama gerek duymadan çıkan web siteleri SEO ile hedeflediğimiz şeydir. Ancak siz yine de reklamlı çıkış yapmak isterseniz bunu Google Adwords üzerinden yapabilirsiniz.
SEO nedir?
SEO, Kısaca Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelir. Arama Motoru Optimizasyonu (SEO), Web sitenizin arama motoru sonuçlarından organik trafik çekmeyi amaçlayan tüm faaliyetleri(yapılan işlemleri) ifade eder. Kaliteli trafik, işletmenizle son derece alakalı ziyaretçiler anlamına gelir.
SEO çalışma mantığı nedir?
SEO’nun nasıl çalıştığını anlamak için öncelikle Google nasıl arama yaptığının mantığını anlamamız gerekiyor. Siz arıyorsunuz, Google yanıtlıyor. Bir arama sorgusu yazdığınızda, Google ilgili gördüğü sayfaları döndürerek karşınıza çıkarır.
Bir an duralım ve şunu düşünelim: Google hangi sayfaların hangi sırayla sunacağını nasıl belirliyor?
Google’ın bu sayfaları sıralaya bilmesi için, Google’ın bu sayfaların çevrimiçi varlıklarını, neyle ilgili olduklarını ve ne kadar popüler olduklarını bilmesi gerekir. Bu nedenle tüm algoritma botlarını bir web sitesini A’dan Z’ye her zaman tarar ve kendi Algoritmasına uyan siteleri sıralamaya alır, bu sitelerde popülerliğine göre sıralamada belirli noktalarda yer alır. Ancak Google sadece web sitenizin popülerliğine göre değil, İçeriğinizin kalitesine, Kullanıcı deneyimini ve Sorgulara hızlı cevap veren sayfaları daha çok sever. Bu nedenle web sitenizi tasarlarken görüntüsünden ziyade backend tarafında da dikkat etmeniz gereken bölümler vardır.
Başarılı olmak için SEO’ya zaman harcayın!
SEO başarısı sadece bir gecede olmaz. SEO sabır, sebat ve çok çalışma gerektirir. SEO da asla acele etmeyin, arama motorları sürekli olarak algoritmalarını değiştiriyor ve rakipleriniz de sizin gibi bu gelişmeleri takip ediyor.
Peki bu işi “Kısayolu yok mu?”
Hiç bir sistem güvenli değildir tabi ki SEO’nunda kısayolu vardır. Ancak gidilen yol nasıl kısa ise dönüş yolunuz o kadar kısa olur. Sektörde bu duruma Black Hat yada hacklink gibi isimlerle adlandırılır, Bunun gibi hızlı sonuç almak için SEO taktikleri vardır, ancak bunları asla önermiyorum çünkü sürdürülebilir bir SEO stratejisi sağlamazlar. Bugün işe yarayacak olan bu taktik ertesi gün sıralamalardan komple silinmenize neden olabilir.
Arama motoru dostu (SEO Uyumlu) bir web site
SEO‘da dikkat etmeniz gereken ilk şey web sitenizin SEO uyumlu olmasıdır. Bu ne anlama geliyor? Bu, arama motorlarının sayfalarınızı kolayca bulabilmesi ve erişebilmesi gerektiği anlamına gelir.
Arama motorlarının sayfalarınızı bulmasına yardımcı olun
Arama motorlarında, web’de sürekli olarak sayfa arayan “botlar” vardır. Bağlantıları takip ederek ve XML site haritalarını ayrıştırarak sayfaları bulurlar. O yüzden site haritanızın varlığını geliştirin.
XML Site Haritaları
XML site haritası, Google gibi arama motorlarının dizine eklemesini istediğiniz tüm sayfaları içeren özel olarak biçimlendirilmiş bir dosyadır . XML site haritaları yalnızca arama motorları tarafından kullanılır. Değişikliklerden sonra XML site haritanızı manuel olarak güncellemek zorunda kalmamak için, her değişiklikten sonra otomatik olarak güncellendiğinden emin olun.
Arama motorlarının sayfalarınıza erişmesine yardımcı olun
Arama motoru tarayıcıları, sayfaları insanların gördüğü gibi görmez. Ne hakkında olduğunu belirlemek için bir sayfanın kaynak koduna bakarlar. Bu nedenle, sayfalarınızı oluşturmak için tamamen resimlere, stil dosyalarına ve JavaScript’e güvenmekten kaçının, çünkü bunlar normal metinle aynı etkiyi sağlamaz.
Google JavaScript’i çalıştırsa da, arama motorlarının bir sayfayı anlamlandırması için çok verimsiz bir yoldur. Genel olarak, HTML tabanlı sayfalar, JavaScript’e büyük ölçüde güvenen rakiplerinden daha iyi performans gösterir.
Doğru bir URL yapısı
URL’leriniz için bir yapı seçin ve bu yapıda sabit kalın. URL’leri olabildiğince kısa tutun ve kullanıcılar için anlamlı olduklarından emin olun. Bunu yapmak, kullanıcı deneyimini iyileştirir ve yinelenen içerik sorunlarını önlemenize yardımcı olur .
İşte iyi bir URL örneği:
https://www.vagonsoft.com/seo-nedirKötü bir URL örneği:
https://www.vagonsoft.com/?p=778Kullanıcı deneyimi
Kullanıcı deneyimi, SEO’da büyük bir rol oynamaktadır. Şunu bir düşünün; Ziyaretçiler web sitenizde iyi bir deneyime sahip olmaz ise, Google neden size en üst sıralarda yer vermelidir?
Hızlı yüklenen web sitelerini hepimiz severiz, bu nedenle web sitenizin de hızlı yüklendiğinden emin olun. İdeal olarak web siteniz 1 saniyeden daha kısa sürede yüklenmelidir, ancak 2 saniyenin altında olması kabul edilebilir. Web sitesi ne kadar hızlı yüklenirse, dönüşüm oranınız o kadar iyi olur. Aslında Amazon, yükleme süresindeki her 100 ms’lik düşüş için gelirlerinin %1 arttığını keşfeden bir açıklama yaptı.
Hepimiz mobil cihazlarda kullanımı zor olan web siteleri ziyaret etmek istemeyiz, bu nedenle web sitenizin mobil uyumlu olduğundan emin olun. Web sitenizin mobil kullanılabilirliğinden emin değilseniz, Google’ın mobil uyumlu test aracına göz atın.
Pop-up’lara ve reklamlara dikkat edin. Ziyaretçiler bir web sitesine geldiklerinde bir amaç için gelirler. Dikkat dağıtıcı pop-up’ları ve reklamları doğal olarak sevmezler. Bu, kötü bir kullanıcı deneyimine yol açacaktır ve Google’da daha düşük sıralamalarda yer almanıza neden olabilir.
Değerli ve Kaliteli İçerik
Belirli konular için anahtar kelimelerde sıralama almak için ihtiyacınız olan ilk durum Kaliteli içeriktir. İçeriğin ayrıca ziyaretçiler için doğru olması ve arama motorları için optimize edilmesi gerekir.
Değerli içerik, daha fazla bilgi için sizinle iletişime geçen ziyaretçiler gibi iş hedeflerinin yanı sıra bağlantılar ve sosyal paylaşımlar kazanmak gibi daha SEO odaklı hedeflere ulaşmanıza yardımcı olacaktır.
Arama motorları için optimize edilmiş içerikten bahsetmek gerekirse, içeriğinizin ne hakkında olduğunu ve hangi anahtar kelimeler için bulunmanız gerektiğini arama motorları için net bir şekilde anlatmanız gerekmektedir.
Anahtar Kelime Araştırması Nasıl Yapılmalıdır
Her SEO stratejisi, hangi anahtar kelimeleri sıralamak istediğinizi bulmakla başlar. Bu anahtar kelimeleri bilmeden web sitenizi arama motorları için optimize etmenin hiçbir artısı yoktur. Bir işletme için hangi anahtar kelimelerin ilgi çekici olduğunu araştırma sürecine Anahtar Kelime Araştırması denir.
Anahtar Kelime Araştırma süreci nerede başlar?
Şirketinizin ulaşmak istediği belirli hedefleri vardır ve SEO stratejinizin bunları desteklemesi gerekir. Cevaplarını bilmeniz gereken sorular var:
Hedef kitleniz hangi anahtar kelimeleri kullanarak arama yapıyor?
Belirli bir anahtar kelimeyi ararken ne gibi amaçları vardır;
satın almak mı istiyorlar yoksa sadece bilgi mi arıyorlar?
İnsanlar gerçekten bu anahtar kelimeleri arıyor mu?
Rekabeti göz önünde bulundurarak bu anahtar kelimeler için hedefiniz gerçekçi mi?
Tüm bu sorular Anahtar Kelime Araştırması aşamasında cevaplanması gereken sorulardır.
Anahtar Kelime Araştırması: Anahtar Kelimeleri Sayfa ve İçeriklerinize Ekleyin
Anahtar Kelimesi Araştırması sonucunda elde ettiğiniz Anahtar Kelimeleri sayfalarınızın ve içeriklerinize dahil etmeniz arama motorlarının sonuçlarını ciddi oranda etkileyecektir.
İlk olarak, anahtar kelimeleri alaka düzeyine göre sayfalarınızla eşleştirin. Benzer anlama sahip bir dizi anahtar kelime hedefliyorsanız, bunlara aynı sayfada yer verin. Ayrıca, çok fazla rekabete sahip anahtar kelimelerin web sitenizdeki güçlü sayfalarla eşleştirilmesi gerektiğini de göz önünde bulundurun. Ana sayfanız, güçlü bir sayfanın en belirgin örneğidir.
Anahtar kelimeleri belirli sayfalarla eşleştirdikten sonra, bu sayfalarda anahtar kelimeleri nereye ekleyeceğinizi tanımlarsınız. Genel bir kural olarak, az içeriğe sahip sayfalar yalnızca bir veya iki anahtar kelime için optimize edilebilir. Çok fazla içeriğe sahip sayfalar, örneğin 500 kelimeden fazla, genellikle 5 ila 10 anahtar kelime için optimize edilebilir.
Peki, anahtar kelimeleri nereye ekleyeceksiniz?
En önemli yerler; meta bilgiler, başlıklar, gövde içeriği ve bağlantılardır.
Meta bilgisi
SEO için meta bilgiden bahsettiğimizde, başlık etiketi ve meta açıklamayı kastediyoruz. Aşağıdaki ekran görüntüsünde, başlık etiketi mor yazı olan, meta açıklama kırmızı bir dikdörtgenle gösterilmiştir.
Başlık Etiketi
Başlık etiketi uzun zamandır arama motorlarının algoritmalarında en önemli faktörlerden biri olmuştur. Başlık, bir sayfanın ana konusunu tek bir kısa ifadeyle açıklar. Başlık etiketi şöyle görünür:
<title>VagonSoft : Profesyonel İşletme Çözümleri & Seo Hizmeti</title>Tarayıcı sekmelerinde ve daha da önemlisi arama motoru sonuç sayfalarında veya kısaca SERP’lerde gösterilir. Bu sonuçların her biri kısa sayfa bilgilerini gösterir: “snippet” Arama motorlarının bir sayfa için tanımladığınız başlığı göstermesini sağlamak için, başlığın sayfayla alakalı, web sitenizde benzersiz ve 30 karakter (285 piksel) ile 60 karakter (575 piksel) uzunluğunda olduğundan emin olun.
Meta açıklama
Meta açıklama, arama motoru algoritmalarında bir faktör olmasa da, ziyaretçilerin SERP’lerde snippet’inizi tıklamasını sağlamada önemli bir rol oynar. Bu nedenle meta açıklamanızı dikkatli bir şekilde oluşturmanız önemlidir. Meta açıklama şöyle görünür:
<meta name="description" content="Tüm yolcularımızın dikkatine! VagonSoft ile Ekspres zirve yolculuğu başlıyor! Gelişmiş E-Ticaret sistemleri ile mağazanızı zirveye taşıyoruz."/>Arama motorlarının bir sayfa için tanımladığınız meta açıklamayı göstermesini sağlamak için, bu açıklama sayfayla alakalı, web sitesinde benzersiz ve 70 karakter (430 piksel) ile 150 karakter (920 piksel) uzunluğunda olmalıdır.
Başlıklar H1, H2..
Başlıklar, bir hiyerarşiyi görsel olarak belirtmek ve ziyaretçilerin bir sayfayı hızla taramalarına yardımcı olmak için kullanılır. Başlıklar, arama motorlarının algoritmalarında rol oynar. Başlıklarınıza anahtar kelimeler eklemek, bu anahtar kelimelerin sıralamasına katkıda bulunur. Altı başlık düzeyi vardır: H1–H6. Bir H1 başlığı şöyle görünür:
<h1>SEO Nedir ?</h1>Bir sayfa başlığı tanımlamadıysanız veya arama motorları başlığınızı yeterince alakalı bulmadıysa, snippet’te başlık olarak bir sayfanın H1 başlığını gösterebilirler.
H1 başlıkları bir sayfayla alakalı ve web sitenizde benzersiz olmalıdır. Sayfa başına birden fazla H1 başlığı kullanmamanız gerekirken, sayfanın görsel hiyerarşisini destekledikleri sürece birden fazla H2-H6 başlığı kullanmakta bir sakınca yoktur. H1 başlığı bir sayfadaki en büyük başlık, ardından H2 başlığı, ardından H3 başlığı vb. olmalıdır.
Gövde içeriği
Gövde içeriği ile, bir sayfadaki görünür içeriği kastedersiniz. Bu içeriği yazarken ters piramit yaklaşımını uygulayın. Bu, önce en önemli bilgilerle başlayıp geri kalanıyla devam edeceğiniz anlamına gelir. Genel bir kural olarak, bir sayfanın en az 200 kelimelik gövde içeriği içerdiğinden emin olun.
Ayrıca, anahtar kelimeler kelime seçiminizi yönlendirmemelidir. Önce metninizin okunabilirliğine odaklanın. Anahtar kelimeleri doldurarak içeriğinizi aşırı optimize etmeyin, uymuyorsa zorlamayın. Aşırı optimizasyon, sıralamanıza zarar verebilir ve ziyaretçilerin ayrılmasına neden olabilir.
Dahili bağlantılar
Bağlantılar, bir sayfadan diğerine yetki ve güncel alaka düzeyini aktarır. Bu, aynı web sitesi içinden Dahili olarakta adlandırılan bağlantılar ve bir içerikte veya sayfada dışarıya verilen bağlantılarda Harici olarak adlandırılır.
Bir sayfa içeriğinizi sıralamaya sokmak istiyorsanız istiyorsanız, öncelikle o sayfanın diğer sayfalarınızdan mümkün olduğunca fazla yetki ve güncel alakalı bağlantı aldığından emin olmanız gerekir. Ana sayfanız, çok fazla yetki taşıyan bir sayfaya örnektir. Bir sayfa, konuyu açıklayan bağlantı metinleri kullanılarak dahili olarak ilgili sayfalardan bağlantı verildiğinde güncel bilgi kazandırır.
Otorite ve Güven
SEO’nun güçlü temele sahip olması ise otorite ve güvenden geçer. İyi bir Otoriteye sahip olmak için sitenizin SEO’sununda aynı oranda başarılı olması gerekmektedir.
Otorite temelde “SEO gücüdür”. Ne kadar otorite o kadar iyi sıralama. Otoriter, mümkün olduğunca çok sayıda kaliteli web sitelerinden bağlantılar(Backlink) yoluyla elde edilir.
Güven, arama motorlarının yönergelerine bağlı kalarak ve güvenilir web sitelerinden bağlantılar alarak kazanılır.
Bağlantılar (Backlink) SEO başarısında hayati bir rol oynamaktadır. Bu sadece otoriteyi yükselttiği için değil. Ayrıca ilgili alaka düzeyini de yükseltir. Özellikle alakalı bir bağlantı yani aynı konuyla ilgili bir sayfadan gelen bir bağlantı çok daha verimlidir. Tabi ki tüm bağlantılar eşit değer kazandırmaz. Örneğin, bir haber web sitesindeki bir makaleden alınan bir bağlantı, genellikle otoriteyi yükseltir, ancak alaka düzeyi yoktur.
İçerik tanıtımı nasıl çalışır?
İnsanlara içeriğinizi paylaşmaları ve bağlantı kurmaları için teşvik etmeniz gerekir. İçeriğinize güveniyorsanız yapmanız gereken tek şey insanları bu içerikle ilgili haberdar etmektir. Onları paylaşmaya veya içeriğe bağlanmaya teşvik eden şey, hedef kitlenizi doğru seçmektir.
Hepimiz 1 numara olamayız, bu yüzden içeriğiniz muhtemelen iyi ama harika değildir. Bu nedenle, sağlam ve kaliteli backlink çalışması gerektirecektir. İçerikleriniz ile alaka sosyal medyanın gücünü de kullanmayı ihmal etmeyiniz.
Sonuç
SEO’da başarılı olmak için web sitenizin arama motoru uyumu olması, ziyaretçilerinize değerli içerikler sunmanız, Sağlam Otoriteye sahip olması gerekir. Üç yönün tümü üzerinde çalışmanız gerekir. Örneğin harika içeriğe sahip olmanız tek başına hiç bir zaman yeterli değildir. Doğru planlama ve strateji ile başarı kaçınılmazdır. Plansız yapılan tüm işlemlerinizin sonucu kesinlikle hayal kırıklığı olacaktır.
SEO’da en önemli şey hedef sabırdır.
4 kişi bunu beğendi.