Kullanıcı Deneyimini Göz Ardı Etmenin Olumsuz Sonuçlarından Biri Olan ''HEMEN ÇIKMA ORANI'' Hakkındaki Yazım: Hemen Çıkma Oranını (Bounce Rate) Düşürmek
Birçoğumuzun söylediği gibi günümüzde sitelerin sade, kolay ve anlaşılır olması, istenilen şeye hızlıca ulaştırabilmesi gibi unsurlar önemli. E tabi bunlar sitenin hızını optimize etmek, menüleri, kategorileri düzenlemek ile bitmiyor. Blog yazılarında da aynı çizgide devam etmeliyiz.
Bu konuda en çok yapılan hatalardan birini örnek vererek başliyayim. Başlıktan sonra gelen paragrafı aşırı uzatmaktır.
Haber sitelerinde sık sık görürüz, anahtar kelime varyasyonlarına oynamak için,
'' Açıklandı!, açıklanıyor mu, açıklanacak mı, ne zaman açıklanacak'' diye giden kanser eden cinsten bir kelime tekrarı zinciri.
Şu anki Google için konuşursak otoriteleri ile ön plana çıkan haber siteleri bu tür hareketlerin olası zararlarından etkilenmez. Ama kendi çapında bloglar için aynı şeyi söyleyemeyiz.
Hem SEO Uyumlu Yazılar Yazayım Hem De Tatsız Olaylar Yaşanmasın.
Evet, bence de.
En Çok Nerelerde Hata Yapıyoruz? Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Anahtar Kelime Yoğunluğu
Evet oldukça önemli bir etken. Ama artırmak için saçma cümleler eklemek zorunda kaldıysanız bunları asla yazının başına eklemeyin.
Anahtar Kelime Varyasyonları
Ana anahtar kelimenin oranını tutturduk, sıra geldi diğerlerine, peki nasıl yapacağız?
Bu kelimeleri mümkün olduğunca alt başlıklarda ve onlara ait paragraflarda kullanmalıyız. Yani örnek veriyorum, ana başlığın altında en az aranma hacmine sahip kelime geçmese de olur, ama yazının sonlarına belki h3-h4 olarak veya direkt kısa bir cümle olarak geçirilebilir.
Kelime Tekrarları
Haber sitelerinde verdiğim örneği her türlü kelime tekrarı için kullanabiliriz.
Yazının başında bahsedilen şey ne ise, bunu her noktadan sonra tekrar tekrar yazmanıza gerek yok.
Örnek: Keanu Reeves yeni filmi Matrix hakkında konuştu, Reeves .......... ....... gibi söylemlerde bulundu.
Burada okuyucu kimden bahsedildiğinin farkında, tekrar tekrar aynı ismi yazmak, kitlemiz için sıkıcı bir hale gelecektir.
Alt Başlıklar
Heading Tags yapısına da dikkat ederek, konuda detaylara indikçe yazıyı bölmelisiniz.
Görsel Öğeler ve Listeler
Kitap okuma oranımız düşük bildiğiniz gibi, insanlar dümdüz yazı okumayı da sevmiyor. Çok klişe olacak ama, arada alakalı görsel öğelere yer vermeniz lehinize olur. Öte yandan listelerin önemi büyük bunu biliyorsunuz. Tabii tek hedefimiz birşeyleri nokta nokta olacak şekilde alt alta sıralamak olmamalı
Amaç
Unutulmaması gereken bir başka unsur. O yazıyı yazmanızın bir amacı ve okuyucunun da bir niyeti var.
Eğer Onedio gibi goygoy yapıyorsanız bile belli bir çizgide ilerlemeniz, daldan dala atlayacaksanız bunları kısa kısa, sıkmadan yapmanız lazım.